Boże Narodzenie
-
Klasyczna jarzynowa przy tej wersji nie ma szans. Zmień ten szczegół, a nudna klasyka wyjdzie obłędnie
Bez sałatki jarzynowej święta nie mają racji bytu. Klasyczny przepis warto jednak nieco zmodyfikować - wówczas mdły smak nie będzie nam straszny. Wystarczy zmienić dotychczasowe nawyki i inaczej...
-
Bosacka ostrzega przed "babciną metodą". Praktykowanie lodówki na parapecie nie zawsze jest wskazane
Już niebawem ruszy festiwal kolorowych naczyń na parapetach, tarasach i balkonach. Wszystko przez świąteczne zapasy i solidną porcję dobroci, która dosłownie nie mieści się w lodówce. Katarzyna...
-
Zamiast bigosu, w sylwestra podaję to jarskie danie. Nawet wujek zajada się ze smakiem i nie narzeka na brak mięsa
Co zaserwować na sylwestrowej imprezie? Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Takiej grupie nie ma co serwować bigosu, którego składnikiem jest między innymi...
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc...
-
Zamiast do kosza resztki sałatki jarzynowej wrzuć na patelnię. Domownicy usiądą z wrażenia
Sałatki jarzynowej zawsze robi się za dużo. Nawet jeśli ktoś obiecuje i próbuje zrobić mniej, jakimś cudem zostają resztki, które później, niestety, często lądują w koszu. A wcale nie muszą. Z...
-
Katarzyna Bosacka pokazała nam, co robi z ryby po grecku. Gdy spróbowaliśmy, opadły nam szczęki
Po świętach zawsze zostaje jedzenie. Czasem więcej, czasem mniej, ale rzadko kiedy udaje się zjeść wszystko. Niestety dla wielu osób najprostszym rozwiązaniem jest wyrzucenie resztek do kosza. To...
-
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Zepsuje się szybko nawet w lodówce, jeśli nie zmienisz przyzwyczajeń
Sałatka jarzynowa to królowa sałatek nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Polacy ją wręcz uwielbiają i przygotowują na każdą większą okazję. Trudno się temu dziwić. Jest pyszna, prosta w...
-
Sos żurawinowy do pieczonego mięsa z trzech składników. Najlepszy dodatek do świątecznych potraw
Sos żurawinowy to obowiązkowy dodatek do potraw pieczonych na święta Bożego Narodzenia. Doskonale podkreśla ich aromat i wydobywa głębię smaku. Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Jedyne, czeg...
-
Ryba po grecku - ile można ją przechowywać? To wiedza niezbędna przed świętami Bożego Narodzenia
Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnych stołach w Polsce. Święta jednak przychodzą i odchodzą, a pyszne dania przyrządzone w ilościach niemal hurtowych...
-
Te ciasteczka robiły furorę w czasach PRL-u. Zajadano się nimi bardziej niż piernikami
Na świątecznym stole muszą się pojawić nie tylko potrawy wigilijne, ale i słodkie przekąski. Oprócz pierniczków i sernika warto zaserwować klasyczne maślane ciastka. Są delikatne, kruche i wprost...
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt jest jak chmurka i nie opada. Wykorzystuje trik babci
- Aż 64% kobiet uważa, że włosy to jedna z najważniejszych rzeczy w ich zewnętrznym wizerunku [RAPORT]MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
- Wilgotna i delikatna babka wielkanocna. To dzięki lubianemu napojowi
-
Te ciasteczka świąteczne zrobisz na ostatnią chwilę. Są gotowe w pół godziny
Wszystko już gotowe, stół niemalże zastawiony, a ty nagle orientujesz się, że nie masz ciasteczek świątecznych? Nie musisz panikować. Mamy przepis, który uratuje zapominalskich. Ciasteczka świątecz...
-
Jak karp to tylko w tym wydaniu. Zapomnij o rybie taplającej się w tłuszczu i usmaż go jak trzeba
Wigilia bez karpia nie istnieje, warto zatem przygotować rybę po mistrzowsku. Smak tradycyjnego rarytasu zależy od wielu czynników, a jednym z nich jest smażenie na odpowiednim tłuszczu. Zamiast wi...
-
Przepis na śląskie makówki to element obowiązkowy wigilijnego stołu. Z tymi dodatkami wyjdą idealne
Wigilijny stół to przede wszystkim rodzinne grono i tradycyjne smakołyki. A jak tradycja to i śląskie makówki, czyli wytworne danie, które zrobisz jedynie z kilku składników. Chociaż receptura jest...
-
Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich
Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na...
-
Wigilijny kompot z suszu w najlepszej odsłonie. Tu mocno czuć roman owoców i aromatycznych przypraw
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć esencjonalnego napitku jakim jest tradycyjny kompot z suszu. Za ten obłędny smak odpowiada starannie dobrana mieszanka owoców, a także korzennych przypraw....
-
Najlepsze życzenia świąteczne dla najbliższych. Wierszyki piękne, krótkie lub zabawne
Nie masz pomysłu na życzenia świąteczne? Przygotuj najlepsze wierszyki, krótkie rymowanki i humorystyczne teksty, które wyślesz rodzinie, znajomym czy klientom na Boże Narodzenie i Nowy Rok.
