23 MARCA 2019 - 9 edycja

FOOD BLOGGER FEST
Wydarzenie skierowane do blogerów kulinarnych i pasjonatów gotowania

O konferencji

Zapraszamy Was na kolejną, 9 już edycję Food Blogger Fest. Hasło tegorocznej edycji to Prosto i pysznie. Dlaczego?

Bo choć wciąż lubimy podglądać najlepszych szefów kuchni, inspirować się najnowszymi trendami, to dziś, coraz bardziej zwracamy się w stronę tego, co prostsze i bliższe naszemu sercu. Zarówno w kuchni, jak i na blogach.

W poszukiwaniu najlepszego smaku sięgamy coraz częściej po to, co pamiętamy z dzieciństwa, jak babcina szarlotka na pachnącym maślanym cieście, czy młoda fasolka, którą wyjada się jeszcze ciepłą prosto z garnka.

PROSTO I PYSZNIE

Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z tego, że smakowite dania można zrobić całkiem łatwo - wystarczy sięgnąć po kilka dobrej jakości produktów i. gotowe!

Dlatego właśnie najnowsza, dziewiąta już edycja konferencji Food Blogger Fest - tym razem pod patronatem Haps.pl - odbywa się pod hasłem "Prosto i pysznie".

Dołącz do naszego wydarzenia na FB, gdzie na bieżąco informujemy o planowanych aktywnościach, atrakcjach i warsztatach. WYDARZENIE NA FB.

Jesteś kulinarnym blogerem? Zapisz się już dziś!

Program FBF 2019

10.00-11.00 Rejestracja i Śniadanie

11:00 Start Warsztatów. Więcej informacji w zakładce:
Warsztaty

11.00-11.10 Małgorzata Minta (Mintaeats.com) Słowo wstępu

11.10-11.30 Krzysiek Budzyński (hash.fm) Relacja: Influencer-Agencja – Klient. Jak to zrobić by działało?

11.30-11.50 Maciej Blatkiewicz (Maciej Je) Współpraca z markami - jak zacząć zarabiać?

11.50-12.10 Marcin Stępień Prawnicze mise-en-place. Jak bezpiecznie korzystać z treści, wizerunków i zawierać umowy w działalności blogerów.

12.10-12.40 Adriana Marczewska (Restauracja WuWu) Kobieca siła od kuchni. Od producenta filmowego do szefowej kuchni.
Po prelekcji Adrianaa ogłosi wyniki konkursu i wręczy śniadaniowe nagrody od marki Morliny.

12.40-13.20 Przerwa

13.20-13.40 Ewa Wachowicz Ewa gotuje. Ambasadorka marki Appetita. Wyzwania i możliwości kulinarnych produkcji telewizyjnych.

13.40-14.10 Jagoda Podkowska, Michał Toczyłowski, Katarzyna Drewnowska (wydawnictwo Filo) Nowe życie książek kulinarnych. Panel dyskusyjny

14.10-14.30 Dota Szymborska (Oneginetatopa) Znikające blogi – jak pisać systematycznie (i na temat)

14.30-14.50 Lucyna Zembowicz (FILMS for FOOD) Filmy do zjedzenia - o kinie kulinarnym i inicjatywie FILMS for FOOD

14.50-15.10 Piotr Grajewski, Piotr Komór (Foodio Concepts) Nadchodzi rewolucja fast casual. Panel dyskusyjny - prowadzenie Paweł Loroch

Prelegenci

Adriana Marczewska

Szef kuchni Bistro Wuwu, w którym tworzy autorskie menu oparte
na sezonowych, polskich produktach, odnosząc się do tradycji kulinarnych przedwojennej Warszawy.

Prowadzi warsztaty oraz spotkania poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Znana z programu kulinarnego "Ślinotok" w Kuchnia +. Uczestniczka 4 edycji programu "Top Chef" w telewizji Polsat, częsty gotujący gość programu "Dzień Dobry TVN". Młoda i ambitna. Uwielbiana przez blogerów i krytyków kulinarnych. Zwolenniczka naturalnych produktów sprowadzanych od lokalnych dostawców specjalizujących się w zrównoważonej hodowli zwierząt, uprawie warzyw i ziół. Wizjonerka kulinarna. Interesuję się kuchnią tradycyjną, specjalizuje w polskich produktach, ziołach i przepisach. Kulinarna podróżniczka - uwielbia poznawać nowe smaki na orientalnych marketach i w odległych kuchniach świata. Swoje doświadczenia i odkrycia łączy w swojej największej pasji - gotowaniu.

Ewa Wachowicz

Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. Ambasadorka marki Appetita.

