Jak przygotować?

  • Panko - japońska panierka nie tylko do krewetek. Jak ją zrobić?

    Panko - japońska panierka nie tylko do krewetek. Jak ją zrobić?

    Panko to rodzaj japońskiej panierki, która zyskuje coraz większą popularność. Widzimy ją coraz częściej nie tylko na półkach w marketach, ale także w daniach w restauracjach - nie tylko w kuchni azjatyckiej. Panierka panko - jak zrobić ją w domu? Co zawiera w składzie?

    aleko
  • Sos do ryżu - propozycje i przepisy

    Sos do ryżu - propozycje i przepisy

    Przygotowanie sosu do ryżu to jedna z umiejętności, którą powinien posiąść każdy - niezależnie od tego, jak bardzo interesuje się kuchnią i jak często przygotowuje posiłki. Sos do ryżu sprawi, że smaczny, choć monotonny w smaku ryż może stać się prawdziwym przysmakiem. Zapraszamy po przepisy na sosy do ryżu!

    aleko
  • Zupa z dyni. Krem, który nasyci apetyt i zmysły

    Zupa z dyni. Krem, który nasyci apetyt i zmysły

    Zupa z dyni kojarzy nam się z bardzo intensywnymi i rozgrzewającymi aromatami i smakami. A może da się ją przyrządzić również tak, by była lżejsza i bardziej orzeźwiająca? Wypróbujcie przepis na zupę krem z dyni w wersji light!

    aleko
  • Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?

    Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?

    Dobra panierka do ryby to połowa sukcesu! Dzięki niej smażone filety będą smakować wybornie. Chrupiąca panierka do ryby jak nad morzem jest do odtworzenia we własnej kuchni! Poznaj nasze wskazówki i przepis, aby przygotować najsmaczniejszą smażoną rybę, jaką zdarzyło ci się jeść!

    aleko
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!

    Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!

    Ciasto ucierane ze śliwkami to coś, co powinien zrobić każdy tuż po przyniesieniu do domu woreczka pełnego soczystych, delikatnie kwaskowych i pysznych śliwek. To doskonała okazja, by wypróbować swoje siły w pieczeniu lub zaprosić do pomocy najmłodszych - ucierane ciasto ze śliwkami wprost nie może się nie udać! Jak je zrobić? Sprawdźcie!

    aleko
  • Krem pomidorowy - najlepsza zupa ze świeżych pomidorów

    Krem pomidorowy - najlepsza zupa ze świeżych pomidorów

    Krem pomidorowy to najlepsza potrawa, jaką można przygotować, wróciwszy ze straganu z kilkoma świeżymi, soczystymi i pachnącymi pomidorami. Sezon na nie trwa, więc warto wykorzystać je nie tylko do kanapek, ale także do pysznych dań! Jak zrobić krem pomidorowy? Podajemy przepis!

    aleko
  • Jak zrobić żurek? Tradycyjna polska zupa, dobra na każdą okazję

    Jak zrobić żurek? Tradycyjna polska zupa, dobra na każdą okazję

    Jak zrobić żurek, który będzie pachniał domem i smakował jak u mamy lub babci? Przygotowanie tej zupy to nie lada wyzwanie dla wszystkich, którzy zabierają się za nią po raz pierwszy. Na sklepowych półkach znajdziemy różne produkty, mające pomóc nam w ugotowaniu najlepszej wersji tej potrawy. Czy warto z nich korzystać? Jak zrobić dobry żurek z butelki? A jak przygotować prawdziwy zakwas? Sprawdźcie!

    aleko
  • Pierś z indyka pieczona na dwa sposoby

    Pierś z indyka pieczona na dwa sposoby

    Pierś z indyka pieczona w piekarniku doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na romantyczną kolację. Mięso z piersi indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs, więc warto włączyć je do swojej codziennej diety. Jak piec pierś z indyka? Zapraszamy po przepisy!

    aleko
  • Jak obrać owoc granatu? To nie takie trudne!

    Jak obrać owoc granatu? To nie takie trudne!

    O granat w sklepach nie jest trudno - znajdziemy go zapewne w większości supermarketów obok innych egzotycznych owoców - mango, marakui czy papai. Kiedy go kupimy, pojawia się inny problem: jak go wykorzystać? Jak obrać? Granata wcale nie obiera się tak trudno! Nauczcie się tego z nami!

    aleko
  • Bataty z piekarnika - jak przygotować pyszny zamiennik dla pieczonych ziemniaków?

    Bataty z piekarnika - jak przygotować pyszny zamiennik dla pieczonych ziemniaków?

