Jak przygotować?
-
Jak zrobić sałatkę owocową? Przepis na bombę witaminową na przejęcie i przekąskę
Sałatka owocowa jest jednym z najlepszych sposobów, by przekonać się do jedzenia większej ilości owoców. Taka sałatka sprawdzi się na deser, na przyjęcie lub jako element lunchu do pracy lub szkoły. Jak zrobić sałatkę owocową? Podpowiadamy!
-
Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek
Lukier do pierników to coś, co musisz umieć przygotować przed świętami Bożego Narodzenia. W końcu najlepsze pierniczki to te polane przepysznym lukrem, nie tylko idealnie słodkie, ale także ładnie przyozdobione. Jak zrobić dobry lukier do pierników? Sprawdź nasze przepisy!
-
Sernik wiedeński - przepis na święta i na co dzień
Sernik wiedeński to stały gość na polskich stołach. Kochamy go za smak, wygląd i uniwersalny charakter. Dlaczego? Dlatego, że sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Skąd pochodzi sernik wiedeński i jak go zrobić?
-
Mrożone owoce - jak je wykorzystać? Znamy kilka świetnych sposobów
Mrożone owoce ratują nasze wypieki i desery, gdy przygotowujemy je poza sezonem. Zachowują one naturalny smak w przeciwieństwie do tych pasteryzowanych. Jak używać mrożonych owoców? Co z nich przygotować?
-
Koreczki owocowe dla dzieci i nie tylko. Proste i pyszne przepisy
Koreczki owocowe to niezastąpiona potrawa na każdą imprezę. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu dla dorosłych, jak i urodzinkach dzieci. Pyszne, zdrowe i kolorowe owocowe koreczki będą hitem każdej imprezy - jak je przygotować?
-
Ligawa wołowa - jak ją przyrządzić? Dwa przepisy na dania na obiad
Ligawa wołowa to pojęcie, które brzmi nieco tajemniczo - przeciętnemu konsumentowi wołowiny może nie mówić zbyt wiele. Czym jest ligawa wołowa? Jakie potrawy można z niej przygotować? Wszystko wyjaśniamy i proponujemy pyszne potrawy z ligawy wołowej!
-
Ciasto znów opadło? Cukiernik zdradza, dlaczego i jak temu zapobiegać
Wyjmujesz babeczki z piekarnika i... klops. Ciasto opadło, więc nie nadaje się do dekorowania kremem. Zastanawiasz się, co zrobiłeś źle? Cukiernik tłumaczy, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas kolejnego pieczenia.
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Kelnerka codziennie szła do pracy 22 km na piechotę. Klienci podarowali jej auto
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
-
Czy trzeba przesiewać mąkę do ciast i dań? Wyjaśniamy
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?
-
Tort na roczek dla dziewczynki i dla chłopca, jaki tort wybrać
Pierwsze urodziny dziecka to wyjątkowa okazja, a tort na roczek to coś, co pojawia się nawet, jeśli nie przygotowujemy hucznej imprezy. Na jakie ciasto się zdecydować i na co zwracać uwagę wybierając tort na roczek?
-
Koreczki na imprezę - z serem, śledziowe, z salami i bezmięsne. 20 pysznych pomysłów
Koreczki na imprezę są rozwiązaniem doskonałym - to idealne połączenie różnych smaków na jeden (c)haps. Jeśli organizujesz przyjęcie lub zastanawiasz się, co przynieść na imprezę składkową, sprawdź nasze pomysły na koreczki!
-
Ciasta i ciasteczka z dynią - słodkości w sam raz na jesień
Dostaliście od kogoś spory zapas dyni? Tym razem zamiast robić gulasz lub zupę, przygotujcie dyniowe ciasta i ciasteczka - w sam raz na osłodę chłodnych jesiennych dni.
-
Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję
Strucla z serem to jedno z najprostszych i najpopularniejszych ciast, jakie od wielu lat przyrządza się w polskich kuchniach. Można je podać zarówno na przyjęciu, jak i zjeść na podwieczorek z dodatkiem domowych konfitur lub szklanką mleka. Strucla serowa - jak ją upiec?
-
Polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby - proste, domowe przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to pyszny obiad, który na pewno zasmakuje tobie i najbliższym. Polędwiczki są bardzo smaczne - ta część tuszy wieprzowej w końcu uchodzi za najcenniejszą! Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z grzybami? Podpowiadamy!
-
Oponki smażone i oponki z piekarnika - dwa proste przepisy na domowy przysmak
Oponki - kto ich nie lubi! Dobrze pamiętamy te smażone przez mamę lub babcię, pyszne, tłuściutkie i słodkie. Dziś mamy dla was dwa przepisy, z których przygotujecie bardzo smaczne oponki bez sera oraz oponki pieczone w piekarniku. Zapraszamy wszystkich amatorów tradycyjnych przysmaków!
