Jak przygotować?

  • Jajka faszerowane awokado, czyli przepis na zdrową wielkanocną przystawkę

    Jajka faszerowane awokado, czyli przepis na zdrową wielkanocną przystawkę

    Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem. Poza walorami smakowymi, taka przystawka dostarcza nam też wielu wartości zdrowotnych. Nasza wersja faszerowanych jajek na pewno zaskoczy waszych gości i sprawi, że szybko zjedzą wszystko z talerza. Warto więc od razu przygotować więcej, by mieć je w lodówce na zapas.

    olaru
  • Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut
  • Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc
  • Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek

    Kruche babeczki, czyli baza do słodkich deserów i słonych przystawek

    Kruche babeczki, czyli tartaletki, to znakomity pomysł na imprezową przystawkę. Stanowią idealny przykład finger food, które sprawdzi się na przyjęciu bez siedzenia przy stole, a do tego świetnie smakują w wersji na słodko i na słono. To, czym wypełnicie kruche koszyczki, zależy od waszej kreatywności. My podpowiadamy, jak zrobić bazę pod waszą przystawkę.

    olaru
  • Sałatka z jajkiem - przepisy na pyszną przekąskę w sam raz na śniadanie lub imprezę
  • Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc

    Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc

    Jajka faszerowane łososiem to świetna przystawka na wiele uroczystości. Nieważne czy podamy je podczas kolacji ze znajomymi, czy na świątecznym stole. Przygotowuje się je szybko, a do tego mamy gwarancję, że ekspresowo znikną ze stołu, bo każdy lubi faszerowane jajka. Przedstawiamy prosty przepis na to, jak zrobić je w domu.

    olaru
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty. Przepis na znakomitą, regeneracyjną zupę

    Kapuśniak z kiszonej kapusty. Przepis na znakomitą, regeneracyjną zupę

    Kapuśniak z kiszonej kapusty jest jedną z bardziej znanych polskich zup. Sięgamy po niego szczególnie zimą, gdy dostęp do sezonowych, świeżych warzyw jest utrudniony. Jedzenie kiszonej kapusty przynosi wiele korzyści. Warto zatem sięgnąć do spiżarki po jeden ze słoików i przygotować sycący kapuśniak samodzielnie.

    olaru
  • Jak zrobić zapiekankę makaronową? Szybki i bardzo łatwy przepis na danie dla całej rodziny

    Jak zrobić zapiekankę makaronową? Szybki i bardzo łatwy przepis na danie dla całej rodziny

    Zapiekanka makaronowa to danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jest również uniwersalne, a składniki, jakich użyjemy, zależą tylko i wyłącznie od naszej fantazji (lub zasobów lodówki). To prosta potrawa, która świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla kilku osób lub łatwe do przygotowania danie na dwa dni. Kiedy nie masz pomysłu co zrobić na obiad, wtedy zapiekanka makaronowa przyjdzie z pomocą.

    mag
  • Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie

    Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie

    Sałatka grecka to klasyk, który znajdziemy w każdym restauracyjnym menu. To również bardzo prosta sałatka do przygotowania w domu. Jej składniki są dostępne w każdym sklepie, a jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na tradycyjną grecką sałatkę.

    mag
  • Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami

    Szarlotka czy jabłecznik? Pokażemy wam jak przygotować jedno z najpopularniejszych ciast z owocami

    Jeśli szarlotka to tylko z kwaśnymi jabłkami, które doskonale komponują się ze słodkim ciastem. Prezentujemy wam przepis na pyszną domową szarlotkę. Z pewnością nie jest to przepis trudny, ale wymaga od was odrobiny cierpliwości i wiary we własne umiejętności. Potem już tylko wystarczy się delektować pysznym jabłecznikiem albo szarlotką, niech każdy wybierze swoją ulubioną nazwę na to ciasto.

    mag
  • Jak zrobić tiramisu? Łatwy przepis na najsłynniejszy tradycyjny włoski deser - nie tylko dla zakochanych
  • Jak zrobić risotto? Przepis na klasyczny włoski przysmak z ryżu - pyszny solo i jako dodatek

    Jak zrobić risotto? Przepis na klasyczny włoski przysmak z ryżu - pyszny solo i jako dodatek

    Risotto to danie obiadowe pochodzące ze słonecznej Italii. Choć ten kraj słynie przede wszystkim z dań makaronowych oraz pizzy, znalazło się w nim również miejsce dla szlagieru z ryżem. Przygotowanie risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Jest to idealne danie główne, które możemy przygotować z wieloma doskonałymi składnikami. Jak zrobić risotto? Wyjaśniamy.

