Jak przygotować?
-
Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem
Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec podaj z sosem, a goście padną z wrażenia i będą błagać o dokładkę.
-
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj czegoś nowego - wystarczy makaron orzo, który kupisz w każdym markecie
Ten malutki i niepozorny makaron świetnie sprawdza się do zup i sałatek. Włosi i Grecy znają wiele sposobów na wykorzystanie go w zupełnie innych daniach. W Polsce nie należy on do najpopularniejszych, chociaż coraz więcej osób szuka urozmaicenia i sięga właśnie po niego. Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać orzo w swojej kuchni, poznaj jeden z przepisów na szybkie danie obiadowe w 30 minut.
-
Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem
Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko zapiec pod kremową pierzynką - smak i wygląd rewelacja!
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i zobacz jakiego smaku nabierze ten wywar. Gdy pierwszy raz go spróbowałam nie mogłam uwierzyć, że jest smaczniejszy od tradycyjnej metody.
-
Ślimaki i mszyce atakują twój ogródek? Ten prosty patent przegoni je raz na zawsze
Wiosenne prace w przydomowym ogródku może utrudnić obecność nieproszonych gości, takich jak ślimaki czy mszyce. Czy można się ich pozbyć bez konieczności zakupu chemicznych preparatów? Okazuje się, że jak najbardziej. Potrzebujemy jedynie pewnego produktu.
-
Nie wyrzucaj ugotowanych ziemniaków. Zrobisz z nich przekąskę, której nie ma nawet w fast foodach
Ugotowane ziemniaki bardzo często zostają przez nas niewykorzystane, a po kilku dniach lądują w koszu na śmieci. Poznając ten przepis wszystko się zmieni i od dziś będziesz je przekształcać w ten smakołyk. Nie trzeba do niego wiele, wystarczy kilka produktów, które masz już w domu. W takiej formie nigdzie ich nie znajdziesz.
-
Ani ziemniaki, ani cukinia. Chrupiące placki robię na wiosnę tylko z tego warzywa
Wiosna to doskonały czas na testowanie nowych przepisów. Choć tradycyjne smażone placki są nam znane nie od dziś, to mało kto przyrządza je na bazie pewnego sezonowego warzywa. Co ciekawe, nie chodzi ani o młode ziemniaki, ani o cukinię.
-
Przepis na sernik z wiaderka, że ojejku! Wychodzi za każdym razem puszysty, piankowy i pyszny
Weekend bez domowego sernika to nie weekend! Jeśli chcesz zaskoczyć gości pysznym deserem o puszystej, niemal piankowej konsystencji, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest niezastąpiony w przypadku wyśmienitych, a zarazem prostych wypieków.
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tapla się w żurku.
-
Zrobiłam ją wieczorem, a o poranku nie było ani okruszka. Jest miękka jak chmurka
Główkując się nad idealnym deserem często zapominamy o tych, które są nam najbardziej znane i lubiane. Takim deserem jest rolada, która ma w sobie orzeźwiające wnętrze. Wyróżnia się na tle innych słodkości niebanalnym połączeniem smaków. Zrobienie jej w ten weekend to będzie strzał w dziesiątkę.
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Wątróbka z tymi owocami to prawdziwy rarytas. Aż ślinka cieknie
- Szakszuka - przepis, który syci i zachwyca kolorami. Smakuje jak marzenie i pomaga schudnąć
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
-
Naleśniki bez smażenia? Wymieszaj i wrzuć do piekarnika. 20 minut i puszysty placek gotowy
Uwielbiasz naleśniki, ale nie zawsze masz ochotę na długie stanie przy patelni? Zamiast tradycyjnego placka postaw na ciekawą alternatywę prosto z Finlandii. Jest przepyszna i przyrządzisz ją bez smażenia.
-
Do obiadu robię zawsze tę samą surówkę z ogórków kiszonych. Jest szybka i nigdy się nie nudzi
Domowa surówka do obiadu nie musi być nijaka w smaku. Ta przyrządzona z ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, czosnku i innych dodatków zachwyca bogatym smakiem, a lekki aromat oliwy sprawia, że czujemy się jak w najlepszej greckiej restauracji.
-
Surówka, która przypomina mi dzieciństwo. Robiła mi ją prababcia, a smak pamiętam do dziś
Każdy z nas pamięta takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo i bliskich, którzy je przygotowywali. Ta surówka zawsze wychodziła spod ręki mojej prababci i cieszyła swoim smakiem podczas obiadów. Jest niezwykle prosta i na pewno będziesz często do niej wracać.
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Weź pod uwagę 3 rzeczy. Inaczej gorzko pożałujesz
Spożywanie surowych grzybów nierzadko wzbudza wiele wątpliwości oraz obaw. Tym bardziej kiedy mowa o borowikach i innych grzybach zbieranych do koszyka późnym latem i jesienią. Czy można jeść surowe pieczarki? Czy za każdym razem musimy poddać je obróbce termicznej?