-
Pilaw - przepis na sycące danie ze Wschodu
Czy wiesz, jakie danie kryje się pod tajemniczym słowem "pilaw"? Sprawdź koniecznie, bo to jedno z najsmaczniejszych dań pochodzących ze Wschodu, jakie można przygotować na obiad. U nas znajdziesz przepis i dowiesz się, co to pilaw!
-
Barszcz z uszkami. Ile lat ma barszcz, skąd pochodzą uszka i jak je zrobić?
Barszcz z uszkami to nieodłączny element wigilijnego stołu, a lepienie uszek ze zwykłego gotowania przemienia się w rodzinne spotkanie. Barszcz czerwony nie tak trudno przygotować. Musisz jedynie pamiętać o kilku prostych zasadach, by przyrządzić pyszną świąteczną potrawę. Jak zrobić barszcz z uszkami na Wigilię? Podpowiadamy i mamy przepis.
-
Prosty pomysł na pyszną i zdrową przekąskę - chipsy z buraków domowej roboty! [PRZEPIS]
Nie przepadasz za gotowymi chipsami? A może nie chcesz sięgać po niezdrowe przekąski, a masz ochotę na coś do chrupania? Wypróbuj przepis na chipsy z buraków!
-
Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego
Baklawa dobrze jest znana wszystkim miłośnikom kebabu - w większych restauracjach oferujących to danie, na deser można kupić właśnie baklawę. To prawdziwy przysmak obfity w cudowne aromaty - a ponadto jest bardzo słodka i tłusta. Czym jest baklawa? Czy baklawa grecka to to samo, co baklawa turecka? Jak ją przygotować?
-
Masa do wafli na kilka sposobów - domowy deser gotowy w kilka chwil
Masa do wafli może być przygotowana na różne sposoby - wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i jakie smaki preferujesz. Pischinger, czyli najprostsze "ciasto" z wafli tortowych to pyszna przekąska, która nie ustępuje w smaku słodkim wypie
-
Co z mielonego oprócz kotletów, spaghetti i gołąbków? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Mięso mielone niemal automatycznie kojarzy się z kotletami. A przecież jest sporo innych potraw i przekąsek, które można z niego zrobić. Przedstawiamy kilka inspiracji na dania z mięsem mielonym.
-
Dziś Dzień Kotleta Schabowego. Jak go przyrządzić, by był idealny? Jest prosty sposób, dzięki któremu zawsze się uda
Dziś Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka porad, jak przyrządzać kotlety schabowe i schab, by nie były za twarde. Jest bardzo prosty, domowy sposób, dzięki któremu zawsze wyjdą miękkie i soczyste.
-
Jak mrozić kotlety, bigos czy zupy, by zachowały smak i wartości? Oto krótki poradnik
Czasem zdarza nam się przygotować zbyt dużo jedzenia. Odkłada się je do lodówki i zapomina o nim albo po prostu ignoruje. Aby sie nie zepsuło, warto je zamrozić. Plusy? Niemarnowanie jedzenia i szybki obiad innego dnia.
-
Zostały ci ziemniaki po wczorajszym obiedzie? Podpowiadamy, jak je wykorzystać [PRZEPISY]
Czasem zdarza się ugotować więcej ziemniaków, niż potrzebujemy. Nie wyrzuca się ich od razu, ale często brakuje pomysłu na ich użycie. Zalegają więc w lodówce do momentu, kiedy już nie nadają się do jedzenia. A przecież jest tyle dań, do których można je wykorzystać. Poniżej kilka propozycji.
-
Kupne chleby tostowe straszą składem? Oto prosty i szybki przepis na domową wersję
Niekiedy pojawia się ochota na pyszne tosty. Takie z serem i kleksem keczupu na boku talerza. Jednak składy widoczne na etykietach chlebów tostowych nie są zbyt zachęcające. Jest na to proste rozwiązanie - domowy chleb tostowy!
-
Sos Worcestershire - doskonały dodatek do burgerów. W czym jeszcze się sprawdzi? Podpowiadamy
Sos Worcestershire znany jest dobrze wielbicielom kuchni brytyjskiej. Nie jest to jednak popularny w Polsce dodatek, więc dla wielu osób może być zagadką. Jeśli chcecie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, sprawdźcie, co to jest sos Worcestershire i jak go wykorzystać!
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!
-
Poncz - trzy przepisy na smakowity napój na przyjęcie
Poncz to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie przyjęcia. Można go przygotować zarówno w wersji z alkoholem, jak i bezalkoholowy. Orzeźwiający napój na pewno posmakuje gościom! Sprawdź, jak zrobić pyszny poncz na imprezę!