    mag
  • Masa kajmakowa do mazurka i nie tylko. Przepis na słodki dodatek do ciast i deserów
  • Galareta wieprzowa, czyli przepis na pyszną, babciną przekąskę

    Galareta wieprzowa, czyli przepis na pyszną, babciną przekąskę

    Galareta wieprzowa, czyli słynne zimne nóżki, to danie niemal narodowe. Jest obecne na babcinym stole podczas każdej uroczystości i znika z talerza w ekspresowym tempie. A gdyby tak odwrócić role i poczęstować babcię samodzielnie zrobioną galaretą? Jak odtworzyć ten znakomity smak i zachwycić mistrzynię gotowania? Przedstawiamy kilka wskazówek.

    olaru
  • Suflet - wypiek mistrzów

    Suflet - wypiek mistrzów

    Suflet uchodzi za jeden z trudniejszych, bardziej wykwintnych, ale także najsmaczniejszych deserów. Czy da się go przygotować w warunkach domowych? Czy to trudne zadanie? Sprawdź, jak zrobić suflet czekoladowy i suflet serowy!

    aleko
  • Krążki cebulowe - domowy fast food

    Krążki cebulowe - domowy fast food

    Krążki cebulowe znamy przede wszystkim z fast foodów. Jednak jak większość tego typu przekąsek, można je przyrządzić w domu. To nie tylko dobra okazja, by zaoszczędzić, ale także sposób na świadomy wybór składników, z których będziemy korzystać!

    aleko
  • Kogel-mogel - deser z dzieciństwa

    Kogel-mogel - deser z dzieciństwa

    Kogel-mogel - kto nie jadł go w dzieciństwie! To najprostszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Składniki prawie zawsze były w domu, a jego przygotowanie było bardzo proste. Co więcej - zawsze wychodził przepyszny! Jak się robi kogel mogel? Sprawdź tradycyjny przepis i inne warianty!

    aleko
  • Ryż z kurczakiem - prosto i smacznie

    Ryż z kurczakiem - prosto i smacznie

    Ryż z kurczakiem kojarzy ci się z nudną i monotonną dietą? Czas to zmienić! Te dwa podstawowe składniki rzeczywiście bardzo łatwo przyrządzić i wyczarować z nich coś pysznego. Przedstawiamy pomysły na ryż z kurczakiem, które bez wątpienia przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią to połączenie.

    aleko
  • Bułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullar

    Bułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullar

    Bułeczki cynamonowe są idealne, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, prostego i przepysznego. Z powodzeniem mogą wystąpić na przyjęciu, będą doskonałe na podróż albo na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Poza tym, że są pyszne, ich przygotowanie to sama przyjemność - cynamonowy zapach rozejdzie się po całym domu! Sprawdź, jak zrobić szwedzkie bułeczki cynamonowe!

    aleko
  • Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta

    Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta

    Mus czekoladowy można wykorzystać do ciasta lub zjeść na deser. W każdej formie będzie doskonały - aksamitny, aromatyczny i idealnie słodki. Jak go przygotować? Czy można go zrobić w wersji wegańskiej? Zobacz, jak się robi mus czekoladowy!

    aleko
  • Przekąski z ciasta francuskiego - pewniak na każdą imprezę!

    Przekąski z ciasta francuskiego - pewniak na każdą imprezę!

    Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno dla siebie, jak i dla swoich gości, bo to doskonały patent na przyjęcia - i te wystawne, i mniej oficjalne. Sprawdź, jakie mamy propozycje na przekąski na imprezę. Z ciasta francuskiego zrobisz prawdziwe przysmaki!

    aleko
  • Jak ugotować gulasz z żołądków drobiowych, czyli podroby są pyszne

    Jak ugotować gulasz z żołądków drobiowych, czyli podroby są pyszne

    Gulasz z żołądków nie pojawia się już na naszych stołach tak często jak kiedyś. Wiele osób nie przepada za podrobami i wykorzystuje w kuchni jedynie dobrze znane i opanowane mięso z kurczaka lub indyka. Czas odczarować podroby i spróbować ich w najlepszym wydaniu! Sprawdź, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych na dwa sposoby!

    aleko
  • Baranek wielkanocny - smaczna ozdoba stołu i koszyczka

    Baranek wielkanocny - smaczna ozdoba stołu i koszyczka

    Baranek wielkanocny to nieodłączny symbol świąt Wielkiej Nocy. Własnoręcznie przygotowany baranek będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu lub koszyczka. Sprawdź, jak zrobić baranka wielkanocnego!

    aleko
  • Tarta na słono, bo po co ograniczać się do słodkości?

    Tarta na słono, bo po co ograniczać się do słodkości?

