Jak przygotować?

  • Carpaccio wołowe - jak przyrządzić tę prostą, włoską przystawkę?

    Carpaccio wołowe - jak przyrządzić tę prostą, włoską przystawkę?

    Carpaccio wołowe jest jedną z tych przystawek, które rzadko trafiają na polskie stoły. A szkoda, bo to danie, które robi wrażenie na gościach, a przy tym jest niezwykle proste do przyrządzenia. Najważniejsze, by zadbać o dobrej jakości, świeże mięso i kilka całkiem zwyczajnych dodatków. Zresztą sami zobaczcie.

    olaru
  • Temperatura w lodówce - jak uchronić jedzenie i portfele?

    Temperatura w lodówce - jak uchronić jedzenie i portfele?

    Temperatura w lodówce to temat, o którym często zapominamy lub świadomie bagatelizujemy. Urządzenie jest, chłodzi, produkty się nie psują, więc nad czym tu się zastanawiać? W tym artykule wyjaśniamy, jaka powinna być optymalna temperatura panująca wewnątrz lodówki i dlaczego temat ten wymaga uwagi.

    olaru
  • Koktajl z awokado, czyli pomysł na szybkie, smaczne i sycące drugie śniadanie
  • Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad
  • Puszysty sernik z brzoskwiniami - klasyczne ciasto na święta i rodzinne przyjęcia [PRZEPIS]

    Puszysty sernik z brzoskwiniami - klasyczne ciasto na święta i rodzinne przyjęcia [PRZEPIS]

    Sernik z brzoskwiniami to jeden z klasycznych serników, które podczas świąt - czy to na Wielkanoc, czy w Boże Narodzenie - znaleźć można na większości polskich stołów. Kruche ciasto kryje w sobie puszystą, waniliową serową masę, soczyste brzoskwinie i lekką jak chmurka warstwę bezy. Jak zrobić idealny sernik z brzoskwiniami? Przepis wcale nie jest taki skomplikowany.

    paz
  • Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]

    Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]

    Przepis na szybkie ciasteczka przyda się w każdym domu. W końcu nie raz napada nas ochota na małe co nieco. Zdarza się też, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. By przygotować te złociste pyszności, wystarczą wam zaledwie trzy składniki: mąka, cukier i oczywiście masło. Jak przygotować szybkie ciasteczka na każdą okazję? Przetestujcie nasz przepis.

    paz
  • Chlebek bananowy z czekoladą - pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów

    Chlebek bananowy z czekoladą - pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów

    Chlebek bananowy jest tak pyszny i prosty do przygotowania, że aż szkoda go nie piec. Zwłaszcza wtedy, gdy w domu zalega nadmiar bardzo dojrzałych bananów, których nikt jakoś nie chce jeść. Zapewniamy was, że to ciasto każdy zje z prawdziwą przyjemnością. Wilgotne, aromatyczne i ekspresowe do zrobienia - czego chcieć więcej? Jak zrobić chlebek bananowy z czekoladą? Podpowiadamy.

    paz
  • Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis na doskonałą zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem, czyli znakomity pomysł na lunch i wieczorne przyjęcie
  • Sos pomidorowy do pizzy - jak go przygotować?

    Sos pomidorowy do pizzy - jak go przygotować?

    Sos pomidorowy do pizzy to jeden z najpopularniejszych dodatków do tego przysmaku. Używamy go do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników, polewamy nim gotową pizzę i maczamy w nim brzegi. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Sprawdźcie!

    aleko
  • Ser ricotta - do czego go wykorzystać? Pomysły na dania

    Ser ricotta - do czego go wykorzystać? Pomysły na dania

    Ser ricotta to miękki, niedojrzewający włoski ser produkowany z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. W naszych supermarketach najłatwiej dostać ten z mleka krowiego, ale w Internecie lub w specjalnych sklepach można znaleźć również inne jego wersje. Z czym jeść ser ricotta? Do czego go wykorzystać?

    aleko
  • Sałatka z kurczakiem wędzonym - pomysły i przepisy

    Sałatka z kurczakiem wędzonym - pomysły i przepisy

    Sałatka z kurczakiem wędzonym z ananasem i kukurydzą to jedna z tych sałatek, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach. Wiecie, jak ją przygotować? Jeśli nie, to zapraszamy po przepis! Nie jest to jednak jedyna sałatka z wędzonek kurczaka, jaką można przygotować. Mamy też pomysł na coś lżejszego! Do czego sałatka z kurczakiem pasuje najlepiej?

    aleko
  • Sałatka wielkanocna - jaką podać?

