-
Zupa szparagowa w wersji "o mamuńciu". Nie będzie zielona, ale za to kremowa i wyrazista
Zupa ze szparagów - przepis, który w kilka chwil zamieni twoją kuchnię w naprawdę dobrą restaurację. Tego smaku nie zapomnisz na długo, a to dzięki serowemu dodatkowi. I nie, nie będzie zielona, a aksamitnie biała. Kiedy zaserwujesz tę zupę...
-
Tak wyglądały komunie na przełomie wieków, teraz to nie do pomyślenia. "Dziadek wiózł wieprzka na taczkach"
Jak wyglądały komunie dwadzieścia lub więcej lat temu? Zupełnie inaczej, niż obecnie. Nikt nie pomyślał o wynajęciu lokalu, przyjęcia odbywały się w domu, a wszystkie ciotki zbierały się dużo wcześniej, żeby gotować. "Dzieci nie siedziały za stołe...
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Trochę kebab, trochę gyros z frytkami. Aż ślinka cieknie od patrzenia. Jak zrobić kapsalon w domu?
Kapsalon wdarł się do Polski dość nieoczekiwanie i szybko stał się przebojem nie tylko w barach fast food, lecz także w domowych kuchniach. Holenderskie danie zachwyciło już niejednego. Jest w nim wszystko, co najlepsze. Jak zrobić kapsalon w domu?
-
Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem
Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Ni...
-
Jak wyczyścić zmywarkę? Pewnie masz dość szorowania. Ja też, więc wkładam to, a ona myje się sama
Jak wyczyścić zmywarkę? To odwieczny problem wielu z nas. Zacieki i nieprzyjemny zapach wdają się we znaki, więc trzeba coś z tym zrobić. Nie trzeba jednak szorować urządzenia w pocie czoła. Wystarczy włożyć to do zmywarki, a umyje się sama.
-
Zupa pomidorowa jeszcze nigdy tak nie smakowała. Pobije polską wersję południowym twistem
Jak zrobić zupę pomidorową? Przepis na zupę pomidorową jest banalny, ale właśnie ten banał (choć smaczny) chcemy odczarować. Znacie włoską wersję zupy pomidorowej? Jeśli nie, to wiele tracicie. Dziś zdradzimy przepis na zupę pomidorową z południow...
-
Babcia robiła takie, jak u niej nocowałam. Nie znam lepszych racuchów
Racuchy z jabłkami - przepis, za którym tęsknimy i który uwielbiamy. Ja do dziś wspominam racuchy babci, kiedy przyjeżdżałam do niej na weekend lub wakacje. Wtedy budził mnie słodki zapach racuszków albo pianie koguta. Babci już nie ma, ale przepi...
-
Smażę go zawsze, gdy mam dość zwykłych jajek. Napełniam nim brzuch na wiele godzin
Śniadania są zazwyczaj bardzo proste w wykonaniu. Jednak schody zaczynają się w momencie, gdy chcemy wymyślić, co zjemy o poranku. Wtedy nie jest wcale tak prosto i zazwyczaj sięgamy po klasyki. Jednak najlepiej nam znane przepisy, warto czasem...
-
Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne
Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Dostałam przepis i zabrakło mi słów. Zawartość garnka zniknęła w 5 minut
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ziemniaki podaję do obiadu tylko w ten sposób. Znikają w okamgnieniu
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Kiedy pikować pomidory? Kalendarz ogrodnika zna najlepszy termin
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
-
Zrób je w trymiga i zaskocz rodzinę. Zapach rozniesie się po całym domu. Będą smaczniejsze niż nad Bałtykiem
Szum fal, gorące promienie słońca na skórze i chrupiące słodkie gofry to najlepsze wspomnienia wakacji. Najpopularniejsze to zdecydowanie te z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów w domu.
