Jak przygotować?

  • Sałatka z tortellini - pomysł na pyszną kolację

    Sałatka z tortellini - pomysł na pyszną kolację

    Sałatka z tortellini to dobra propozycja dla wszystkich, którym znudziły się na kolację kanapki, płatki i jajecznica. To także doskonały pomysł na przemycenie w jadłospisie większej ilości warzyw i ograniczenie pieczywa. Z czym podawać sałatkę z tortellini? Jak ją przygotować?

    aleko
  • Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad

    Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad

    Gulasz wieprzowy należy do najpopularniejszych pomysłów na obiad z mięsem w roli głównej. Lubi je większość mięsożerców! Nic dziwnego - miękkie, kruche mięso z aromatycznym sosem to prawdziwy przysmak. To pyszne danie doskonale syci po całym dniu pracy lub aktywności fizycznej. Jak zrobić gulasz wieprzowy? Podajemy przepis!

    aleko
  • Śniadanie do łóżka - co podać? Podpowiadamy!

    Śniadanie do łóżka - co podać? Podpowiadamy!

    Śniadanie do łóżka - kto by nie chciał go dostać od ukochanej osoby! To doskonały pomysł na to, by wywołać uśmiech na twarzy bliskiego od samego rana. Romantyczne śniadanie do łóżka dla partnerki lub partnera, miły początek dnia dla rodziców czy dzieci. Ale co przygotować? Podpowiadamy!

    aleko
  • Buraczki na zimę - trzy propozycje

    Buraczki na zimę - trzy propozycje

    Buraki to źródło cennych wartości odżywczych - warto spożywać je przez cały rok. Na zimę polecamy przyrządzić z nich pyszne przetwory, które będą doskonałymi dodatkami do obiadów lub przekąskami i uzupełnieniami różnych dań. Podpowiadamy trzy sposoby na buraczki na zimę do słoików!

    aleko
  • Boczniaki na talerzu. Co z nich przyrządzić?

    Boczniaki na talerzu. Co z nich przyrządzić?

    Boczniaki w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Weganie i wegetarianie często używają ich jako zamiennika mięsa, przyrządzając na przykład smażone boczniaki a la nuggetsy. Grzyby te jednak są lubiane nie tylko wśród osób, które nie jedzą mięsa. Co przygotować z boczniaków?

    aleko
  • Jak zrobić jajko w koszulce? Oto trzy proste sposoby

    Jak zrobić jajko w koszulce? Oto trzy proste sposoby

    Jajko w koszulce to bardziej wyrafinowana wersja jajecznicy, jajka na miękko czy sadzonego. Jego przygotowanie wygląda na delikatną i skomplikowaną procedurę, ale to naprawdę proste. Oto kilka sposobów na jaja w koszulkach.

    olaru
  • Blender kielichowy - jaki wybrać?

    Blender kielichowy - jaki wybrać?

    Blender kielichowy to obowiązkowe wyposażenie każdego wielbiciela zdrowych koktajli. Dzięki takiemu sprzętowi w łatwy i wygodny sposób można przygotować pyszne smoothie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia? Jaki blender kielichowy wybrać?

    aleko
  • Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć brzydkiego zapachu? Przygotuj przyprawy
  • Otwieranie słoików - jak to zrobić łatwo i z pomysłem?

    Otwieranie słoików - jak to zrobić łatwo i z pomysłem?

    Otwieranie słoików to ta kuchenna czynność, która niekiedy wymaga użycia specjalnych środków w postaci ścierki, noża lub... faceta. Ten pierwszy często nie jest wystarczający, drugi może uszkodzić wieczko albo otwierającego, zaś trzeci nie zawsze jest pod ręką. Jak otwierać słoiki, żeby się nie namęczyć? Na szczęście jest kilka sposobów.

    olaru
  • Elegancki sernik z rosą

    Elegancki sernik z rosą

    Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Sprawdzą się więc zarówno na eleganckich przyjęciach w tradycyjnym stylu, jak i na zwykły deser cieszący zarówno oczy, jak i kubki smakowe. Jak zrobić sernik z rosą? Skąd się ona bierze na cieście? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!

    aleko
  • Opieńki - przepisy, zbieranie, przygotowanie

    Opieńki - przepisy, zbieranie, przygotowanie

    Opieńki można znaleźć w większości polskich lasów - występują na terenie całego kraju. Najwięcej ich pojawia się w na przełomie października i listopada. Warto je zbierać, bo to bardzo smaczne grzyby, z których można przyrządzić smakowite potrawy. Jak rozpoznać opieńki jadalne? Co z nich przygotować? Podpowiadamy!

    aleko
  • Ciasto z mascarpone - jakie przyrządzić?