    Sałatka wielkanocna - jaką podać?

    Sałatka wielkanocna na świąteczne śniadanie to jedna z najważniejszych potraw tego uroczystego posiłku. Na pewno powinna zawierać najważniejszy produkt tych świąt - jajko. A co poza nim? Jakie sałatki na Święta Wielkanocne przyrządzić? Mamy dla Was trzy propozycje na sałatki na wielkanocne śniadanie!

    aleko
  • Torty na 18 - pomysły i przepisy

    Torty na 18 - pomysły i przepisy

    Torty na 18 urodziny muszą być wyjątkowe. W końcu to jedna z tych rocznic, które obchodzimy najhuczniej! Podczas urodzinowego przyjęcia oprócz doskonałej atmosfery i świetnej zabawy warto również zadbać o pyszne jedzenie i wspaniały tort. Jaki tort na 18 przygotować? Polecamy dwa przepisy!

    aleko
  • Wołowina po burgundzku - danie z klasą

    Wołowina po burgundzku - danie z klasą

    Wołowina po burgundzku to jedno z tych dań, które wypada zaserwować na uroczystym obiedzie. Tym daniem na pewno podbijesz serce wybranka lub wybranki, jego lub jej rodziców, swoje własne. i w zasadzie wszystkich, którym to danie zaserwujesz. Wołowina po burgundzku - z czym przygotować to danie? Zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem - pomysły

    Sałatka z makaronem i kurczakiem - pomysły

    Sałatka z makaronem i kurczakiem to jedna z tych, które zawsze najszybciej znikają z półmisków. Nic dziwnego - to połączenie jest idealne, zwłaszcza jeśli dobrze dobierze się kolejne składniki. Jaka sałatka z kurczakiem i makaronem jest najlepsza? Zachęcamy do wypróbowania dwóch naszych przepisów.

    aleko
  • Ciasto Milky Way - mleczna przyjemność

    Ciasto Milky Way - mleczna przyjemność

    Ciasto Milky Way to jedno z tych ciast, które zachwyca i smakiem, i prostotą. To jeden z tych deserów, w których umiar i klasyczne połączenia sprawdzają się najlepiej, a brak wymyślnych dodatków sprawia, że smaki są głębokie i doskonałe. Jak zrobić ciasto Milky Way? Zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Sałatka z ryżem i kurczakiem - prosto i smacznie

    Sałatka z ryżem i kurczakiem - prosto i smacznie

    Sałatka z ryżem i kurczakiem to klasycznie połączenie smaków, które prawie każdy lubi. Proponujemy zatem dwie wersje sałatki, w której pierwsze skrzypce gra ten idealny duet - tradycyjną z ananasem i kukurydzą oraz bardziej urozmaiconą z brokułem, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca. Jak zrobić sałatkę z ryżu i kurczaka?

    aleko
  • Pasta z awokado i jajka, czyli przepis na zdrową przekąskę i pomysłową przystawkę
  • Sałatka z ananasem i selerem. Przepis na klasyczną przystawkę

    Sałatka z ananasem i selerem. Przepis na klasyczną przystawkę

    Sałatka z ananasem i selerem to jedna z bardziej lubianych przystawek zarówno z perspektywy kucharza, jak i osoby, która ją zjada. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Jak ją przyrządzić? Co dodać do środka? Przedstawiamy dziecinnie prosty przepis.

    olaru
  • Jakie potrawy na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie dania postawić na świątecznym stole
  • Makaron z łososiem - pyszny i zdrowy obiad

    Makaron z łososiem - pyszny i zdrowy obiad

    Makaron z łososiem to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na szybkie danie obiadowe. Można do niego wykorzystać zarówno wędzonego łososia, jak i surowego. Dodatek warzyw czyni z tej potrawy prawdziwą bombę witaminową. Jak zrobić makaron z łososiem? Sprawdź nasze propozycje!

