Jak przygotować?

  • Mleko w proszku - właściwości i przepisy (na blok czekoladowy i krem z mleka w proszku)
  • Sałatka meksykańska na dwa sposoby

    Sałatka meksykańska na dwa sposoby

    Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą może być doskonałą odpowiedzią na dwa pytania: co dziś na kolację? Co przygotować na przyjęcie? Jeśli więc brakuje ci pomysłów i szukasz inspiracji, sprawdź nasze przepisy na pyszną, doskonale skomponowaną sałatkę w dwóch wersjach! Jak zrobić sałatkę meksykańską? To proste!

    aleko
  • Linguine - co to za makaron i jak go podawać? Podajemy świetne przepisy na linguine z owocami morza i ze szpinakiem
  • Ciasto z orzechami

    Ciasto z orzechami

    Jakie ciasto z orzechami jest najsmaczniejsze? Pewnie, że klasyczny orzechowiec! Będzie on doskonałym rozwiązaniem zarówno na przyjęcie, jak i poobiednią zachciankę. Zapraszamy po przepis na pyszne ciasto z orzechami!

    aleko
  • Przetwory z jabłek - idealne na zimę

    Przetwory z jabłek - idealne na zimę

    Przetwory z jabłek trzeba zrobić, gdy tylko w sklepach i na bazarkach pojawią się pyszne, soczyste i pachnące polskie jabłka. Zimą wystarczy tylko wyskoczyć do piwnicy lub spiżarni i podać wspaniały sok lub kompot do obiadu, przyrządzić naleśniki z musem jabłkowym lub szarlotkę. Jak zrobić przetwory z jabłek? Podpowiadamy!

    aleko
  • Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce

    Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce

    Często jemy je na słodko, z dodatkiem dżemu, owoców, bitej śmietany, cukru pudru, czy też czekolady. Doskonale smakują jednak również na słono, wypełnione pysznym farszem z różnych serów, szpinaku, grzybów lub mięsa. Przygotuj je tak jak lubisz - złożone w rożek, zapieczone pod pierzynką z beszamelu, albo jako złociste, chrupiące krokiety.

    paz
  • Przetwory z gruszek na zimę

    Przetwory z gruszek na zimę

    Przetwory z gruszek na zimę to coś, co powinno znaleźć się w twojej spiżarni. Z tych pysznych owoców można zrobić wiele pysznych rzeczy - kompot, chutney lub gruszki w zalewie. Sprawdź nasze przepisy i pędź na stragan po gruszki!

    aleko
  • Prażuchy - przepis na doskonały dodatek do obiadu

    Prażuchy - przepis na doskonały dodatek do obiadu

    Prażuchy to dla wielu z nas smak kojarzący się z dzieciństwem: rodzinnym domem lub kuchnią babci. Dzisiaj rzadko znajdują się one w restauracyjnych menu - może jedynie tam, gdzie serwowane są dania kuchni tradycyjnej. My uważamy, że tradycje kulinarne warto kultywować, więc zapraszamy po przepis na prażuchy. Będzie prosto, ale bardzo pysznie!

    aleko
  • Sałatka z brokułem i fetą - trzy przepisy na pyszną, zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę

    Sałatka z brokułem i fetą - trzy przepisy na pyszną, zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę

    Sałatka z brokułem i fetą to doskonały sposób na dostarczenie sobie dużej dawki witamin. To także jeden z najsmaczniejszych pomysłów na podanie brokuła, więc jeśli to warzywo bez dodatków Was nie przekonuje, warto spróbować go w połączeniu z innymi pysznymi składnikami. Brokuł z fetą to połączenie idealne! Jak zrobić sałatkę z brokułem i fetą? Sprawdź nasze przepisy!

    aleko
  • Przekąski do wódki - przepisy na proste do przygotowania przysmaki, nie tylko na karnawał
  • Jak zrobić kopytka? Sprawdzone domowe sposoby [PORADY Z FORUM KUCHNIA]
  • Bawarka - co to za herbata? Podajemy przepis

    Bawarka - co to za herbata? Podajemy przepis

    Bawarka to napój, który wiele osób poleca kobietom karmiącym - ma on rzekomo pobudzać produkcję pokarmu. Jedni ją uwielbiają, inni nie są w stanie wypić ani kropli. Czym charakteryzuje się ta herbata? Czy bawarka pomaga w laktacji? Jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy!

    aleko
  • Empanadas - meksykańskie pierożki nie tylko na imprezę

    Empanadas - meksykańskie pierożki nie tylko na imprezę

    Empanadas to doskonała potrawa, którą spokojnie możesz przygotować jako przystawkę na imprezę albo podać jako danie główne. Sprawdzą się idealnie, ponieważ są wyjątkowo pyszne. Mają tylko jedną wadę: ciągle ich za mało! Jak przygotować pyszne pierożki empanadas? Zapraszamy po przepis!

    aleko
  • Drinki z Malibu - z mlekiem i nie tylko. Malibu i drink nie musi kojarzyć się ze słodkością
  • Ciasteczka z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i prażonymi migdałami - bez dodatku jajek [PRZEPIS]
  • Jak przyrządzić królika?