    Ciasto z mascarpone - jakie przyrządzić?

    Jakie ciasto można zrobić z mascarpone? Jakie owoce wykorzystać? A może nie owoce, tylko inne dodatki? Jeśli w naszym sklepowym koszyku znalazł się serek mascarpone, warto sobie zadać te pytania. Podpowiadamy, jakie ciasto z mascarpone przygotować i podajemy przepisy!

    aleko
  • Zaniedbana to siedlisko bakterii i przyczyna brzydkich zapachów. Jak czyścić zmywarkę?
  • Kurki - pyszne grzyby na różne sposoby

    Kurki - pyszne grzyby na różne sposoby

    Kurki pojawiają w lasach i na straganach już w czerwcu, a sezon na nie trwa aż do października, a nawet listopada. Warto wykorzystać ten czas - kurki to wyjątkowo smaczne i zdrowe grzyby i można przygotować przepyszne potrawy. Jakie? Podpowiadamy, co przyrządzić z dodatkiem kurek!

    aleko
  • Ryż na mleku - danie dzieciństwa

    Ryż na mleku - danie dzieciństwa

    Ryż na mleku to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadania czy kolację. Smak dzieciństwa możemy przywołać w bardzo prosty sposób. Jak zrobić ryż na mleku z pysznymi dodatkami? Sprawdźcie i przenieście się w przeszłość!

    aleko
  • Ravioli - przepis na pyszne włoskie pierożki

    Ravioli - przepis na pyszne włoskie pierożki

    Ravioli należą do najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej. Urocze pierożki, które kryją się pod tą nazwą, są niezwykle smaczne i bardzo łatwo je przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? Czym charakteryzują się pierożki ravioli i jak je podawać?

    aleko
  • Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca

    Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca

    Zupa fasolowa to doskonała potrawa dla wszystkich, którzy lubią treściwe dania i tradycyjne smaki. To jedna z tych zup, po której nie trzeba przygotowywać drugiego dania - sycąca i dobrze doprawiona może stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Jak zrobić zupę fasolową?

    aleko
  • Borowiki - pomysły na dania z pysznymi grzybami

    Borowiki - pomysły na dania z pysznymi grzybami

    Borowiki jadalne to przepyszne grzyby, które można wykorzystać do wielu dań. Grzyby te występują w polskich lasach często i są bardzo chętnie zbierane przez grzybiarzy. Jeśli więc mamy do dyspozycji świeże borowiki, czas zastanowić się, do czego je wykorzystać. Podpowiadamy kilka przepisów!

    aleko
  • Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis jest prostszy niż myślisz

    Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis jest prostszy niż myślisz

    Knedle ze śliwkami to jeden z pyszniejszych letnich obiadów. Miękka, aromatyczna, lekko ugotowana śliwka umieszczona w miękkim, ziemniaczanym cieście smakuje świetnie - zwłaszcza wtedy, gdy połączycie ją z cukrem i cynamonem oraz kwaśną śmietanką lub roztopionym masłem. Sprawdźcie nasz przepis na knedle ze śliwkami. Mniam!

    paz
  • Jak sparzyć pomidory, by skórka łatwo odeszła, a warzywo się nie przegrzało? Wystarczy minuta
  • Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?

    Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?

    Sezon na kurki to znakomita okazja, by przygotować z nich zupy, sosy czy potrawki. Problem stanowi jednak ich oczyszczanie. Grzyby te bowiem są tak drobne, że trudno zrobić to porządnie i się przy tym nie namęczyć. Jest jednak jeden prosty i szybki sposób. Przygotujcie sporo wrzątku i soli.

    olaru
  • Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą - prosty i pyszny obiad na letnie dni

    Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą - prosty i pyszny obiad na letnie dni

    Leczo z cukinią i kiełbasą to jedno z naszych ulubionych dań w letnie dni. Do jego przygotowania - podobnie, jak w przypadku oryginalnego przepisu na węgierskie leczo - potrzebujecie papryki, cebuli i przecieru pomidorowego. Dodatkowo musicie do niego również dodać nieco pokrojonej w kostkę cukinii i podsmażonej kiełbasy. Zapraszamy po nasz przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.