-
Kochasz ogórki? Nic dziwnego! Ale tych rzeczy pewnie o nich nie wiedziałeś
Ogórki to niemalże warzywo narodowe Polaków, a przynajmniej zaraz obok cebuli. Kochamy je kiszone, małosolne, konserwowe czy jedzone na surowo. Jeśli też należysz do grona miłośników ogórkach, to witaj w klubie. Ale jest zapewne kilka rzeczy,...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Moja mama ma własny sposób na pomidorową. Żaden makaron czy ryż, ta wersja jest najsmaczniejsza
Wczorajszy rosół najlepiej jakoś wykorzystać i pierwsze co nam przychodzi do głowy to zrobienie z niego pomidorowej. Podaje się ją zazwyczaj z ryżem lub makaronem, ale moja mama ma na nią inny sposób. Wykorzystaj go przy najbliższej okazji, a...
-
Polacy kochają to ciasto. Na imieninach u cioci wszyscy myślą tylko o nim
To ciasto nigdy się nie znudzi, a jego sława nigdy nie przebrzmi. Było, jest i będzie królem rodzinnych spotkań. Imieniny u cioci lub wujka trudno sobie bez niego wyobrazić. Wiecie już, o którym deserze mowa? Chodzi oczywiście o ciasto pleśniak!
-
To najczęściej fałszowane przyprawy. W opakowaniu znajdziesz mielone liście, piasek i sierść zwierząt
Która przyprawa jest najczęściej fałszowana? Pierwsze, o czym myślimy, to te najdroższe jak szafran. Okazuje się jednak, że producenci potrafią oszukiwać nawet na tych tańszych, a przy tym znacznie popularniejszych przyprawach. Liderem jest oregan...
-
Dziadkowy krupnik nigdy nie miał sobie równych. Teraz podaję go w moim domu z nutą nostalgii
Krupnik był specjalnością mojego dziadka. Zawsze gotował go, gdy w jego domu pojawiały się wszystkie dzieci i wnuczęta. Wbrew pozorom wszyscy zajadali się w najlepsze. Do dziś gotuję go w swoim domu i nikt nie może się mu oprzeć.
-
Brownie - przepis na obłędnie czekoladową rozkosz. Dodaj ulubiony napój Jacka Sparrowa
Przepis na brownie powinien znać każdy miłośnik czekolady i łatwych, ale pysznych ciast. Brownie z tego przepisu jest ciężkie, wilgotne i dosłownie uzależnia, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Żeby twoje brownie zyskało nieco charakteru, warto...
-
Włoch pokazał, jak zrobić prawdziwą carbonarę. "Żadna śmietana, kurczak, grzyby"
Robienie carbonary bywa niekiedy bardzo emocjonujące. Wszystko przez kontrowersyjny składnik, jakim jest śmietana. Część Polaków upodobała sobie bowiem, by dodawać ją do włoskiego dania, jednak gdy Włosi widzą ją w przepisie, rwą sobie włosy z...
-
Popularny deser doczekał się nowej wersji. Włosi złapią się za głowę, ale efekt nas zachwyci
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza. To także bardzo smaczne desery, po które chętnie sięgamy. Ten klasyk na pewno znasz i chociaż raz w życiu jadłeś. Ten przepis sprawił, że kawowy posmak został zastąpiony owocową nutą.
-
Mizeria to może być coś więcej niż ogórki i śmietana? Tak, ten zaskakujący składnik zwali cię z nóg
Mizeria to smak lata i dzieciństwa. Lekka, orzeźwiająca surówka pasuje do większości dań obiadowych i idealnie komponuje się z grillowanymi potrawami. Wielu z nas przyrządza ją w tradycyjny sposób, ale największy nawet klasyk z czasem może się...
-
Szparagów nie musisz gotować ani piec. Najlepsze są ze słoika - i do obiadu i sałatek
Jak zrobić szparagi? Pomysłów jest całkiem sporo, ale i tak najczęściej je gotujemy lub owijamy boczkiem i pieczemy albo grillujemy. Jednak jeden przepis na szparagi z pewnością zajmie szczególne miejsce w sercach Polaków. To bardzo łatwe i jeszcz...
