Przepisy z Wedlem
Ciasto migdałowo
– czekoladowe
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru lub cukru pudru
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao
100 g zmielonych migdałów
Polewa:
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki masła
Przygotowanie: Krok 1
Ogrzej w temperaturze pokojowej masło, jogurt i jajka. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez ok. 5 - 7 minut, aż będzie jasne i puszyste. Do drugiej miski wlej jogurt, dodaj jajka, wanilię i zmiksuj mikserem lub roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
Krok 2
Do oddzielnej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao ciemnym z Ghany E.Wedel, wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Połącz miksując mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie łyżką z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej mieszaj na przemian, podzielone na 3 partie.
Masę wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut. Całkowicie ostudź i wyjmij z foremki.
Krok 3
Wszystkie składniki oprócz masła umieść w rondelku i mieszaj podgrzej do zagotowania. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Ostudź i odczekaj aż polewa zgęstnieje.
Przepisy z Wedlem
Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady E.Wedel
i śmietany kremówki z serkiem mascarpone
LISTA SKŁADNIKÓW:
Duże opakowanie herbatników
Opakowanie prażonej pszenicy
250 ml śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady E.Wedel
2 łyżki serka mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel
Przygotowanie: Krok 1
Białą czekoladę E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Śmietanę (koniecznie zimną) ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Wlej powoli białą czekoladę i wymieszaj, aż do połączenia składników. Na koniec dosyp prażonej pszenicy i wszystko lekko wymieszaj.
Krok 2
Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×25 cm i ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej przygotowaną masę i przykryj ponownie herbatnikami.
Krok 3
W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę E.Wedel i polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.
Przepisy z Wedlem
Sałatka z truskawkami, mozzarellą
i sosem balsamiczno
-czekoladowym
LISTA SKŁADNIKÓW:
Sałatka
2 porcje szpinaku sałatkowego "baby"
1 kulka (125 g) białej mozzarelli
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
250 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szklanki orzechów włoskich
Chrupiąca bagietka (opieczona w tosterze)
Sos
180 g truskawek
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
2 kostki gorzkiej czekolady E.Wedel
Przygotowanie: Krok 1
Do rondelka włóż wszystkie składniki sosu oprócz czekolady. Zagotuj, ciągle mieszając. Zagotowane składniki od razu zmiksuj. Przetrzyj przez sitko, aby otrzymać gładki sos. Ponownie podgrzej, odstaw z ognia, dodaj posiekaną na małe kawałeczki czekoladę E.Wedel i mieszaj do rozpuszczenia.
Krok 2
Umyj szpinak i wysusz. Nałóż do miseczek. Dodaj do każdej miski mozzarellę, podartą ręcznie na warstwy. Skrop śmietanką
kremówką. Wszystko delikatnie obsyp solą i pieprzem.
Krok 3
Truskawki pokrój na kawałki i posyp cukrem oraz zrumień na patelni posiekane orzechy. Polej sosem czekoladowym. Podawaj z chrupiącą bagietką.