Znudzeni schabowym i mielonymi? Przygotujcie ucztę prosto z pogranicza Meksyku i USA, i zaskoczcie swoich gości (albo domowników) pysznymi fajitas z kurczakiem, warzywami i guacamole. Raz ich spróbujecie i na stałe dodacie do swojego kulinarnego repertuaru.
David Gaboriaud odwiedził kuchnię Hapsa i z okazji Dnia Kobiet przygotował taki suflet czekoladowy, że gdybyśmy mieli w redakcji kapcie, pospadałyby nam z nóg. Kucharz podkręcił jego smak sosem czekoladowo-kawowym, a my zgodnie stwierdziliśmy, że to najlepsze, co nam się w życiu przytrafiło. Ale wiesz, co jest jeszcze lepsze? Że bez żadnego problemu zrobisz taki deser w domu. Łap przepis!
Próbowaliście kuchni hinduskiej? Niezależnie od tego, co powiecie, nasza odpowiedź brzmi: świetnie! Jeśli mieliście przyjemność, teraz ją podwoicie, a jeśli nie mieliście - od dziś na słowo "tandoori" wasze serca zabiją mocniej.
Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
Jesteś w cukierni, widzisz muffiny i croissanty, i nie umiesz się zdecydować, co wziąć? Wcale nie musisz wybierać. Idź do sklepu, kup cztery produkty i zrób w domu jedno i drugie, ale połączone ze sobą. Ta pyszna kombinacja to cruffiny. Dzięki niej już nigdy nie staniesz przed nierozwiązywalnym dylematem.
Joanna Szymanowska wygrała 12. edycję "MasterChefa". Zwyciężczyni odwiedziła kuchnię Hapsa, gdzie wyczarowała takie rzeczy, że aż zaniemówiliśmy. Jedną z potraw był tatar w stylu orientalnym. Podała go ze smakowym majonezem, szalotką i shimeji w zalewie octowej, aromatycznym sosem oraz chrupiącym żółtkiem. Zdradziła też, jak przygotować mięso na tatara, by odpowiednio je zmiękczyć i jak później je pokroić, by potrawa smakowała i wyglądała jak z najlepszych restauracji.
Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji "MasterChefa". Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe podawane z chrzanowym purée, chipsami z cebulki oraz z gruszką w przyprawach korzennych. - Fajny obiad, którego nie spotkacie w każdym domu, a na pewno zrobicie wrażenie - stwierdziła. Bez dwóch zdań ma rację.
Skrzydełka są świetne - latem fantastyczne na grilla, zimą chętnie wrzuca się je do piekarnika. A próbowaliście tych w wersji egzotycznej - w chrupiącej panierce w klejącym, słodkim sosie? Jeśli nie - do dzieła! A jeśli tak... Nie wierzymy, że znów ich nie zrobicie.
Karnawał to czas spotkań, biesiady i wspólnego świętowania. Z tej okazji mamy dla was dwa przepisy na pyszne koktajle, którymi mogą raczyć się wszyscy, bowiem nie ma w nich ani ociupinki alkoholu. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz zew imprezy.
Lepienie pierogów wydaje ci się trudne, ale chcesz zaskoczyć swoich bliskich nie tylko smacznymi, lecz także pięknymi pierogami? Zdradzamy świetne i bardzo łatwe sposoby na lepienie pierogów oraz pewien trik, który sprawi, że sklejanie pójdzie sprawnie i skutecznie. Zdziwisz się, jak łatwo ci pójdzie.
Uwaga, ten przepis jest kontrowersyjny. Wierzę jednak, że znajdzie mnóstwo fanów tej nietypowej potrawy. Oto przed państwem kotlety z kaszanki. Brzmi jak dziwactwo? Lepiej spróbujcie - są delikatne, soczyste i przepyszne. Za kilka złotych masz obiad dla całej rodziny.
Znasz ten ból? Chcesz przygotować pyszne danie albo sałatkę, a nóż poszedł na L4? Jeśli twój nóż jest tępy, a ty nie masz ostrzałki, spokojnie, trzymaj nerwy na wodzy. Mamy na to sposób, który z pewnością polecisz wszystkim znajomym.
Złote mleko to napój, na który przepis powinien być znany w każdym domu. Fantastycznie rozgrzewa, pomaga na ból gardła, łagodzi chrypkę i inne objawy przeziębienia. Zawdzięcza to przede wszystkim kurkumie, która nie dość, że nadaje mu ładnego koloru, to ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego czym prędzej zapisujcie naszą recepturę w ulubionych. Poniżej znajdziecie opis krok po kroku, jak przygotować złote mleko.
Uwaga, mamy dziś gratkę dla każdego łasucha. To szybkie ciasto na kefirze na stałe zagości w twoim domu. Wychodzi lekkie, puszyste i, co więcej, możesz za każdym razem używać innych dodatków. Sprawdź, co my do niego dodaliśmy - na pewno nie spodziewasz się takiego połączenia.