Jak przygotować?

  • W worku czy luzem? W skórce czy bez? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o bobie przed kupnem
  • Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon
  • Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!

    Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!

    Patelnia do naleśników to coś, co powinien mieć w swojej kuchni każdy smakosz tych wszystkim dobrze znanych placków. Posiadanie odpowiedniej patelni może bardzo ułatwić przygotowanie naleśników oraz sprawić, że skończą się nasze przygody z nierówno usmażonymi lub porwanymi placuszkami. Jak używać patelnie do naleśników różnego rodzaju? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Podpowiadamy!

    aleko
  • Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?

    Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?

    Pasteryzowanie kompotu, pasteryzowanie dżemu, pasteryzowanie ogórków konserwowych, innych warzyw, a nawet całych dań (pasteryzowanie gulaszu, bigosu itp.) - jesień jest idealnym czasem na robienie różnorakich przetworów i zapasów na zimę. W ten sposób można zabezpieczyć żywność przed zepsuciem na dłużej (również gdy gdzieś wyjeżdżamy i chcemy wziąć jedzenie ze sobą). Różne produkty żywnościowe należy jednak pasteryzować w nieco inny sposób. Ile pasteryzować paprykę, a ile buraczki? Ile pasteryzować bigos w słoikach lub inne, podobne dania? I czym właściwie jest pasteryzacja?

    wizu
  • Orzeźwiające sałatki z arbuza, które przygotujesz łatwo i błyskawicznie. Nie tylko na słodko [PRZEPISY]
  • Sos cezar - nieodzowny do pysznej sałatki

    Sos cezar - nieodzowny do pysznej sałatki

    Sos cezar, znany także jako sos cezara albo sos cesarski, to podstawowy składnik sałatki cezar - jednej z najprostszych, a zarazem charakteryzującej się jedną z najlepszych kompozycji smakowych. Jak przygotować idealny sos cezar? Sprawdźcie!

    aleko
  • Kurczak gong bao - syczuański przysmak

    Kurczak gong bao - syczuański przysmak

    Kurczak gong bao (inaczej kurczak kung pao) to tradycyjna potrawa wywodząca się z cesarskiego dworu w Chinach. Bez wątpienia zasmakuje wielbicielom tamtejszej kuchni, a także osobom, które lubią nieco ostrzejsze potrawy. Jak zrobić kurczaka gong bao? Podajemy przepis!

    aleko
  • Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?

    Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?

    Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości? Czy warto w nie zainwestować?

    aleko
  • Nie wiesz, czy możesz jeść ziemniaki, które wypuściły już pędy? Co zrobić, żeby więcej się nie pojawiały?
  • Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?

    Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?

    Szponder wołowy dla osób, które nie znają się na nazewnictwie poszczególnych części wołowiny, może być nie lada wyzwaniem. Jest też bardzo smacznym produktem i ciekawym wyzwaniem dla kucharzy. Jak przyrządzić szponder wołowy? Co to za część mięsa?

    aleko
  • Zrazy wieprzowe z sosem - kruche i apetyczne

    Zrazy wieprzowe z sosem - kruche i apetyczne

    Zrazy wieprzowe to doskonały pomysł na obiad dla każdego mięsożercy. Sekretem ich smaku jest nie tylko dobrze uduszone mięso, ale także apetyczne nadzienie, które ukryte jest w każdej porcji, a także aromatyczny sos dopełniający całą potrawę. Jak się robi zrazy wieprzowe? Po naszym przepisie nie powinno Wam to sprawić problemu!

    aleko
  • Barszcz ukraiński - przepis na przysmak zza wschodniej granicy

    Barszcz ukraiński - przepis na przysmak zza wschodniej granicy

    Barszcz ukraiński przywędrował do nas oczywiście zza wschodniej granicy. Ten barszcz, który obecnie gotują nasi rodacy, różni się od potrawy przyrządzanej przez wieki (i obecnie) na terenach dzisiejszej Ukrainy. Jak na tradycyjne danie przystało, przepisy z wielu regionów różnią się w szczegółach, jednak podstawowe składniki - buraki, ziemniaki i kapusta - muszą pojawić się zawsze! Jak zrobić barszcz ukraiński? Zapraszamy po instrukcję!

    aleko
  • Kurczak na piwie - jak zrobić soczystego, pieczonego kurczaka? Prosty przepis
  • Jak otworzyć wino - kilka prostych wskazówek