    aleko
  • Sos pieczarkowy do gołąbków

    Sos pieczarkowy do gołąbków

    Sos pieczarkowy do gołąbków to jeden z najlepszych dodatków do tej potrawy, jaki można sobie wyobrazić. Jego przyrządzenie to proste zadanie, a składniki są dostępne w sklepach w zasadzie przez cały rok. Jak zrobić sos do gołąbków z pieczarek? Sprawdźcie!

    aleko
  • Jak zrobić sushi w domu? Przepis i porady

    Jak zrobić sushi w domu? Przepis i porady

    Jak zrobić sushi w warunkach domowych? Czy to jest w ogóle możliwe? Czy takie sushi będzie tak smakowało, jak to przygotowane przez specjalistów z restauracji? Z tymi wątpliwościami mierzy się wiele osób, które chcą spróbować przygotować japoński przysmak na własną rękę. Jak zrobić samemu sushi? Sprawdźcie nasze porady.

    aleko
  • Surówka z kapusty kiszonej - bomba witaminowa do obiadu

    Surówka z kapusty kiszonej - bomba witaminowa do obiadu

    Surówka z kapusty kiszonej to jeden z najzdrowszych pomysłów na dodatek do dań obiadowych. Zwłaszcza w sezonie przeziębieniowym sprawdzi się doskonale. Do jakich dań będzie odpowiednia? Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Skorzystaj z naszego przepisu i pomysłów na różne wersje smakowe.

    aleko
  • Kurczak po chińsku - taki jak w chińskiej restauracji

    Kurczak po chińsku - taki jak w chińskiej restauracji

    Kurczak po chińsku to jeden z najważniejszych powodów, dla których tak bardzo lubimy popularne bary z kuchnią azjatycką. W ich menu możemy znaleźć kilkanaście wersji tej potrawy i bez problemu znaleźć swoje ulubione. Czy danie chińskie z kurczakiem można łatwo przygotować w domu? Oczywiście! Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka po chińsku!

    aleko
  • Szynka gotowana - nie tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie

    Szynka gotowana - nie tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie

    Szynka gotowana to doskonały sposób, by zastąpić tradycyjną wędlinę na świątecznym stole i nie tylko. Poza tym, że jest delikatna, krucha i bardzo smaczna, ma jeszcze jedną zaletę: to my decydujemy, jaki składniki się w niej znajdą i skąd będą pochodzić. Jak przygotować domową szynkę? Sprawdź nasz przepis!

    aleko
  • Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?

    Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?

    Sos teriyaki zdobywa u nas coraz większą popularność wraz z wieloma innymi specjałami kuchni japońskiej. Mnóstwo osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak. Jakie są składniki sosu teriyaki? Czy można go zrobić samemu w domowych warunkach? Do jakich dań go wykorzystać? Sprawdźcie u nas i śmiało przystąpcie do przygotowania czegoś pysznego!

    aleko
  • Ciasto ucierane - najłatwiejsze ciasto w świecie

    Ciasto ucierane - najłatwiejsze ciasto w świecie

    Ciasto ucierane to baza do wielu pysznych wypieków, które musisz znać. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę. Ciasta ucierane można przygotować z ulubionymi owocami. To minimum wysiłku i maksimum smaku. Jak zrobić ciasto ucierane? Sprawdź nasz przepis!

    aleko
  • Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na pyszną zupę

    Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na pyszną zupę

    Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z najpyszniejszych dań, które możemy przygotować, gdy wreszcie zacznie się sezon na jego główny składnik. Młoda kapusta pojawia się na straganach i w sklepach wiosną. Sprawdźcie nasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty!

    aleko
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - pomysły

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - pomysły

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to jedno z ulubionych dań z makaronem, które pojawia się na naszych stołach. Można je przygotować w różnych wersjach z takimi składnikami, które akurat mamy pod ręką. Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Dwa pomysły możecie znaleźć u nas!

    aleko
  • Golonka w kapuście - mięsny przysmak

    Golonka w kapuście - mięsny przysmak

    Golonka w kapuście to jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Pieczona czy gotowana, z dodatkiem świeżego chleba i musztardy smakuje chyba każdemu mięsożercy! Jak zrobić golonkę w kapuście? Polecamy przepis, który spodoba się każdej osobie lubiącej to tradycyjne połączenie.