    Bataty, podobnie jak ziemniaki i wiele innych warzyw, są bardzo dobre po upieczeniu. Bataty z piekarnika można przygotować na różne sposoby - piec je w całości, faszerować, zrobić z nich frytki. Od kilku lat warzywa te łatwo dostać w sklepach - warto więc nauczyć się, jak prosto i pysznie je przyrządzić!

    aleko
  • Sałatka z szynką - proste i pyszne smaki

    Sałatka z szynką - proste i pyszne smaki

    Sałatka z szynką to coś, co potrafi zrobić każdy. Proste smaki, które znane są wszystkim z kanapek, warto przenieść na sałatkę. Nie potrzeba do tego większych zdolności kulinarnych ani lat doświadczenia w kuchni. Sałatka z szynką po prostu nie może się nie udać!

    aleko
  • Jak sprawdzić, czy patelnia już się dobrze rozgrzała? Jest prosty sposób - użyj odrobiny wody
  • Zrazy ze schabu

    Zrazy ze schabu

    Zrazy ze schabu to dobry pomysł na obiad, jeżeli znudziły nam się tradycyjne kotlety schabowe lub duszone mięso w sosie. Ta potrawa jest bardzo pyszna i soczysta, a z aromatycznym mięsnym sosem będzie naprawdę rewelacyjnym daniem głównym. Jak zrobić zrazy ze schabu? Zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe

    Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe

    Zupa gulaszowa węgierska to doskonały pomysł na obiad, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego, aromatycznego i przepysznego. To jedna z tych zup, po której nie trzeba podawać drugiego dania. Bez wątpienia sprawdzi się po męczącej pracy, długich wędrówkach czy niespodziewanym ataku chłodu lub deszczu. Jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Podajemy przepis!

    aleko
  • Kurczak jak z KFC - przepis na chrupiące kąski z kurczaka, które zawładną twoim talerzem
  • Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni

    Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni

    Owoc pomelo staje się coraz popularniejszy i często pojawia się na półkach w supermarketach. Jest jednym z tych owoców, które warto spróbować - nie tylko, by poznać jego smak, ale także, by dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Jakie witaminy na pomelo? Jak go jeść? Wyjaśniamy!

    aleko
  • Jak zrobić frytki, żeby zawsze były idealne? Naukowcy tłumaczą

    Jak zrobić frytki, żeby zawsze były idealne? Naukowcy tłumaczą

    Frytki, które są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku to ideał niemalże nie do osiągnięcia. Metod jest wiele, ale wystarczy drobny błąd i efekt rozczarowuje. Dlatego ekipa portalu Popular Science, na podstawie rozważań naukowych, opracowała przepis, który zawsze się sprawdzi.

    olaru
  • Jak ugotować makaron, by zawsze był idealny? Poradnik dla początkujących i zaawansowanych kucharzy
  • Jak zrobić koktajl truskawkowy? Jak urozmaicić jego smak? Proste przepisy

    Jak zrobić koktajl truskawkowy? Jak urozmaicić jego smak? Proste przepisy

    Koktajl truskawkowy w sezonie przyrządza choć raz zapewne każdy z nas. Pewnie każdy z was ma swój ulubiony przepis. My proponujemy, byście przygotowali nie tylko wersję klasyczną, ale i nieco zaszaleli w kuchni. Jak zrobić koktajl truskawkowy ze świeżych truskawek? Przepis jest bardzo prosty.

    paz
  • Sernik na zimno w dwóch wersjach - klasyczny, ale bez żelatyny i wegański [PRZEPISY]
  • Jak wreszcie raz a dobrze doczyścić tarkę? Może pomóc ocet albo... stary chleb

    Jak wreszcie raz a dobrze doczyścić tarkę? Może pomóc ocet albo... stary chleb

    Tarka jest niezbędna w każdej kuchni. Po przygotowaniu pizzy z tartym serem, mizerii czy ciasta marchewkowego, trzeba ją porządnie umyć. Jednak wymaga to nieco wysiłku, więc często ląduje w zlewie i czeka na swoją kolej przez kilka godzin, a nawet dni. Wtedy doczyszczenie jej niemal graniczy z cudem. Podpowiadamy, jak to zrobić raz a porządnie.

    olaru
  • Rabarbar od rana do wieczora - w granoli, lodach, ciastach i deserach
  • Karminadle śląskie - co to jest? Jak się robi karminadle?

    Karminadle śląskie - co to jest? Jak się robi karminadle?

    Karminadle to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Często mówi się, że to zwykłe kotlety mielone, jednak karminadle różnią się od nich pewnymi szczegółami przygotowania. Jak zrobić karminadle śląskie?

    aleko
  • Wątróbka wieprzowa - zdrowa i smaczna. Jak ją przygotować?

    Wątróbka wieprzowa - zdrowa i smaczna. Jak ją przygotować?

    Wątróbka wieprzowa to propozycja na obiad, którą powinniśmy odkryć na nowo! Koniec z uprzedzeniami rodem ze szkolnej stołówki - to danie, jeżeli jest dobrze przyrządzone, smakuje naprawdę wybornie. Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową, by posmakowała nawet niejadkom?

    aleko
  • Ryż jaśminowy - co to za odmiana? Jakie ma właściwości?

