Jak przygotować?

  • Pierogi i pierożki - nie tylko tradycyjne

    Pierogi i pierożki - nie tylko tradycyjne

    Pierogi uważane za typowo polskie danie, w rzeczywistości przybyły do nas najpewniej z Dalekiego Wschodu. Podobno to Chińczycy wymyślili pierwsi, by makaronowe ciasto napełniać farszem, a następnie gotować lub smażyć. Choć w Polsce początkowo podawano je głównie podczas różnych uroczystości, teraz możemy się nimi cieszyć na co dzień. Dziś mamy dla was kilka naprawdę pysznych przepisów na pierogi - nie tylko te klasyczne.

    paz
  • Drożdżówka - przepis na pyszne ciastka na co dzień i od święta

    Drożdżówka - przepis na pyszne ciastka na co dzień i od święta

    Drożdżówka z dżemem, serem czy makiem - pamiętacie te słodkie wypieki przygotowywane przez mamę lub babcię? Czas, by pyszne drożdżowe bułeczki upiec samodzielnie. W końcu nie ma to jak domowe drożdżówki! Jak je upiec? Sprawdźcie nasz przepis na drożdżówki i wypełnij cały dom zapachem pysznych wypieków!

    aleko
  • Koktajl bananowy - pyszny napój na drugie śniadanie i przekąskę

    Koktajl bananowy - pyszny napój na drugie śniadanie i przekąskę

    Koktajl bananowy to jeden z najbardziej lubianych koktajli owocowych. Banan idealnie nadaje się do koktajli - po zblendowaniu ma świetną konsystencję i przede wszystkim jest przepyszny! Sprawdź nasze pomysły i przygotuj smaczny i zdrowy bananowy koktajl!

    aleko
  • Bajaderka - przepis na ciasto i porada, jak zrobić pyszne ciasteczka. Doskonały kulinarny zero waste
  • Faworki - przepis na chrust w sam raz na karnawał i Tłusty Czwartek

    Faworki - przepis na chrust w sam raz na karnawał i Tłusty Czwartek

    Faworki to pozycja obowiązkowa na Tłusty Czwartek, a nawet w całym karnawale! Pamiętasz ich smak tylko z kuchni mamy, babci lub kupujesz je w pobliskiej piekarni? W tym roku spróbuj je zrobić własnoręcznie. Jak zrobić faworki domowe? Przepis znajdziesz u nas!

    aleko
  • Dlaczego nigdy nie powinieneś odcedzać makaronu nad zlewem? Jest ku temu ważny powód
  • Jak odetkać zapchany zlew, kiedy nie masz specjalnych środków? Wykorzystaj produkty, które masz już w kuchni

    Jak odetkać zapchany zlew, kiedy nie masz specjalnych środków? Wykorzystaj produkty, które masz już w kuchni

    Na pewno niejeden raz podczas pracy w kuchni zdarzyło się, że od ilości nagromadzonego jedzenia lub tłuszczu zatkał się wam zlew. Najlepszym sposobem do rozpuszczenia takiego zatoru byłyby środki chemiczne, w postaci granulek lub żelu. Są jednak też inne metody, do których można wykorzystać produkty lub przedmioty będące na wyposażeniu każdego domu. Jak odetkać zapchany zlew, gdy nie macie specjalnych preparatów? Oto nasz poradnik.

    anm