    Tarta na słono, choć popularnością ustępuje swojej słodkiej siostrze, również ma swoich fanów. To znakomite danie na obiad czy przystawkę. Możemy się też pokusić o wersję śniadaniową. Przedstawiamy nasz prosty przepis na zaskakującą tartę z gruszkami i serem pleśniowym.

    olaru
  • Babka marmurkowa - klasyczne ciasto nie tylko na Wielkanoc

    Babka marmurkowa - klasyczne ciasto nie tylko na Wielkanoc

    Babka marmurkowa to klasyczne ciasto uwielbiane przez wiele pań i panów domu. Nic dziwnego, bo to ciasto tak proste i zarazem tak pyszne, że trudno nie robić go przynajmniej kilka razy do roku. Połączenie waniliowego i czekoladowego smaku oraz znakomita prezentacja ciasta sprawiają, że nie można się mu oprzeć. Babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc, a my podpowiemy wam, jak szybko ją przygotować.

    olaru
  • Mąka krupczatka, czyli do czego używać polskiej siostry semoliny?

    Mąka krupczatka, czyli do czego używać polskiej siostry semoliny?

    Mąka krupczatka - ta nazwa przewija się dosyć często przez strony i blogi z przepisami. Wcale nas to nie dziwi, bo to znakomity zamiennik popularnej mąki tortowej. Na czym polega jej fenomen? Poniżej wyjaśniamy, dlaczego i do czego należy ją stosować.

    olaru
  • Bolognese, czyli jak zrobić popularny sos boloński do spaghetti, lasagne czy cannelloni

    Bolognese, czyli jak zrobić popularny sos boloński do spaghetti, lasagne czy cannelloni

    Bolognese to znakomity włoski sos, który wykorzystuje się w wielu potrawach. Najbardziej znaną jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli długie nitki makaronu pokryte pomidorowo-mięsną mieszanką. Niezależnie od tego, jaki sposób podania wybierzemy, ten pyszny sos na zawsze zagości w naszym menu. Przedstawiamy nasz przepis na sos bolognese.

    olaru
  • Udka faszerowane pieczarkami. Prosty przepis na niedzielny obiad

    Udka faszerowane pieczarkami. Prosty przepis na niedzielny obiad

    Udka faszerowane to propozycja obiadowa, którą każdy zna i lubi. To danie typowo "niedzielne", gdyż tego dnia mamy więcej czasu na jego przygotowanie. My zachęcamy jednak, aby nie ograniczać się do dni tygodnia, tylko już dziś przygotować nasze pyszne danie.

    olaru
  • Fasolka po bretońsku - jak to się robi? Mamy przepis i garść przydatnych porad

    Fasolka po bretońsku - jak to się robi? Mamy przepis i garść przydatnych porad

    Fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych dań na zimne dni. Cóż lepiej rozgrzeje, niż gęsta potrawka z fasoli z dodatkiem mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie? Jak zrobić fasolkę po bretońsku, by była najlepsza? Co zrobić jeśli jest za rzadka albo za kwaśna? Jak pasteryzować fasolkę po bretońsku? Podpowiadamy.

    paz
  • Kurczak w sosie curry, czyli romans polsko-indyjski

    Kurczak w sosie curry, czyli romans polsko-indyjski

    Kurczak w sosie curry jest bardzo smacznym i prostym pomysłem na obiad. Do przyrządzenia jego najbardziej podstawowej wersji wystarczy nam dosłownie kilka składników. My proponujemy wariant "na bogato". Przekonajcie się sami, że warto spędzić trochę czasu w kuchni.

    olaru
  • Rogaliki z ciasta francuskiego, czyli przepis na szybką i smaczną przekąskę do kawy
  • Kokilki - małe naczynia do pieczenia, które dbają o piękną prezentację naszych dań

    Kokilki - małe naczynia do pieczenia, które dbają o piękną prezentację naszych dań

    Kokilki to naczynia, bez których nie obędzie się większość domowych szefów kuchni - zwłaszcza tych, którzy uwielbiają przyrządzać suflety czy clafoutis. Dzięki nim dania są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na stole. Jeśli jeszcze ich nie posiadacie, poznajcie ich szerokie zastosowanie i wzbogaćcie waszą kuchnię o kilka kokilek.

    olaru
  • Tagliatelle z kurczakiem, czyli szybkie danie obiadowe dla fanów makaronu

    Tagliatelle z kurczakiem, czyli szybkie danie obiadowe dla fanów makaronu

    Tagliatelle z kurczakiem jest jedną z potraw, które chętnie przygotowujemy w naszych kuchniach. To bardzo prosty i szybki sposób na obiad. Wersji tego dania jest wiele, a ogranicza nas jedynie nasza kreatywność (i zawartość lodówki). My proponujemy makaron tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami. Poznajcie nasz przepis.

    olaru