III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Była rzecznikiem w rządzie premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993-1995. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych. Od kilku lat prowadzi własny program „Ewa Gotuje”, emitowany na antenie Polsatu. W programie zdradza swoje kulinarne tajemnice. Gotuje smacznie, szybko i przede wszystkim zdrowo. Dzieli się sprawdzonymi przepisami, inspiruje jak udekorować stół i serwować danie. Jest ekspertem od kuchni polskiej, deserów i słodkości. Pokazuje jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami, przy jednoczesnym poszanowaniu rodzimej tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci.

Jako charyzmatyczna jurorka polskiej edycji Top Chef, kształtuje młode pokolenia szefów kuchni i kulinarny gust Polaków. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015.
Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz.

Maciej Blatkiewicz

Od dziecka uwielbia jeść. Miłość tę przekuł w jednego z najpopularniejszych blogów o jedzeniu w polskim internecie.

Najbardziej lubi jeść na mieście.W związku z tym pisze o miejscach wartych odwiedzenia oraz o samej kulturze jadania poza domem, z jednej strony mocno rozwijającej się, z drugiej dalej w Polsce raczkującej.

Kocha bekon, street food i kuchnię azjatycką. Je i żyje, tak jak lubi – jedząc i z jedzenia.

I właśnie o tym jest blog Maciej je Blog oraz oraz kanał na Youtube.


Małgosia Minta

Dziennikarka kulinarna i reporterka, autorka popularnego bloga MintaEats. Na co dzień współpracuje m.in. z „Gazetą Wyborczą” i „Gazetą Stołeczną”, tygodnikiem „Wysokie Obcasy” oraz magazynem „Kukbuk” . Jak mówi, w jedzeniu najbardziej pasjonują ją ludzie, którzy za nim stoją - szefowe i szefowie kuchni, sommelierzy i producenci, których przedstawia w autorskim programie "Minta od Kuchni" oraz "Minta i Żywiciele".

Jako ekspert ds. kultury kulinarnej współpracuje ze Stołecznym Biurem Promocji Warszawy, dla którego opracowała przewodnik po warszawskiej scenie gastronomicznej.

Prócz pracy dziennikarskiej, zajmuje się projektowaniem oraz organizacją kulinarnych wizyt studyjnych w Warszawie i w Polsce, dla klientów komercyjnych i indywidualnych.

To co robi, na bieżąco można śledzić na jej Instagramie oraz fanpage'u.

Krzysztof Budzyński

Z branżą influencer marketingu związany od czterech lat. Obecnie pracuje dla Hash.fm – agencji z wypracowanymi autorskimi metodami efektywnej współpracy z liderami opinii w internecie. Współpracował przy kilkudziesięciu kampaniach zarówno w roli managera twórców, jak i od strony kreacji oraz strategii. Jest autorem raportu „Musical.ly. Ulubiona aplikacja nastolatków".

Dota Szymborska

Uśmiechnięta triathlonistka, która uwielbia gotować i trenować (siebie i innych). Bloguje od 2011, w sieci jest od niepamiętnych czasów. Pisze teksty poradnikowe, robi wywiady, uwielbia reportaże. Przebiegła 10 maratonów i ukończyła ½ IM. Z zawodu filozofka i socjolożka, pisze doktorat. Po godzinach (albo przed godzinami, jeżeli liczyć treningi od 6 rano) certyfikowana triathlon coach. Jej blog Oneginetatopa.blogspot.com, który powstał z pasji do jedzenia i sportu, przedstawia między innymi przepisy kulinarne przygotowywane z myślą o osobach aktywnych fizycznie.


Marcin Stępień

Marcin specjalizuje się w zakresie prawa własności intelektualnej, ze szczególnym uwzględnieniem prawa autorskiego. W ramach prawa autorskiego – swoje zainteresowania orientuje w zakresie ochrony programów komputerowych oraz baz danych. Doradza prawnie w zakresie ochrony rozwiązań informatycznych na wszystkich etapach ich tworzenia. Doradztwo obejmuje wsparcie prawne w zakresie dostawy usług informatycznych oraz zarządzania projektami IT. Posiada bogate doświadczenie w ramach obsługi prawnej podmiotów z sektora publicznego oraz prywatnego, w tym podmiotów zagranicznych.
Reprezentuje Kancelarię DZP.

Katarzyna Drewnowska

Założycielka i właścicielka Wydawnictwa Filo - butikowego domu wydawniczego, specjalizującego się w książkach kulinarnych i poradnikowych; rocznie wydaje na najwyższym poziomie językowym, edytorskim i estetycznym jedynie kilka starannie dobranych, prestiżowych tytułów; wprowadziła na polski rynek wydawniczy takie gwiazdy jak Nigella Lawson, Anthea Turner, Yotam Ottolenghi, Nigel Slater, Sophie Dahl oraz z sukcesem przypomniała dziennikarza i podróżnika kulinarnego Anthonego Bourdaina.