-
Wiosenny omlet tonie w kolorach warzyw. Do masy jajecznej dodaje ten produkt i wychodzi mega puszyście
Co, gdyby nudne śniadania zastąpić czymś obłędnie puszystym, pełnym kolorów i witamin? Wiosenny omlet sprawdzi się w tej roli doskonale, zczególnie jeśli wzbogacisz go o kremowy nabiał, który doda całości charakteru. Ta smakowita wariacja nigdy się nie nudzi, a do tego zadowoli największych smakoszy.
-
Kiedy sadzić cebulę dymkę? Kalendarz ogrodnika przewiduje jeden termin, ale na tym nie koniec starań
Marzysz o zielonej i chrupiącej cebuli dymce, która szybko trafi z grządki na talerze? Kalendarz ogrodnika podpowiada, kiedy wypada termin siewu, jednak na dacie nie kończą się starania. Poznaj ABC uprawy oraz szczegółowe preferencje warzywa. Z tą wiedzą zbiory będą nie tylko owocne, ale i zdrowe i smaczne.
-
Szybsze niż sałatka i prostsze niż jajecznica. Nikt nie pogardzi takim śniadaniem. 3 minuty i gotowe
W trakcie porannego rozgardiaszu często zdarza nam się, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego śniadania. W takich sytuacjach warto wykorzystać pewien prosty sposób. Z jego pomocą posiłek zrobi się praktycznie sam. Wystarczy chwila.
-
Zwykłe tosty to przy tym nic. Włóż między kromki ten składnik i polej słodkim dżemem
Gdy poznałam przepis na te tosty, to przyznałam, że są najsmaczniejsze, jakie jadłam. Połączenie smaków niesamowicie mnie urzekło i sprawiło, że przez tydzień jadłam tylko to. Spróbuj je zrobić przy najbliższej okazji, a nie wrócisz do standardowego przepisu.
-
Prosty przepis na pizzę z kurczakiem i warzywami. Jeden kęs przeniesie cię do włoskiej trattorii
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza z ciągnącym się serem. Dodatek smażonego kurczaka oraz pysznych warzyw nada włoskiemu daniu głębszego smaku i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycące. To świetny pomysł na piątkowy obiad w gronie znajomych lub rodziny.
-
To nie winniczki. Takim ślimakom nikt się nie oprze. Nie tylko słodko wyglądają, ale i smakują
Szukasz prostego przepisu na niebanalną, słodką przekąskę na przyjęcie czy rodzinne spotkanie? Zrób ślimaki. Zachwycą nie tylko smakiem, ale też przede wszystkim wyglądem, gdyż są niezwykle urocze pomysłowe. Jak je przyrządzić? To proste.
-
Sadownicy i działkowcy drżą przed tymi szkodnikami. Nietypowe owady sieją popłoch w ogrodzie
Wiosną rusza sezon ogródkowy. Wiele osób zaczyna wysiewać kwiaty i warzywa, przesadzać rośliny i przycinać trawnik. Każdy z nich drży jednak ze strachu na myśl o tym, że spotka kiedyś w swoim ogrodzie pewien gatunek żarłocznego owada. Choć niewielki, potrafi wyrządzić plonom ogromne szkody.
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk. Przepis prosto od stryjka zaskakuje i powala na kolana.
-
W PRL-u zajadali się nią wszyscy. Dziś mało kto o niej pamięta. A szkoda, bo jest przepyszna
W czasach PRL na pracowniczych stołówkach oraz w domach była serwowana nieustannie. Dziś mało kto o niej pamięta. A szkoda, ponieważ dobrze przyrządzona ogonówka może być naprawdę smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa. Jak ją zrobić?
-
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu
Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go podkręcić. Wypróbuj jej wskazówki, a zrobisz zupę nad zupy.
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Dodaj do zupy jarzynowej ten nietypowy składnik, a efekt absolutnie cię zaskoczy
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Jest bogata w witaminy i cenne wartości odżywcze, a pod względem smaku mało które danie jej dorównuje. Głębię aromatu pogłębisz, dodając jeden dość nietypowy składnik.
-
Chorwacki szef kuchni zdradził mi patent na świetną paprykę. Można ją jeść przez cały rok
Papryka w słoiku to nie jest dla nas nic nowego. Kwestia się jednak zmienia, gdy w ruch wchodzą dodatki, które można do niej dodać. To właśnie one sprawiają, że ten chorwacki przepis jest tak wyjątkowy. To w czym zatopione jest warzywo, jest pyszne, ale i zaskakujące.
-
Jak zrobić tortillę? Weź cztery składniki, zagnieć i już masz bazę do domowych kebabów
Jak zrobić tortillę w domu? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie istnieją. Cienkie pszenne placki to świetna baza do wielu dań, w tym domowych kebabów lub wrapów. Wystarczy, że masz cztery składniki i porządną patelnię, a przestaniesz kupować gotowce z marketów.
