Jak przygotować?

  • Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji

    Ciasto czekoladowe - pyszny klasyk idealny na przyjęcie i bez okazji

    Ciasto czekoladowe to prawdziwy przysmak, który sprawdzi się jako zarówno jako szybki deser, jak i poczęstunek na przyjęciu. To także doskonałe ciasto, które można wręczyć jako podziękowanie lub przynieść do pracy albo szkoły. Jak je upiec? Wszystko wyjaśniamy!

    aleko
  • Pieczeń rzymska - na obiad i na kanapkę

    Pieczeń rzymska - na obiad i na kanapkę

    Pieczeń rzymska na obiad? No pewnie! To pyszne danie znane jest na całym świecie. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy przepadają za dobrze przyrządzonym mięsem na obiad. Sprawdź, jak ją przyrządzić, zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Pasztet domowy pieczony - pyszna przekąska nie tylko na świąteczny stół. Przepis podstawowy

    Pasztet domowy pieczony - pyszna przekąska nie tylko na świąteczny stół. Przepis podstawowy

    Pasztet domowy pieczony w piekarniku to najlepszy pasztet, jaki można podać zarówno na przyjęciu, jak i do kanapek. Jest nie tylko lepszy jakościowo, ale także smaczniejszy niż jego zamienniki ze sklepowych półek. Jeśli kanapki z pasztetem pojawiają się często na Twoim talerzu, przygotuj je z tym własnoręcznie przygotowanym mięsem! Jak upiec domowy pasztet? Podpowiadamy!

    aleko
  • Wątróbka - jak ją przyrządzać, by była najlepsza? Wyjaśniamy i mamy przepisy

    Wątróbka - jak ją przyrządzać, by była najlepsza? Wyjaśniamy i mamy przepisy

    Wątróbka to wciąż jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań na naszym stole. Wiele słyszy się o jej właściwościach zdrowotnych, bogactwie składników odżywczych, ale u wielu osób znajduje się na liście potraw, których spożywania stanowczo odmawiają. Jak przygotować wątróbkę, by była smaczna? Podpowiadamy!

    aleko
  • Kumkwat - maleńki cytrus, którego możesz jeść razem ze skórką

    Kumkwat - maleńki cytrus, którego możesz jeść razem ze skórką

    Kumkwat to jeden z tajemniczych owoców, które można przywieźć z zagranicznych wycieczek lub kupić podczas tematycznych akcji w supermarketach. Do czego kumkwat sprawdzi się najlepiej? Jakiego smaku należy się spodziewać? Wszystko wyjaśniamy!

    aleko
  • Jabłka do słoików - przepis na pyszny dodatek do ciast i deserów
  • Zupa minestrone - przepis na doskonałe włoskie danie obiadowe

    Zupa minestrone - przepis na doskonałe włoskie danie obiadowe

    Zupa minestrone to danie pyszne i bogate w witaminy. Chociaż jej obca nazwa może początkowo budzić wątpliwości, uspokajamy - to potrawa, którą bardzo łatwo przyrządzić! Zachęcamy do przygotowania minestrone, na pewno podbije wasze podniebienia! Jak ją ugotować? Sprawdźcie!

    aleko
  • Jak posprzątać kuchnię bez "chemii"? Mamy kilka sprawdzonych myków

    Jak posprzątać kuchnię bez "chemii"? Mamy kilka sprawdzonych myków

    Do mycia kuchni i urządzeń, które się w niej znajdują, często używa się różnych środków dostępnych w sklepach. To zarówno lekkie detergenty, jak i żrące płyny czy proszki. Można jednak zachować porządek w kuchni bez "chemii". Oto kilka przydatnych myków.

    olaru
  • Dynia w occie jabłkowym na dwa sposoby. Zachowaj królową jesieni na dłużej

    Dynia w occie jabłkowym na dwa sposoby. Zachowaj królową jesieni na dłużej

    Dynia w occie jabłkowym to doskonały pomysł na wykorzystanie królowej jesieni. Gdy na straganach roi się od dyń i robisz zapasy na zupę, curry i muffiny, pamiętaj także o dyni w occie! Warto ją przygotować i cieszyć się jej smakiem w innej formie oraz nie tylko w sezonie. Uwaga - mamy też patent na dynię w occie bez pasteryzowania!

    aleko
  • Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?

    Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?

    Babeczki bananowe to doskonały pomysł na przyjęcie lub słodki deser. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a większość składników mamy na co dzień w domu. To także doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Chociaż są proste i niepozorne, zachwycają smakiem i aromatem. Sprawdź, jak zrobić babeczki z bananami!

    aleko
  • Sos borowikowy do makaronu, placków ziemniaczanych, kotletów. Pycha!
  • Sałatka jarzynowa - przepisy mniej tradycyjne z kurczakiem i śledziem
  • Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?

    Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?

    Masa kajmakowa dobrze znana jest wszystkim miłośnikom ciast i innych wyrobów cukierniczych. Doskonale komponuje się z czekoladą i orzechami, jest niezastąpiona do wafli i kruchego ciasta. Masa kajmakowa w puszce dostępna jest w wielu sklepach, jednak warto nauczyć się, jak zrobić ją samodzielnie!

    aleko
  • Paszteciki z mięsem - doskonały dodatek do barszczu

    Paszteciki z mięsem - doskonały dodatek do barszczu

    Paszteciki z mięsem, to obok krokietów, najlepszy dodatek do czerwonego barszczu. Ta potrawa bez wątpienia dobrze znana jest z wesel i innych uroczystości, na których tak miło rozgrzać się pysznym barszczem zjeść sycący pasztecik. Jak przygotować paszteciki z mięsem mielonym? Podpowiadamy!

    aleko
  • Rogaliki drożdżowe - smakowite ciasteczka

    Rogaliki drożdżowe - smakowite ciasteczka

    Rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł na pyszny podwieczorek domowej roboty. Sprawdzą się też jako słodka przekąska do pracy lub szkoły, imprezowy wypiek oraz prowiant na wyprawę. Są pyszne, dodają energii i można je zrobić z wieloma dodatkami - każdy znajdzie wersję dla siebie.

    aleko
  • Podpłomyki - najstarsze pieczywo. Jak je zrobić? Wyjaśniamy i mamy przepis
  • Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]

    Pasta z tuńczyka - doskonała na śniadanie, przekąskę i kolację [3 PRZEPISY]

    Pasta z tuńczyka w oleju spodoba się każdemu, kto ma dość kanapek z wędliną czy z serem. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Mamy dla Was pomysły na kilka różnych past, które łączy jedno - ich podstawą jest tuńczyk. Pasta z tuńczyka na kanapki - jak przygotować jej różne wersje?

    aleko
  • Grzane wino - doskonały sposób na rozgrzewkę w chłodne dni [PRZEPIS]
  • Kopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy

    Kopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy

    Kopytka to danie, które doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Kto ich nie lubił! Podawane z cukrem i śmietaną, z serem, z cebulką, z mięsnym sosem albo podsmażone stanowiły ulubione danie zarówno najmłodszych, jak i trochę starszych. Jak zrobić pyszne kopytka? To nie jest trudne zadanie!

    aleko
  • Dynia piżmowa - jak ją wykorzystać? Podpowiadamy i mamy przepisy

    Dynia piżmowa - jak ją wykorzystać? Podpowiadamy i mamy przepisy

    Dynia piżmowa to jeden z wielu rodzajów dyń, które pojawiają się w sklepach i na bazarkach jesienią. Łatwo ją odróżnić od innych gatunków, charakteryzuje się również specyficznym smakiem. Dynia piżmowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co z niej przygotować Podpowiadamy!

    aleko
  • Owsianka na mleku - smakowity pomysł na śniadanie [PRZEPIS]

    Owsianka na mleku - smakowity pomysł na śniadanie [PRZEPIS]

    Owsianka na mleku jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej pożywnych pomysłów na śniadanie. Jest to potrawa z dużą ilością błonnika, dzięki czemu sprawi, że będziemy czuć sytość przez długi czas. Do owsianki można dodać różne składniki, które nie tylko wzbogacą jej smak, ale także uczynią ją jeszcze bogatszą w wartości odżywcze. Z czym owsianka na mleku smakuje najlepiej? Jak ją zrobić?

    aleko