    Ryż jaśminowy - co to za odmiana? Jakie ma właściwości?

    Ryż jaśminowy to jeden z rodzajów ryżu, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Skąd się wzięła jego nazwa? W jakich daniach będzie smakował najlepiej? A jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy wszystko, co dotyczy ryżu jaśminowego i inspirujemy do przygotowania pysznych potraw!

    aleko
  • Przepis na drożdżówkę - jak upiec domowe słodkie bułeczki?

    Przepis na drożdżówkę - jak upiec domowe słodkie bułeczki?

    Domowe drożdżówki większość z nas zapewne kojarzy z pachnącą kuchnią mamy lub babci. Zapach drożdżowego ciasta i smak przepysznych bułeczek podjadanych jeszcze gorących prosto z blachy możesz przywołać i we własnym domu. Jeśli więc marzy Ci się domowa drożdżówka, przepis znajdziesz u nas!

    aleko
  • Krem brokułowy - zupa pełna witamin

    Krem brokułowy - zupa pełna witamin

    Krem brokułowy to świetna, aksamitna zupa, która jest doskonałą propozycją na lekki posiłek zwłaszcza wiosną lub latem. Ta pyszna i delikatna potrawa jest jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Jak zrobić krem z brokułów? Sprawdź nasz przepis!

    aleko
  • Biała rzodkiew - wartości odżywcze i przepisy

    Biała rzodkiew - wartości odżywcze i przepisy

    Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak dobrze nam znana rzodkiewka w pęczkach. Bywa także mylona z rzepą. Warto jednak zainteresować się tym warzywem - jest nie tylko bardzo smaczne, ale także ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. Biała rzodkiew - do czego ją dodać? Jakie ma właściwości? Sprawdźcie!

    aleko
  • Gulasz z kurczaka - przepis na lekki obiad

    Gulasz z kurczaka - przepis na lekki obiad

    Gulasz z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jeśli ograniczasz czerwone mięso lub po prostu za nim nie przepadasz, nie musisz rezygnować z przepysznego gulaszu. Jak zrobić gulasz z kurczaka? Sprawdź nasz przepis!

    aleko
  • Chłodniki warzywne - zdrowy obiad na ochłodę

    Chłodniki warzywne - zdrowy obiad na ochłodę

    Chłodnik z botwiny to nie jedyna odsłona chłodnika warzywnego. Na upalne dni polecamy wam pyszne chłodniki z ogórków, cukinii, pomidorów, a także chłodnik szparagowy . Nie dość, że przyjemnie orzeźwią, to jeszcze dostarczą mnóstwa cennych substancji odżywczych.

    paz
  • Jajecznica z pomidorami na dobry początek dnia

    Jajecznica z pomidorami na dobry początek dnia

    Jajecznica jest chyba bezkonkurencyjna, jeśli chodzi o dania, które najchętniej jemy na śniadanie. Zna ją każdy, jest pyszna zarówno w wersji bez dodatków, jak i z nimi, a jako podstawa dania daje duże pole do popisu. Jajecznica z pomidorami to tylko jeden z jej pysznych wariantów. Jak ją zrobić? Zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Panna cotta - przepis na wyśmienity deser na upalne dni

    Panna cotta - przepis na wyśmienity deser na upalne dni

    Panna cotta to gratka rodem z Włoch dla wszystkich miłośników deserów. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś innego niż kolejne ciasto czy nowy rodzaj ciasteczek, podaj na deser prawdziwą panna cottę i zachwyć wszystkich tym niesamowitym przysmakiem! Jak zrobić panna cottę? Podajemy przepis!

    aleko
  • Sernik na zimno z truskawkami - pyszny deser na sezon

    Sernik na zimno z truskawkami - pyszny deser na sezon

    Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy pomysł na pyszny deser, gdy nachodzi ochota na lekkie ciasto. To jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie znudzą - warto więc dobrze opanować ten przepis! Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Sprawdźcie!

    aleko
  • Jak zachować resztki szampana, by nie traciły właściwości? Pomoże trik z łyżką

    Jak zachować resztki szampana, by nie traciły właściwości? Pomoże trik z łyżką

    Szampan to niemal nieodzowny element świętowania nie tylko sylwestra, ale również ślubu, zdobycia nowej pracy czy urodzin. Często zdarza się jednak, że po imprezie zostaje trochę napoju, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić. Wylać? Zostawić na następny dzień? Ale co z bąbelkami? Jest jednak pewien trik, który pomoże. Łapcie za łyżkę!

    olaru
  • Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze w kilku prostych krokach

    Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze w kilku prostych krokach

    Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych sezonowych warzyw. Zarówno żółta, jak i zielona jest bardzo pyszna, zawiera mnóstwo witamin i jest chętnie jedzona nawet przez tych, którym z wieloma warzywami nie po drodze. Ile gotować fasolkę szparagową? Czy lepiej zrobić to w garnku, czy na parze?

    aleko