    paz
  • Tabbouleh - doskonała sałatka na lato. Przepis podstawowy

    Tabbouleh - doskonała sałatka na lato. Przepis podstawowy

    Tabbouleh to jeden z najlepszych pomysłów na sałatkę, która można przygotować na grilla. Jest bardzo aromatyczna, ziołowa i odświeżająca - będzie ciekawym dodatkiem do mięs, szaszłyków warzywnych i innych smakowitości z rusztu. Co to jest tabbouleh? Jak przygotować to danie?

    aleko
  • Jak zrobić dżem wiśniowy? Przepis podstawowy i sposoby na jego modyfikację

    Jak zrobić dżem wiśniowy? Przepis podstawowy i sposoby na jego modyfikację

    Dżem wiśniowy to doskonały dodatek do ciast i deserów - w tym zwłaszcza naleśników, racuchów oraz gofrów. By go przygotować potrzebne wam będą w zasadzie jedynie wiśnie i cukier, a jeśli wolicie bardziej zwarty dżem - również coś z dodatkiem pektyn (np. cukier żelujący). Jeśli macie ochotę, możecie również przyrządzić dżem wiśniowy bez cukru - z ksylitolem lub erytrolem. Pektyny można również pominąć, robiąc dżem wiśniowy z galaretką lub żelatyną. Zobaczcie nasz przepis na dżem wiśniowy i sprawdźcie, jak można urozmaicić jego smak.

    paz
  • Polewa czekoladowa do tortów, ciastek i innych deserów

    Polewa czekoladowa do tortów, ciastek i innych deserów

    Polewa czekoladowa na tort, chrupiące ciasteczka, tłuściutkie oponki i wiele innych słodkości - to najlepszy sposób na wykończenie różnego rodzaju wypieków. Wszystko będzie doskonale smakować polane polewą czekoladową. Jak ją przygotować?

    aleko
  • Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?

    Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?

    Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy kucharz. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia. Pasteryzowanie nie jest trudne i można bardzo szybko się go nauczyć. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

    aleko
  • Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad

    Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad

    Pyzy z mięsem bez wątpienia są dobrze znane wielbicielom tradycyjnej kuchni. W niektórych regionach Polski znane są jako cepeliny lub kartacze (mają wtedy bardziej podłużny kształt). Podstawą tego dania są ziemniaki - zarówno surowe, jak i ugotowane. Jak zrobić pyzy z mięsem? Sprawdźcie przepis i przygotujcie wyborny obiad!

    aleko
  • Bekon - jak smażyć? Do czego dodawać? Pyszny sposób na śniadanie

    Bekon - jak smażyć? Do czego dodawać? Pyszny sposób na śniadanie

    Bekon to jeden z najpopularniejszych mięsnych dodatków do różnych potraw. Dobrze wysmażony, lekko chrupiący bekon to prawdziwy przysmak! To jeden z tych produktów, o których bardzo trudno zapomnieć, gdy wreszcie postawiamy przejść na dietę. Jakie dania z bekonem można przygotować? Czym różni się on od boczku? Wyjaśniamy i podpowiadamy!

    aleko
  • Calzone, czyli pizza-pieróg. Przepis na pyszne danie rodem z Neapolu

    Calzone, czyli pizza-pieróg. Przepis na pyszne danie rodem z Neapolu

    Calzone to termin, który zna bez wątpienia każdy wielbiciel pizzy. Jest to bowiem nic innego jak pizza zawinięta na kształt ogromnego pieroga. W chrupiącym cieście kryje się przepyszne nadzienie - nic dziwnego więc, że pizza calzone ma swoich licznych amatorów. Calzone - jak upiec taką pizzę? Z czym podać calzone?

    aleko
  • Jak zrobić roladę szpinakową? Prosty i przyjemny przepis na pyszne roladę ze szpinakiem

    Jak zrobić roladę szpinakową? Prosty i przyjemny przepis na pyszne roladę ze szpinakiem

    Rolada szpinakowa to danie, które łączy w sobie parę elementów. Poza świetnym smakiem charakteryzuje ją również wyjątkowa prezencja. Dlatego właśnie jest to doskonała pozycja do przygotowania na uroczysty obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub przystawki dla naszych gości. Zapoznajcie się z naszym przepisem na roladę szpinakową z łososiem.