-
Strucla makowa - przepis na pyszne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie
Strucla makowa to nieodzowny wypiek na świąteczny stół w wielu rodzinach. Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji. Nic dziwnego - dobrze przygotowana strucla z makiem, słodka i pachnąca to prawdziwy przysmak! Jak ją przygotować? Sprawdź przepis!
-
Koreczki z kabanosem - 18 pomysłów na proste przekąski w sam raz na imprezę
Koreczki z kabanosem są doskonałym pomysłem na imprezową przekąskę. Kabanosy to doskonała baza do stworzenia różnych ciekawych kompozycji smakowych. Sprawdź, jakie koreczki z kabanosa przygotować i zachwycić wszystkich gości!
-
Mrożone warzywa - czy można je piec w piekarniku i gotować na parze? Wyjaśniamy
Mrożone warzywa to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować szybki dodatek do jakiegoś dania lub zjeść lekką przekąskę. Dobrze zastąpią świeże warzywa, gdy nie mamy do nich dostępu. Czy mrożone warzywa można upiec w piekarniku? A przygotować na patelni? Jak zrobić je na parze?Wszystko wyjaśniamy!
-
Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory
Dżem z dyni i jabłek wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem: kuchnią mamy lub babci. Dynia i jabłko to najpyszniejsze skarby jesieni - warto połączyć je, przygotowując pyszne przetwory! Dżem z dynią i jabłkami to nie tylko wspomnienie dzieciństwa, ale także prawdziwa dawka jesiennego smaku. Jak go przygotować?
-
Sałatka z kurczakiem - przepis na pyszną sałatkę na imprezę
Sałatka z kurczakiem i ananasem to jedna z najpopularniejszych sałatek pojawiających się na naszych stołach podczas przyjęć. To także doskonały pomysł na kolację oraz na sycący lunch do pracy lub szkoły. Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i ananasem? Sprawdź nasz przepis!
-
Ciasto z czereśniami - przepis na pyszne ciasto z owocami
Ciasto z czereśniami to prosty wypiek, który możesz przygotować łatwo i szybko. Słodkie, pulchne i aromatyczne będzie doskonałe na podwieczorek czy spotkanie w gronie najbliższych. Jak upiec placek z czereśniami? Zapraszamy po trzy przepisy!
-
Zalewa do papryki marynowanej
O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki - może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Dobra papryka marynowana to nie tylko warzywo dobrej jakości i odpowiednie przygotowanie. To także zalewa doskonale przygotowana. Jak ją zrobić?
-
Peklowanie mięsa - jak to się robi? Wyjaśniamy, jak peklować mięso krok po kroku
Peklowanie mięsa to czynność, którą należy przeprowadzić, gdy przygotowuje się domowe wędliny. Peklowanie nadaje im wyrazistego aromatu i smaku, dlatego nie należy go pomijać przy własnoręcznej produkcji. Jak peklować mięso? Wszystko wyjaśniamy!
-
Grzyby marynowane - co można z nich przyrządzić? Zobaczcie, jak wykorzystać grzyby marynowane w daniach i przekąskach
Grzyby marynowane znajdują się w spiżarniach wielu z nas. Po dobrym sezonie grzybowym - albo kilku takich z rzędu - w piwnicy może zgromadzić się spora liczba słoików. Co zrobić z grzybów marynowanych? Jak je jeść? Podpowiadamy!
-
Zimne nóżki - wieprzowe i drobiowe. Klasyka dobra na każde przyjęcie
Zimne nóżki to jedna z ulubionych tradycyjnych potraw na naszych stołach. Pojawiają się na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Zawsze smakują doskonale. Jak przygotować zimne nóżki? Wszystko wyjaśniamy!
-
Przedziwny sposób przygotowania i... niesamowity efekt! Testujemy przepis na peklowane żółtka
Przepis na peklowane żółtka zawrócił nam ostatnio w głowie. Lśniące, rozpływające się po chrupiącej grzance żółtko pobudziło nasz apetyt, a sposób jego przygotowania zaintrygował na tyle, że postanowiliśmy przyrządzić je samodzielnie
-
Ciasto pleśniak - przepis na smakowity deser, który kochają wszyscy Polacy
Ciasto pleśniak pojawia się w naszych domach od wielu lat. To jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków! Kwaskowy dżem doskonałe łączy się ze słodką pianką i kruchym ciastem. Jak je upiec? Zapraszamy po nasze przepisy na ciasto pleśniak!
-
Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha
Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą inną okazję - znikają w okamgnieniu! Jak zrobić ciasteczka kruche? Sprawdź przepis!
-
Żurek śląski, czyli tradycyjna, sycąca zupa na obiad
Żurek śląski, a właściwie żur śląski, dobrze znany jest nie tylko Ślązakom. To jedno z wielu przepysznych dań kuchni tego regionu. Czym charakteryzuje się żur śląski? Jak go przygotować? Wszystko wyjaśniamy - sprawdź przepis!