    Jak otworzyć wino - kilka prostych wskazówek

    Jak otworzyć wino? Niby każdy wie albo ma w gronie znajomych tę osobę, która zawsze to robi. Co jeśli mamy ochotę na lampkę wina do romantycznej kolacji lub chcemy go użyć do przygotowania jakiejś potrawy? Warto posiąść tę umiejętność. Jak otworzyć wino korkociągiem? Czy da się to zrobić bez niego? Sprawdźcie!

    aleko
  • Jak usmażyć kanie? Przydatny poradnik każdego amatora grzybów

    Jak usmażyć kanie? Przydatny poradnik każdego amatora grzybów

    Smażone kanie to jeden z przysmaków lata i wczesnej jesieni. Większość grzybiarzy z lubością zajada się smakowitym kapeluszem ukrytym w chrupiącej, złocistej panierce. Przygotowany w ten sposób grzyb wielu osobom przypomina w smaku kotleta schabowego. Jak usmażyć kanie, kiedy wrócimy z nimi z grzybobrania? Podpowiadamy.

    paz
  • Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik

    Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik

    Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie młode ziemniaki albo pieczoną rybę bez jego dodatku. Co jednak, gdy kupiliście go zbyt dużo, a nie chcecie, by się zmarnował? Oto kilka sposobów przechowywania świeżego koperku.

    olaru
  • Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?

    Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?

    Zalewa do ryb to nieodłączny element każdej marynowanej ryby. Jak przyrządzić taką zalewę? Czy jest to trudne? Te pytania zadają sobie osoby, które zajmują się wędkarstwem lub mają zapalonych wędkarzy wśród najbliższych. Zamarynowanie smażonej ryby w occie jest bowiem najprostszym sposobem na jej zakonserwowanie. Sprawdźcie nasz przepis, a na pewno ta potrawa nie będzie mieć przed wami tajemnic!

    aleko
  • Jak długo gotować grzyby? Porady i wskazówki

    Jak długo gotować grzyby? Porady i wskazówki

    Jak długo gotować grzyby? Takie pytanie pojawia się zawsze, gdy przygotowujemy pyszne potrawy z innych grzybów niż dobrze znane pieczarki. Grzybami bowiem niekiedy się straszy - niedogotowane nie tylko mogą zepsuć pyszną potrawę, ale także być ciężkostrawne i powodować problemy żołądkowe. Jak gotować grzyby? Ile czasu to robić?

    aleko
  • Tort na roczek dla dziewczynki - pomysły i przepisy

    Tort na roczek dla dziewczynki - pomysły i przepisy

    Pierwsze urodziny dziecka to wielkie święto zarówno dla rodziców i rodzeństwa, jak i najbliższych. Tę okazję chcemy świętować w niezapomniany sposób. Nieodłącznym elementem urodzin - także pierwszych - jest piękny tort. Tort na roczek dla dziewczynki - jak go zrobić? Czym się kierować przy jego wyborze?

    aleko
  • Puree z groszku - jak zrobić i z czym podawać?

    Puree z groszku - jak zrobić i z czym podawać?

    Puree z groszku to doskonała alternatywa dla tradycyjnego puree ziemniaczanego. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także pięknym, intensywnie zielonym kolorem. Na dodatek dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jak zrobić puree z groszku zielonego? Podajemy przepis!

    aleko
  • Kapusta pak choi - przepisy i właściwości

    Kapusta pak choi - przepisy i właściwości

    Kapusta pak choi nie zadomowiła się jeszcze dobrze w naszej kulturze kulinarnej. Mimo to warto ją poznać i spróbować, jak smakuje, bo to bardzo ciekawe warzywo. Kapusta chińska pak choi to także źródło cennych witamin i minerałów! Jeśli znudziły wam się zwykłe kapusta i sałata, pak choi to coś, czego koniecznie musicie spróbować!

    aleko
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów do doskonały sposób na wykorzystanie tych leśnych skarbów. Warto wykorzystać świeżo zebrane grzyby, by cieszyć się od razu ich wyjątkowym smakiem i aromatem lasu. Sprawdźcie, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów!

    aleko
  • Zapiekanka makaronowa z szynką

    Zapiekanka makaronowa z szynką

    Zapiekanka makaronowa z szynką to jeden z najprostszych przepisów na danie obiadowe, jaki można sobie wymarzyć. To jedno z tych dań, które po prostu nie może się nie udać. Nie dość, że jest proste, to również bardzo smaczne. Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką? Sprawdź nasze przepisy!

    aleko
  • Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Choć obca nazwa i fakt, że są w naszej kuchni mało znane, może rodzić obawy jeśli chodzi o wykorzystywanie ich na co dzień, warto je poznać! Glony wakame - co to właściwie jest? Jak je podawać?

    aleko
  • Zupa pieczarkowa z makaronem na dwa sposoby

    Zupa pieczarkowa z makaronem na dwa sposoby

    Zupa pieczarkowa z makaronem to smaczny pomysł na obiad z pieczarkami w roli głównej. Kto ich nie lubi! Wiele osób, które nie przepadają za grzybami, robi wyjątek dla pieczarek. Warto wykorzystać je nie tylko do pizzy i zapiekanek, ale także zrobić pyszną zupę! Jak? Sprawdźcie!

    aleko
  • Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?

    Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?

    Patelnia żeliwna coraz częściej pojawia się na wyposażeniu kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania czy smażenia bez niej. Czy rzeczywiście warto ją kupić? Do czego można jej używać? A czy używa się jej w jakiś specjalny sposób? Patelnia żeliwna - odkrywamy jej tajemnice!

    aleko
  • Zapiekanka makaronowa z serem - trzy przepisy na sycący obiad

    Zapiekanka makaronowa z serem - trzy przepisy na sycący obiad

    Zapiekanka makaronowa z serem to jedno z najprostszych pysznych dań, które można łatwo przyrządzić nawet jeśli nie ma się długiego doświadczenia w kuchni. Do tej potrawy warto wykorzystać pozostałości po wcześniejszych obiadach - to rewelacyjny pomysł, gdy nie wiemy, co zrobić z zalegającym w lodówce makaronem czy kurczakiem z poprzedniego dnia! Zapiekanka makaronowa z serem - jak zrobić takie danie?

    aleko
  • Makaron z pieczarkami - proste i smaczne danie na obiad

    Makaron z pieczarkami - proste i smaczne danie na obiad

    Makaron z pieczarkami to jedno z najprostszych dań obiadowych, jakie możemy sobie wyobrazić. Szukasz prostego dania do przyrządzenia? Z mięsem? Bez? Nie ma sprawy! Przedstawiamy dwa proste przepisy - dowiedz się, jak zrobić makaron z pieczarkami!

    aleko
  • Zupa z dyni. Krem, który nasyci apetyt i zmysły

    Zupa z dyni. Krem, który nasyci apetyt i zmysły

    Zupa z dyni kojarzy nam się z bardzo intensywnymi i rozgrzewającymi aromatami i smakami. A może da się ją przyrządzić również tak, by była lżejsza i bardziej orzeźwiająca? Wypróbujcie przepis na zupę krem z dyni w wersji light!

    aleko
  • Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?

    Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?

    Dobra panierka do ryby to połowa sukcesu! Dzięki niej smażone filety będą smakować wybornie. Chrupiąca panierka do ryby jak nad morzem jest do odtworzenia we własnej kuchni! Poznaj nasze wskazówki i przepis, aby przygotować najsmaczniejszą smażoną rybę, jaką zdarzyło ci się jeść!

    aleko
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!

    Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!

    Ciasto ucierane ze śliwkami to coś, co powinien zrobić każdy tuż po przyniesieniu do domu woreczka pełnego soczystych, delikatnie kwaskowych i pysznych śliwek. To doskonała okazja, by wypróbować swoje siły w pieczeniu lub zaprosić do pomocy najmłodszych - ucierane ciasto ze śliwkami wprost nie może się nie udać! Jak je zrobić? Sprawdźcie!

    aleko
  • Krem pomidorowy - najlepsza zupa ze świeżych pomidorów

    Krem pomidorowy - najlepsza zupa ze świeżych pomidorów

    Krem pomidorowy to najlepsza potrawa, jaką można przygotować, wróciwszy ze straganu z kilkoma świeżymi, soczystymi i pachnącymi pomidorami. Sezon na nie trwa, więc warto wykorzystać je nie tylko do kanapek, ale także do pysznych dań! Jak zrobić krem pomidorowy? Podajemy przepis!

    aleko
  • Jak zrobić żurek? Tradycyjna polska zupa, dobra na każdą okazję

    Jak zrobić żurek? Tradycyjna polska zupa, dobra na każdą okazję

    Jak zrobić żurek, który będzie pachniał domem i smakował jak u mamy lub babci? Przygotowanie tej zupy to nie lada wyzwanie dla wszystkich, którzy zabierają się za nią po raz pierwszy. Na sklepowych półkach znajdziemy różne produkty, mające pomóc nam w ugotowaniu najlepszej wersji tej potrawy. Czy warto z nich korzystać? Jak zrobić dobry żurek z butelki? A jak przygotować prawdziwy zakwas? Sprawdźcie!

    aleko