    mag
  • Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Prosty przepis na kolejne pyszne danie z kurczaka

    Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Prosty przepis na kolejne pyszne danie z kurczaka

    Potrawka z kurczaka jest świetnym pomysłem na obiad lub na kolację. To również świetny sposób na wykorzystanie części kurczaka, których zazwyczaj nie używamy. To danie uniwersalna, które pozwala nam na puszczenie naszej wodzy fantazji i stworzenie czegoś wyjątkowego dla nas samych i naszych bliskich. Zapoznajcie się z naszym przepisem na potrawkę z kurczaka i spróbujcie sami

    mag
  • Hot dog - jak zrobić w domu amerykański przysmak?

    Hot dog - jak zrobić w domu amerykański przysmak?

    Domowe hot dogi to doskonały pomysł zarówno na posiłek, jak i przepyszną przekąskę na imprezę. Ich własnoręczne przygotowanie to nie tylko doskonała zabawa, ale także okazja, by kontrolować, jakich składników używamy do naszych hot dogów oraz wybrać ulubione dodatki. Jak zrobić hot doga? To wcale nie jest takie trudne zadanie!

    aleko
  • Pierogi ruskie - przepis na tradycyjny obiad

    Pierogi ruskie - przepis na tradycyjny obiad

    Pierogi ruskie kojarzą się nam z tradycyjną kuchnią - o taki obiad łatwo zarówno w maminej czy babcinej kuchni domowej, ale także w wielu restauracjach. Pierogi ruskie dostaniemy także w większości marketów czy sklepów garmażeryjnych. Najlepsze są jednak te zrobione w domu, samodzielnie! Jak zrobić pierogi ruskie? Poznaj przepis i przygotuj je w najlepszej wersji!

    aleko
  • Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady
  • Gnocchi - co to za danie i jak je przyrządzić?

    Gnocchi - co to za danie i jak je przyrządzić?

    Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Zjesz je prawdopodobnie w każdej włoskiej restauracji, ale można je bez problemu przyrządzić w domu. Gnocci - co to za danie? Jak je przyrządzić i z czym podawać?

    aleko
  • Surimi - do czego podawać? Z czego się je robi?

    Surimi - do czego podawać? Z czego się je robi?

    Surimi znajdziemy w każdym sklepie na dziale rybnym. Znamy je także pod nazwą "paluszki krabowe". Czy jednak w ich składzie znajduje się mięso z kraba? Jak smakują? Jak podawać surimi? Sprawdźcie, co to za produkt!

    aleko
  • Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu

    Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu

    Kompot z wiśni kojarzy się nam z napojem, który do obiadów podawały nasze mamy lub babcie. Choć teraz zdecydowanie częściej wybieramy kolorowe napoje, warto wrócić do dawnych przepisów i przygotować kompot z wiśni lub innych owoców. Jak zrobić kompot z wiśni? Przepis jest bardzo prosty!

    aleko
  • Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]

    Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]

    Sernik z malinami to jedno z najpyszniejszych ciast, które możecie przygotować w sezonie na te pyszne owoce. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać, środek stanowi pyszna masa serowa, a wierzch to aromatyczne maliny i chrupiąca kruszonka. Musicie spróbować, bo warto! Przed wami nasz przepis na sernik z malinami.

    paz
  • Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]

    Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]

    Zupa ogonowa nie jest już tak popularna jak kiedyś - zdecydowanie rzadziej gości na naszych stołach niż kilka lat temu. Choć niektórzy mogą mieć pewne opory przed przyrządzaniem wieprzowych lub wołowych ogonów, od razu zdradzamy, że nie warto! Zupa ogonowa jest bardzo smaczna, aromatyczna i pożywna. Jak ją ugotować?

    aleko
  • Zupa zacierkowa na dwa sposoby - warzywna i mleczna. Jak u babci!

    Zupa zacierkowa na dwa sposoby - warzywna i mleczna. Jak u babci!

    Zupa zacierkowa to danie, które wielu z nas pamięta zapewne z dzieciństwa, przyrządzane przez mamę lub babcię. Dziś już tak często nie pojawia się na naszych stołach, ale warto przypomnieć sobie jej smak! Zwłaszcza że jest nie tylko pyszna, ale także bardzo prosta w przygotowaniu! Jak zrobić zupę zacierkową?

    aleko