-
Wiosenną panienkę robię co drugi dzień. Lepsza surówka do obiadu nie istnieje, a to dzięki jednemu dodatkowi
Najlepsza surówka na wiosnę to wcale nie mizeria. Jakiś czas temu wymyśliłam przepis, który rozkochał w sobie całą moją rodzinę, a to za sprawą i koloru i smaku. Przepis na wiosenną panienkę jest banalny, a na liście składników same pyszności. Waż...
-
Przeszli rewolucję Magdy Gessler. Teraz wystawiają restaurację na sprzedaż
Gdański lokal Mio Gastro rewolucję przeszedł w czerwcu 2023 roku. Magda Gessler przemianowała go na Trattorię Melone Rosa. Tradycyjnie zmieniła też wystrój i opracowała kartę dań. Gdy kilka tygodni później wróciła, określiła restaurację mianem...
-
Kup 3 w cenie 2! Takiej promocji w Biedronce dawno nie było. Co na to Lidl i Auchan?
Początek tygodnia to także moment, w którym ruszają promocje w dyskontach i sklepach. Od 15 do 20 kwietnia w Biedronce przy zakupie trzech tych produktów zapłacisz tylko za dwa. Podobne oferty znaleźliśmy też w Lidlu i Auchan.
-
Jak zrobić szparagi? To zależy. W tym przypadku rozmiar nie ma znaczenia, ale kolor już tak
Sezon na szparagi wkrótce wystartuje. Niektórzy są już wprawieni w ich przygotowaniu, a inni będą robić to pierwszy raz i potrzebują pomocy. Niezależnie od tego, w której grupie się znajdujesz, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.
-
Wczoraj je zrobiłam, ale zmieniłam jeden szczegół. Zamiast podsmażonej cebulki użyłam tego dodatku
Miękkie, pełne aromatu i smaku - tak można określić to danie. Jeśli do tego doda się także smaczne wykończenie, to mamy komplet. Dziś chcemy pokazać, że nie tylko cebulka i skwarki do niego pasują. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, co przygotowaliśmy.
-
Szybka zupa o kolorze i smaku wiosny. Zupełnie jak z restauracji, a ważny jest ser
Szybka zupa to nie tylko pomidorowa na rosole i chociaż nie ma w niej nic złego, czasami warto wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości i zrobić pyszny obiad niemal jak z restauracji. Dziś mamy dla was przepis na wiosenną zupę, którą zrobisz w...
-
Masa kalorii, a składników odżywczych ze świecą szukać. To najgorsze, co możesz zjeść na śniadanie
Śniadanie to dla wielu pierwszy i najważniejszy posiłek dnia. Mimo to na talerzach wciąż lądują produkty, którym daleko do ideału. Czego nie jeść na śniadanie i co najlepiej jeść rano? Dietetyk przestrzega przed jednym popularnym daniem. Ma mnóstw...
-
Naleśniki w tej wersji to hit. Zapomnisz o dżemie i serze, a przyda się piekarnik
Przepis na naleśniki zna chyba każdy i dzięki naszym przepisom wiecie, jak zrobić najlepsze naleśniki. Jednak wciąż wielu z nas naleśniki kojarzą się z posiłkiem na słodko, ociekające dżemem lub podsmażone z twarogiem. Dziś zmienimy wasz myślenie ...
-
Ewa Wachowicz ma niezawodny patent na obłędną szarlotkę. Wychodzi idealna przez zgrane trio
Nic nie może się równać z obłędną szarlotką z przepisu Ewy Wachowicz. Kultowe ciasto nie tylko pięknie wygląda i wyśmienicie smakuję, ale i jest bardzo proste w przygotowaniu. Była Miss Polonia zdradza metodę trzech warstw, która zawsze się udaję.