    Jak przyrządzić królika?

    Jak przyrządzić królika, żeby mięso było delikatne i nieprzesuszone? Podpowiadamy, jak go dusić i piec, a także jak zrobić rosół z królika.

    mag
  • Polewa z kakao, czyli wykańczamy ciasto. Proste przepisy - w tym jeden bez masła i mleka
  • Bryzol - potrawa ku pamięci PRL-u

    Bryzol - potrawa ku pamięci PRL-u

    Bryzol to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Osoby, które urodziły się później często jednak nie mają pojęcia, o czym mowa. Tymczasem bryzol to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Co to jest bryzol? Jak go przygotować? Wyjaśniamy wszystko!

    aleko
  • IPA, APA, ALE - co to oznacza? Przewodnik po piwnych stylach

    IPA, APA, ALE - co to oznacza? Przewodnik po piwnych stylach

    Te nazwy przewijają się w rozmowach między piwoszami coraz częściej, ale można odnieść wrażenie, że czasem nawet sami wypowiadający te słowa nie do końca rozumieją, o czym mowa... Przedstawiamy małą ściągawkę - mapę piwa, która poprowadzi was przez kolejne typy złocistego trunku. Ich charakterystyki przygotowaliśmy wspólnie z Beerlovers.pl.

    Beerlovers.pl, red.
  • Dyniowe love, czyli przepisy na dania z dyni. Do czego możesz ją wykorzystać i jak przyrządzić dynię?
  • Naleśniki z jabłkami i nie tylko - pyszne na śniadanie, obiad i kolację

    Naleśniki z jabłkami i nie tylko - pyszne na śniadanie, obiad i kolację

    Naleśniki z jabłkami są pyszne, ponadczasowe i idealne na śniadanie, obiad i kolację. To jedna z tych potraw, której mało kto nie lubi. Pachnące cynamonem czy te z dodatkiem twarożku mogą być jednym z najsmaczniejszych zwiastunów jesieni. Jak zrobić naleśniki z jabłkami? Podpowiadamy!

    aleko
  • Ogórki w musztardzie na zimę - przepis

    Ogórki w musztardzie na zimę - przepis

    Ogórki w musztardzie to doskonały pomysł dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne korniszony lub ogórki kiszone. Musztarda nadaje im bardzo ciekawy smak, który można podrasować miodem (prawdziwym - ze sztucznym nie będą tak smaczne) lub przyprawami. Ogórkowe pikle z musztardą - jak je przyrządzić?

    aleko
  • Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa

    Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa

    Pasztet z selera to jedna z potraw, od których warto zacząć, gdy oswaja się to warzywo. To jeden z tych przepisów, które na pewno dobrze znają weganie i wegetarianie, spodoba się osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Gotowy zaś, dobrze zrobiony pasztet warzywny z selera bez wątpienia zasmakuje nawet największym sceptykom!

    aleko
  • Ćwikła - najlepsza na zimę. Zrób ją już dziś! Podajemy przepis

    Ćwikła - najlepsza na zimę. Zrób ją już dziś! Podajemy przepis

    Ćwikła z chrzanem to jeden z tych przetworów, które znajdowały się w każdym domu. Czy wiecie, że przepis na ten rewelacyjny dodatek do mięs pojawił się w Żywocie człowieka poczciwego Mikołaja Reja już w XVI wieku? Ćwikła na zimę do słoików - jak ją przygotować?

    aleko
  • Pischinger, czyli deser dla niezapowiedzianych gości

    Pischinger, czyli deser dla niezapowiedzianych gości

    Pischinger to bardzo łatwy, ale pyszny deser, który pochodzi z terenów dawnej Galicji. To po prostu wafle przekładane masą kakaową z dodatkiem orzechów. Jeśli goście zapowiedzieli, że wpadają za pół godziny, przygotuj pischingera! Będzie doskonale smakował do kawy i herbaty.

    aleko
  • Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów

    Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów

    Cevapcici podane na obiad to doskonały sposób, by w chłodniejszy dzień zasmakować Bałkanów lub przypomnieć sobie wczasy w słonecznej Chorwacji. W tym, tak chętnie odwiedzanym przez Polaków kraju, cevapcici to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw! Cevapcici - przepis. Jak je przygotować?

    aleko
  • Ile gotować fasolkę szparagową?
  • Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy

    Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy

    Skrzydełka w miodzie to jedna z tych potraw, które najlepiej smakują, jedzone rękami. Marynatę miodową można przygotować na kilka sposobów, zatem każdy bez wątpienia znajdzie swoją ulubioną recepturę. Jak zrobić skrzydełka w miodzie? Zapraszamy po przepis!

    aleko