    aleko
  • Sernik na zimno z twarogu - łatwe ciasto bez pieczenia

    Sernik na zimno z twarogu - łatwe ciasto bez pieczenia

    Sernik na zimno z twarogu to doskonały pomysł na ciepłe popołudnie, kiedy chce się zjeść coś słodkiego, ale nie ciężkiego i zamulającego. Do tego ciasta warto wykorzystać sezonowe owoce - z ich dodatkiem sernik to prawdziwa bajka! Jak zrobić sernik na zimno z twarogu? Sprawdź dwie nasze propozycje!

    aleko
  • Ciasto jogurtowe z owocami - łatwy deser dla każdego

    Ciasto jogurtowe z owocami - łatwy deser dla każdego

    Ciasto jogurtowe z owocami to doskonały przepis dla osób zapracowanych i dla początkujących kucharzy. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko - rewelacyjny efekt końcowy uzyskamy bez wysiłku i kombinowania. Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami? Jakie owoce do ciasta jogurtowego dodać? Sprawdźcie nasz przepis i porady!

    aleko
  • Pasztet z wątróbki bez pieczenia - czyli przepis na pyszną pastę do kanapek i przystawek

    Pasztet z wątróbki bez pieczenia - czyli przepis na pyszną pastę do kanapek i przystawek

    Pasztet z wątróbki to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki z szynką i serem. Ten przysmak przygotowuje się na dwa sposoby - w formie pieczeni lub pasty. My postanowiliśmy przetestować przepis na pasztet, którym możemy posmarować kromkę pysznego, domowego chleba. Oto jak przygotować pasztet z wątróbki drobiowej.

    olaru
  • Carpaccio z łososia, czyli jak w prosty sposób przyrządzić wykwintną przystawkę
  • Pasta z makreli na pomidorowo - propozycja na kanapkę i na obiad

    Pasta z makreli na pomidorowo - propozycja na kanapkę i na obiad

    Pasta z makreli wędzonej jest klasykiem wśród past. Mimo, że ostatnimi czasy popularnością cieszą się smarowidła warzywne, na przykład z groszku lub ciecierzycy, w dalszym ciągu znajdą się zwolennicy starej, dobrej pasty rybnej. Wszyscy znają tę z jajkiem i majonezem, ale co, jeśli chcemy przygotować jej inną wersję? Co jeszcze pasuje do makreli? Podpowiadamy.

    olaru
  • Jak układać sztućce, by wpłynąć na dobrą atmosferę posiłku?

    Jak układać sztućce, by wpłynąć na dobrą atmosferę posiłku?

    Układanie sztućców to często kwestia spychana na boczny tor. Wiele osób nie zastanawia się nad tym, jaki sposób ich ułożenia jest najbardziej funkcjonalny, a jednocześnie zachęca do posiłku. Bo jemy nie tylko ustami, ale też oczami. Zatem - świadomie lub nie - obserwujemy otoczenie i odczuwamy atmosferę posiłku. Jak układać sztućce? Oto kilka wskazówek.

    olaru
  • Jak upiec kaczkę - przepis idealny na świąteczny obiad

    Jak upiec kaczkę - przepis idealny na świąteczny obiad

    Kaczka pieczona w piekarniku jest daniem, którego przyrządzenia podejmują się nieliczni. Czym nadziać mięso? Jak zamarynować? Czy moczyć przed pieczeniem? To jedne z wielu pytań, które budzą wątpliwości wśród domowych kucharzy. W rzeczywistości nie jest to wcale trudna sztuka. Jak upiec kaczkę, by była idealnie soczysta w środku i przypieczona z zewnątrz? Podpowiadamy.

    olaru
  • Potrawy wigilijne - lista

    Potrawy wigilijne - lista

    Lista potraw wigilijnych teoretycznie znana jest każdemu. W praktyce sprawa może wyglądać nieco inaczej - w końcu w każdym regionie dania wigilijne różnią się. Zróżnicowanie polskiej tradycji kulinarnej bardzo dobrze wychodzi na jaw przed Bożym Narodzeniem - z propozycji, które nie są znane w naszym regionie zawsze warto skorzystać.

    aleko