-
Jest soczysta i nie ma ości. Tę rybę w razie deszczowej pogody przygotujesz także na patelni grillowej
Ta tłusta, ale bardzo zdrowa grillowana ryba może mieć wiele ciekawych postaci i dodatków. Świetnie nadaje się na wiosennego grilla, ale z wielu powodów jest też potrawą, o której warto pamiętać przy różnych okazjach. Sprawdź przepisy i wybierz co...
-
Wiosenna pasta do chleba. Weź rzodkiewkę i dwa sery - jest tak pyszna, że będziesz robić codziennie
Pasta do chleba to nie tylko jajka zmieszane z majonezem lub twaróg z rybą. Wprowadź do swojego śniadania tchnienie wiosny i postaw na zupełnie nowy smak. Wystarczy rzodkiewka, przyprawy i dwa sery - tego smaku nie da się opisać, trzeba spróbować.
-
Te wafle z galaretką to dla wielu osób smak dzieciństwa. Zrobienie ich w domu to żaden problem
Ten deser z pewnością niektórzy pamiętają jeszcze z czasów dzieciństwa. Swego czasu zajadano się nim na podwórku, w szkole i przy trzepaku. Pyszne wafle przekładane owocową galaretką można bez problemu zrobić we własnej kuchni. Potrzebujesz do teg...
-
Takie naleśniki mogłabym jeść codziennie. Myk z piekarnikiem tylko dodaje im smaku
Naleśniki na pewno każdy zna i robi je bardzo często. Podaje się je w sposób wytrawny, a także na słodko i nieważne, jaką wersję wybierzesz, każdy będzie zadowolony. Jednak jeśli postawisz na nasz sposób, usłyszysz więcej głosów zachwytu. Wystarcz...
-
Nie tylko mięso z grilla jest pyszne. Ten specjał sprawi, że będziesz brylować w towarzystwie
Ten specjał na grilla to świetny patent na majówkę z bliskimi. Jeżeli znudziły Ci się już mięsne przysmaki lub zwyczajnie musisz je ograniczyć w swojej diecie, mamy na to patent. Pamiętaj - odpowiednia marynata zdziała cuda.
-
Placuszki z serka waniliowego to tylko 4 składniki. Będziesz żałować, że zrobiłaś tak mało
Nie wiesz, co zjeść na śniadanie? Niektórzy wolą dzień zaczynać "na słono", inni "na słodko". Płatki z mlekiem czy owsianka nie każdemu pasuje. Sprawdź ten przepis na placuszki z serka homogenizowanego. To szybki i prosty sposób nie tylko na...
-
Jak zrzucić kilogramy bez wielkich wyrzeczeń? Poznaj pięć złotych zasad, które dadzą piękny efekt
Dieta jest twoim największym wrogiem, podobnie jak karnet na siłownię? Zamiast wpędzać się w niepotrzebny stres związany z perfekcyjną sylwetką, zadbaj o zdrowe nawyki żywieniowe i nie tylko. Niemiecki trener zdradza przepis na sukces w najczystsz...
-
Por w tym wydaniu skradnie serce każdego. Wystarczy usmażyć i zaserwować na poduszeczce z nabiału
Zastanawiasz się co podać jako przystawkę, a może chcesz wzbogacić główne danie o ciekawy akcent? Przepis na nasze pory, serwowane na poduszeczce z nabiału są na miarę najlepszych restauracji - wszystko to za prawą pięknego podania i połączenia...
-
Bolognese i carbonara to przy tym nic. Jeśli chcesz szybko przegnać głód, sięgnij po ten makaron
Niektóre dania nigdy nam się nie skończą, a to jest jedno z nich. Gdy podasz je na najbliższy obiad, każdemu opadnie szczęka. Aromat rozchodzi się po całym domu, a sposób prezentacji jest oszałamiający. Zbierz potrzebne składniki i od razu weź się...