-
Z tym środkiem pożegnasz mszyce i inne szkodniki. Trę, mieszam z wodą i spryskuje rośliny
Wraz z początkiem wiosny ruszają pierwsze prace w ogrodzie. Niestety poza pozytywnymi stronami czeka nas także zderzenie ze szkodnikami, które chętnie atakują nasze rośliny. Jeśli chcesz pożegnać uporczywe mszyce, przygotuj magiczny oprysk, który działa cuda, a składa się jedynie z dwóch produktów.
-
Szparagi w takim wydaniu znikną w kilka minut z talerzy. Podaje je z tymi składnikami, wychodzą obłędnie
Marzysz o wiosennym obiedzie, ale brakuje ci smakowych inspiracji? Zamiast kombinować z wymyślnymi daniami postaw na klasykę. Szparagi w tym wydaniu są obłędnie smaczne, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Tu główną role grają nie tylko warzywa, ale i pomysłowe dodatki.
-
Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską
Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej czynności, którą robię dzień wcześniej. Przydaje się do tego miska.
-
Mrozisz tak mięso? Bakterie lubią to. Już po chwili będzie ich znacznie więcej
Jak prawidłowo mrozić mięso? Choć czynność wydaje się banalnie prosta, wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste. Wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Na co uważać?
-
Fasolka po bretońsku bez moczenia fasoli to hit. Moja teściowa wciąż mi nie wierzy, że tak się da
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Najlepiej prosto i szybko. I choć wielu nie wierzy, że tak się da, to ja zawsze tak robię. Nigdy nie moczę fasoli - po prostu używam gotowanej fasolki z puszki. I jest tak samo pyszna jak przygotowana według tradycyjnego przepisu.
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak kiedy zobaczyłam, na jakie mięso postawił, troszkę się zmartwiłam. "Nie wyjdzie podeszwa?" - zapytałam. Moje wątpliwości rozwiały się po kilku godzinach, gulasz wyszedł boski, a mięso samo się rozpadało.
-
Jak zrobić najlepszy sernik na zimno? Przepis, który zachwyci nawet teściową. Jest banalny
Sernik to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Doczekał się naprawdę wielu wersji, z czego niemal każda smakuje wybornie. Jeśli jeszcze nie próbowałaś go na zimno, warto to zmienić. Tym bardziej że jest banalnie prosty do zrobienia i obłędnie pyszny.
-
Ziemniaki po ugotowaniu ciemnieją? Poznaliśmy powód i 3 sposoby, aby tak nie było
Przyrządzając nasze ukochane ziemniaki ostatnią rzeczą, jaką chcemy, by nastąpiła to ich ściemnienie. Jednak nie raz taka sytuacja miała miejsce, a my nie znaliśmy powodów, dlaczego tak się dzieje. Dziś przedstawimy przyczynę takiej zmiany kolorów, a także 3 rozwiązania, które w tym pomogą.
-
Mielone jeszcze nigdy nie były tak pyszne. A ja po prostu zrobiłam obiad w duchu zero waste
Kotlety mielone często goszczą w moim domu, bo wszyscy je uwielbiamy. Jednak ostatnio przygotowałam je w całkowicie inny sposób. Używając mięsa z rosołu, przygotowałam obiad w duchu zero waste. Inaczej trafiłoby do śmietnika.
-
Znajoma pielęgniarka piecze najlepszy chleb w powiecie. Dała mi przepis - to łatwizna
Domowy chleb na zakwasie to rarytas, jakich mało i przekonałam się o tym ostatnio. Przyjaciółka z pracy mojej mamy przyniosła bochenek świeżego, pachnącego chleba. Był tak pyszny, że musiałam poprosić o przepis. Okazuje się, że to prościzna, a chlebek wychodzi mięciutki i pachnie na całe podwórko. Dostałam także trochę kilkuletniego zakwasu - będę się nim opiekować jak zwierzątkiem.
-
W PRL-u robiła ją każda gospodyni do chleba, dziś kupujemy gotowce. "To już nie ten smak"
Pasta na kanapki to nie tylko posiekane jajko i majonez. I chociaż taka wersja jest smaczna i bardzo dobrze znana, warto przypomnieć sobie o paście twarogowej, która w PRL-u była ważnym dodatkiem do pieczywa, a o której trochę zapomnieliśmy. To prosty i pyszny dodatek do kanapek z mnóstwem białka - sklepowe pasty mogą "jej buty czyścić".
-
Placki z cukinii odchodzą w zapomnienie. Spróbuj zrobić je z tego warzywa, choć brzmi to ciut dziwnie
Placki bardzo często goszczą w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je z ziemniaków. Zdarza się też, że serwujemy placki z cukinii czy dyni. Ale placki przygotowane z tego warzywa zaskoczą wszystkich gości.