Jagoda Podkowska

Dietetyk sportowy i specjalista ds. suplementacji Blueberry Health & Diet
Współautorka książek "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty" i "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza" wydanych przez wydawnictwa Filo.

Wszystko, co robię na co dzień, zarówno w pracy, jak i w domu, sprowadza się do dbania o zdrowie własne i innych. Sport towarzyszył mi od zawsze, a w pewnym momencie zaczęłam też pracować nad swoją dietą i suplementacją, dzięki czemu przetestowałam na sobie wszystkie możliwe rozwiązania. Zrozumiałam też, że odżywianie ma niesamowitą moc. Kocham rower, brazylijskie jiu-jitsu (Mistrzostwo Polski, Puchar Polski, liczne zwycięstwa na zawodach międzynarodowych) i wspinaczkę. Startuję w biegach na 10 km, półmaratonach, biegach z przeszkodami, a także ukończyłam triathlon na dystansie olimpijskim.

Od 2013 roku współpracowałam z High Level Center, gdzie stworzyłam Departament Żywienia High Level Dieta. W ciągu 4 lat skonsultowałam ponad 1200 nowych podopiecznych. Na początku 2018 roku otworzyłam własną klinikę Blueberry Health & Diet (www.blueberry.clinic).


Michał Toczyłowski

Kucharz, biegacz amator
Współautor książki "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza".

Całe moje życie krąży wokół jedzenia. W pracy gotuję, w domu gotuję, w wolnym czasie chodzę do restauracji i jem. Stale uczę się od innych kucharzy, dokładnie zapisuje każdy nowo poznany przepis. Jestem kucharzem z zawodu i zamiłowania.

Szlify kulinarne zacząłem zdobywać w wieku 16 lat w warszawskiej kawiarnio-restauracji Nabo, gdzie poznałem tajniki kuchni skandynawskiej. Następnym krokiem była restauracja Moonsfera, a kilka miesięcy później trafiłem pod skrzydła Jacka Grochowiny, aby poznać sztukę fine diningu. Po roku zostałem przyjęty do jedynej w tamtym czasie restauracji w Polsce z gwiazdką Michelina – Atelier Amaro. Odbyłem tam dwuletnią praktykę. Pracowałem także w koncepcie Adrianny Marczewskiej, La BlaBla, jako sous chef, a następnie poznawałem tajniki kuchni francuskiej u boku Erwana Debono w restauracji Bez Tytułu. Prowadzę warsztaty kulinarne i stale współpracuję z kucharzami: Grzegorzem Łapanowskim, Davidem Gaboriaud czy Jakubem Steuermarkiem. Gotuję i piszę dla Magazynu Kuchnia, w którym prowadzę rubrykę „Gotuj krok po kroku”.

Lucyna Zembowicz

Filmoznawczyni z wykształcenia, animatorka kultury z powołania. Od wielu lat skutecznie łączy pokazy filmów artystycznych - fabularnych i dokumentalnych z innymi dziedzinami życia - edukacją, psychologią i kulinariami.

W ramach fundacji Generator powołała projekt Kinoterapia, który w środowisku psychologów, terapeutów i nauczycieli upowszechnił wykorzystywanie filmów jako narzędzia psychoedukacji. W 2009 zainspirowała nowo powstały kanał telewizyjny Kuchnia+ do organizacji przeglądu filmów kulinarnych - Kuchnia+ Food Film Fest i przez sześć edycji była jego koordynatorką. O filmach kulinarnych wie równie dużo co o producentach najlepszych polskich produktów, gdyż od 2003 roku związana jest z warszawskim oddziałem międzynarodowego ruchu Slow Food.

Ponad dwa lata temu, wspólnie z Romanem i Jakubem Gutkami, powołała firmę dystrybucyjną FILMS for FOOD, która łączy świat filmu z kulinariami zajmując się organizowaniem pokazów filmów dokumentalnych w kinach w całej Polsce oraz spotkań z ekspertami, szefami kuchni, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i naukowcami. Seanse filmowe często uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, kolacje czy pokazy lub warsztaty kulinarne.

www.filmsforfood.pl
www.slowfood.waw.pl

Kontakt

TERMIN: 23 Marca 2019, 10:30 (Sobota)

MIEJSCE:
Agora S.A.
ul. Czerska 8/10
00-732 Warszawa

Masz jakieś pytania?
Napisz do nas fbf9@agora.pl

ZAPRASZAMY!

ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ >>