Jak przygotować?

  • Smarowidło a'la nutella ze śliwek. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa i naleśników

    Smarowidło a'la nutella ze śliwek. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa i naleśników

    "Nutella" ze śliwek, znana także pod nazwą czekośliwka, to smarowidło, które na pewno pokocha każdy fan połączenia czekolady i owoców. Przygotowuje się ją zwykle, łącząc dojrzałe śliwki węgierki z cukrem, kakao i - opcjonalnie - również czekoladą. Te smakowite powidła powinny obowiązkowo znaleźć się w spiżarni każdego łasucha. Jak zrobić "nutellę" ze śliwek? Podpowiadamy

    paz
  • Jajecznica z kurkami. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne śniadanie z grzybami [PRZEPIS]
  • Sałatka z zupek chińskich - przepis na kontrowersyjną przekąskę na imprezę

    Sałatka z zupek chińskich - przepis na kontrowersyjną przekąskę na imprezę

    Sałatka z zupek chińskich ma chyba tyle samo gorących zwolenników, co zagorzałych przeciwników. Zarzuca się jej przede wszystkim to, że do jej produkcji wykorzystuje się składniki "z torebki", w tym makaron instant i gotową mieszankę przypraw. Fanom jednak nie przeszkadza to w zajadaniu się nią na różnego rodzaju przyjęciach. Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich? Co zrobić, żeby ta popularna sałatka na imprezę była jednak nieco zdrowsza? Podpowiadamy.

    paz
  • Jak wyhodować w domu cytryny? Wyjaśniamy krok po kroku

    Jak wyhodować w domu cytryny? Wyjaśniamy krok po kroku

    Wyhodowanie cytryny z pestki to pestka. Co prawda wymaga to nieco więcej pracy i cierpliwości, niż w przypadku innych roślin, ale uwierzcie nam - warto! Jak wyhodować cytryny w domu? Przedstawiamy prosty poradnik.

    olaru
  • 10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko

    10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko

    Marynata to coś, bez czego w kuchni ani rusz. Skrupulatnie dobrane składniki wyniosą wasze potrawy na wyższy poziom. Mięso w marynacie jest zresztą doskonałe nie tylko na grilla. Możecie je również po prostu usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Uwaga: Sposób wykonania każdej z marynat jest taki sam. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia.

    red.
  • Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska

    Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska

    Leczo tradycyjne przyrządza się na bazie tego, co na Węgrzech najbardziej popularne, czyli papryki. W przeciwieństwie do lecza, które często gotuje się w Polsce, nie ma w nim cukinii. Oprócz papryk w różnych kolorach (choć zwykle używa się tych o czerwonej skórce), leczo węgierskie zawiera również sporo cebuli, kiełbasę oraz pomidory (świeże, koncentrat albo i to, i to). Jak zrobić leczo? Przepis tradycyjny znajdziecie w naszym tekście.

    paz
  • Smardze - grzyby uwielbiane przez Polaków. Jednak nie wszędzie można je zbierać
  • Grzyby - gdzie ich szukać? Jak je gotować, suszyć i mrozić? Przewodnik nie tylko dla początkujących grzybiarzy

    Grzyby - gdzie ich szukać? Jak je gotować, suszyć i mrozić? Przewodnik nie tylko dla początkujących grzybiarzy

    Grzyby lubi i chętnie zbiera mnóstwo Polaków. Nic dziwnego - są nie tylko smaczne, ale i nadają klasycznym daniom kuchni polskiej, takim jak pierogi czy bigos, doskonałego aromatu. Jak je zbierać, by nie pomylić jadalnych i niejadalnych? Jak suszyć, mrozić i gotować, by wydobyć z nich jak najwięcej smaku? W naszym poradniku zebraliśmy odpowiedzi na wasze najczęstsze pytania.

    paz
  • Papryka marynowana - przepis na świetny dodatek do dań i kanapek

    Papryka marynowana - przepis na świetny dodatek do dań i kanapek

    Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek oraz mięs i wędlin. W sierpniu i wrześniu warto skorzystać z tanich, sezonowych papryk i przyrządzić ją, by móc zajadać się nią zimą i wczesną wiosną (sprawdzi się na przykład jako przekąska na świątecznym stole). Przepis na paprykę w słoiku (w tym przepis na sprawdzoną zalewę do papryki) oraz kilka przydatnych porad znajdziesz w naszym tekście.

    paz
  • Jak zrobić puszysty sernik z morelami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami
  • Mleko kokosowe - właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowe mleko kokosowe?

    Mleko kokosowe - właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowe mleko kokosowe?

    Mleko kokosowe coraz częściej gości w naszych domach, dzięki popularności egzotycznych dań. Prawda jest jednak taka, że nie jest to żadna nowość i już od lat możemy cieszyć się potrawami z dodatkiem delikatnej słodyczy kokosowego mleczka. Jak zrobić mleko kokosowe w domu? Jakie właściwości ma mleko kokosowe? Odpowiadamy.

    mag
  • Jak zrobić zupę fasolową? Prosty przepis na popularną zupę z fasoli

    Jak zrobić zupę fasolową? Prosty przepis na popularną zupę z fasoli

    Zupa fasolowa, to tradycyjne, które powstaje danie na bazie uwielbianej w naszym regionie fasoli. Okazuje się jednak, że nasz kraj, to niejedyne miejsce serwowania tego typu specjałów. Jak zrobić dobrą fasolową? Prezentujemy wam proste wskazówki oraz przepis, które sprawią, że wasza fasolowa będzie budzić podziw wśród bliskich i przyjaciół.

    mag
  • Wino z winogron - jak to się robi? Wyjaśniamy krok po kroku i mamy prosty przepis
  • Wok - patelnia dobra do każdej kuchenki. Jaką wybrać i co na niej smażyć? Podpowiadamy
  • Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

    Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

    Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie na całą Polskę kuchnia wielkopolska. Jak zrobić gzik? Wystarczy wymieszać twaróg ze śmietaną, a także szczypiorkiem i (w zależności od wariantu) również rzodkiewką lub innymi, ulubionymi dodatkami, a następnie doprawić do smaku. Tak przygotowany gzik świetnie smakuje nie tylko na kanapce. Wielkopolski hit kulinarny to pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z dodatkiem twarogu, które na pewno zasmakują każdemu amatorowi dań z ziemniakami. Sprawdźcie nasz przepis na gzik i pomysły na jego wykorzystanie.

    paz
  • Kapuśniak z białej kapusty - smaczna zupa, która nasyci całą rodzinę. Jak go zrobić?
  • W jakiej temperaturze piec kurczaka w całości i w kawałkach? Dzięki tym poradom będzie idealny
  • Jak zrobić grochówkę? Prezentujemy wam przepis na pyszną zupę grochową. Jak w wojsku!

    Jak zrobić grochówkę? Prezentujemy wam przepis na pyszną zupę grochową. Jak w wojsku!

    Grochówka to już kultowa zupa w naszej tradycji kulinarnej. To naprawdę świetna, rozgrzewająca zupa na każdą porę roku. Doskonale sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Poza niepowtarzalnym smakiem jest również bardzo sycąca, a jeśli dodacie do niej mięsa lub kiełbasy, z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Poznajcie nasz przepis na zupę grochową

    mag
  • Sałatka jarzynowa - niezawodny klasyk nie tylko na świąteczny stół

    Sałatka jarzynowa - niezawodny klasyk nie tylko na świąteczny stół

    Sałatka jarzynowa (inaczej sałatka majonezowa) jest pozycją obowiązkową podczas świątecznych uczt. Czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sałatka jarzynowa jest obecna na stole w większości polskich domów. Jest jednak niesamowicie uniwersalna, więc chętnie serwujemy ją również bez okazji. Jak zrobić sałatkę jarzynową? Przepis znajdziecie poniżej.

    mag
  • Robisz powidła śliwkowe? Trzymaj się tych kilku zasad, a będą idealne [PORADNIK]
  • Jak zrobić kluski leniwe? Prosty przepis na popularne pierogi leniwe

    Jak zrobić kluski leniwe? Prosty przepis na popularne pierogi leniwe

    Kluski leniwe to nic innego jak po prostu pierogi leniwe - pyszne, twarogowe kluseczki, które możemy jadać na wiele sposobów. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. To wspaniałe danie na letni obiad na słodko lub sycącą przekąskę na podwieczorek. Pokażemy wam, jak w prosty sposób przygotować kluski leniwe we własnej kuchni.

    mag
  • Co to jest kimchi? Jak przygotować słynne koreańskie kiszonki?

    Co to jest kimchi? Jak przygotować słynne koreańskie kiszonki?

    Kimchi to popularne kiszone warzywa. Coraz częściej możemy spotkać je w restauracyjnym menu lub na domowych przyjęciach. Przygotowanie własnoręcznie kimchi jest czasochłonne, ale zupełnie nieskomplikowane. To tak naprawdę świetna zabawa. Zachęcamy was do przygotowania kimchi według naszego przepisu.

    mag
  • Jak upiec karpatkę? Podajemy wam przepis na karpatkę w klasycznej wersji

    Jak upiec karpatkę? Podajemy wam przepis na karpatkę w klasycznej wersji

    Karpatka jest jednym z najpopularniejszych ciast z kremem w naszej tradycji deserów. Delikatne i kruche ciasto parzone ze słodkim i kremowym nadzieniem, to deser, bez którego trudno wyobrazić sobie niedzielne popołudnie z rodziną. Podpowiemy wam, jak upiec pyszną karpatkę w waszej własnej kuchni. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem.

    mag
  • Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na popularną alternatywę pierogów

    Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na popularną alternatywę pierogów

    Knedle ze śliwkami to kolejna potrawa, która większości z nas kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Najczęściej podawane latem, z cukrem i śmietaną, z kwaskowymi śliwkami w środku. To świetne danie na obiad lub ożywczy podwieczorek. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na knedle ze śliwkami.

    mag
  • Jak szybko odświeżyć czerstwe pieczywo? Jest na to prosty trik. Przygotujcie wodę
  • Dania z owocami - do czego można wykorzystać sezonowe owoce? 6 smakowitych propozycji
  • Jak usunąć zacieki z naczyń żaroodpornych? Sprawdzi się kąpiel z octem. Co jeszcze?

    Jak usunąć zacieki z naczyń żaroodpornych? Sprawdzi się kąpiel z octem. Co jeszcze?

    Kto nie uwielbia pieczeni, zapiekanki makaronowej czy pysznej musaki? Chyba możemy zaryzykować stwierdzenie, że nie ma takich osób. Jednak po upieczeniu na brzegach naczyń żaroodpornych pojawiają się nieestetyczne zacieki i plamy z przypieczonego jedzenia i sosu, które trudno usunąć. Na szczęście jest na to kilka sposobów.

    olaru
  • 7 cudów Polski- czyli najlepsze przepisy na dania z kurkami

    7 cudów Polski- czyli najlepsze przepisy na dania z kurkami

    Kurki - takie malutkie grzyby, a za to jakie cudowne! Teraz rosną w całej Polsce, więc aż żal nie skorzystać z tak fantastycznej okazji by wykorzystać je w kuchni. Oto nasze przepisy na dania z kurkami. Uwaga - u nas dowiesz się także, jak umyć kurki.

    Haps
  • Jak usmażyć rybę? Podstawowy przepis i kilka porad

    Jak usmażyć rybę? Podstawowy przepis i kilka porad

    Smażona ryba to świetna propozycja obiadowa. W Polsce szczególnie chętnie się ją przyrządza w piątek, ale zachęcamy, by częściej sięgać po tę alternatywę do dań z drobiu czy wieprzowiny. Jak usmażyć rybę na patelni, aby była idealnie soczysta i się nie rozpadała? Podpowiadamy

    olaru
  • Sznycel wiedeński kontra sznycel po wiedeńsku - czym się różnią i jak je przyrządzić? [PRZEPISY]
  • Rolada serowa - prawdziwy hit na imprezę

    Rolada serowa - prawdziwy hit na imprezę

    Rolada serowa podbije serca twoich gości na każdej imprezie. Można ją zrobić ze składników, które zwykle są dostępne w każdym domu. To połączenie smaków, które lubią chyba wszyscy. Sprawdź, jak zrobić roladę serową!

    aleko
  • Golonka z indyka - jak ją przygotować?

    Golonka z indyka - jak ją przygotować?

    Golonka z indyka to przepyszna propozycja na mięsny obiad. Idealnie sprawdzi się tym, którzy mają dość tradycyjnego pieczonego kurczaka lub pieczonej piersi z indyka na niedzielny (i nie tylko!) obiad. Jak zrobić golonkę z indyka?

    aleko
  • Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, czyli pomysł na szybkie danie obiadowe [PRZEPIS]