-
Gdy jadłam go po raz pierwszy, wzięłam aż trzy dokładki. Teraz co roku króluje na moim stole wigilijnym. Sekret tkwi w tym owocu
Zwykłe serniki odchodzą już do lamusa. Klasyczna wersja, choć pyszna, na nikim nie robi wrażenia. Jeśli chcesz więc, by rodzina plotkowała o najlepszym serniku jaki jadła, koniecznie postaw na ten...
-
Nie wszystko złote co w... panierce. Jednak karp w tym fikuśnym wydaniu zrobi świąteczną furorę
Masz dość galaret, sałatek i nudnej, smażonej ryby? Zaserwuj w tę wigilię karpia, ale postaw na odważną i nieco zwariowaną wersję. Faworki ze świątecznego rarytasu zaskoczą nawet najbardziej...
-
Keks zwany też cwibakiem to świąteczny hit od Ani Starmach. Zrobisz go last minute i "zawsze doskonale smakuje"
Wielkie odliczanie do świąt już ruszyło. Zamiast więc kombinować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę autorstwa Ani Starmach. Keks zwany też cwibakiem będzie smakował rewelacyjnie - ważny jest...
-
Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna
Karp wcale nie musi podjeżdżać mułem i nudą. Wigilijny rarytas wystarczy odpowiednio przygotować, a zachwyci podniebienia najbardziej wymagających. Wystarczy zacząć od sprytnej metody, a później...
-
Kawa po wiedeńsku może stać się główną atrakcją wigilijnego stołu. Ten napój nie ma sobie równych
Kawa po wiedeńsku to mocny charakterystyczny napój z dodatkiem bitej śmietany i czekolady okraszony pyszną posypką. Wiedeński specjał cieszy się bardzo dużą popularnością. Wynika to z faktu, że tak...
-
Mam dość jarzynowej i na święta przygotuję sałatkę ze szklanki. Jest kolorowa i na pewno zrobi furorę
Mówi się, że wśród sałatek królowa jest tylko jedna - jarzynowa. Ja jednak bym z tym polemizowała. Oczywiście nic nie mam do tej sałatki, ale umówmy się - jest dobra, ale przewidywalna. W tym roku ...
-
Tak kiedyś wyglądały święta. Dziś te produkty są w każdym sklepie, w PRL-u były luksusem
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób wyjątkowy czas w roku. Współcześnie świąteczny szał zaczyna się już ponad miesiąc wcześniej, nawet na początku listopada. W sklepach i na ulicach pojawiaj...
-
Co na obiad w Boże Narodzenie? Weź karkówkę i dwa dodatki - jeden na pewno masz w lodówce
Zastanawiasz się, co podać na uroczystym bożonarodzeniowym obiedzie? Jeśli nie chcesz serwować gościom resztek z Wigilii, postaw na pyszną, soczystą pieczeń z karkówki wieprzowej. Będzie rozpływać...
-
Byłam pewna, że nikomu nie zasmakuje. Tymczasem rodzina błaga mnie, bym robiła tę nietypową zupę na każde święta
Barszcz czerwony z uszkami i aromatyczna grzybowa z makaronem to już klasyka gatunku. Przynajmniej jedna z tych opcji znajduje się na większości wigilijnych stołów w Polsce. Po wielu latach taki...
-
Najlepsza zalewa do ryb w occie. Pasuje i do śledzi, i do karpia. Proporcje zapamiętasz, spoglądając na dłoń
Na święta i różne imprezy, na stole stawiamy ryby w occie. Najpopularniejszym jest oczywiście śledzik, ale równie chętnie zatapiamy w marynacie octowej karpie, liny i inne. Ryby w occie smakują...
-
Najlepszy farsz do zawijaków. Od lat stawiam tylko na jedną kaszę i gotuję ją w konkretny sposób
Gołąbki postne, czyli zawijaki to w moim domu jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale jest czasochłonne, jednak smakują tak fantastycznie, że warto trochę...
-
Mandarynkowiec z receptury Ewy Wachowicz to świąteczny hit. Przy tym cieście nawet sernik babuni wydaje się mdły
Skoro Wigilia, to muszą być też ciasta. W każdym domu repertuar jest dość podobny. Pojawić musi się sernik i ciasto piernikowe. Jeśli chcesz nieco uciec od klasyki i zaskoczyć swoich gości, wypróbu...
-
Siuśpaj, fizoły i koci lament. Jakie potrawy wigilijne królują w różnych regionach? O niektórych nie słyszeliście
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych potraw, które nie są znane w sąsiednich województwach, a nawet w sąsiednich powiatach. Nie inaczej jest w przypadku potraw wigilijnych, które są szczególni...
-
Lepsze od piernika i makowca. To ciasto wygrywa biblijnym owocem i puszystą jak chmurka masą
Marzysz o idealnych świętach? Postaw na kultowe, trzywarstwowe ciasto, które nigdy się nie nudzi. Idealnie zastąpi klasycznego makowca i babcine placki. Sekret tkwi w smacznych warstwach i puszysty...
-
Koci lament - zapomniana zupa wigilijna z Podkarpacia. Smakuje lepiej, niż się nazywa
Każdy region słynie ze swoich oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów, a Podkarpacie w szczególności. O wigilijnej zupie ze śliwek i fasoli, słyszało niewiele osób pochodzących z innych stron...
-
W święta obok jarzynowej kładę jeszcze jedną sałatkę. Wykonanie zajmuje tyle, ile gotuje się makaron
W święta na moim stole zawsze są dwie sałatki. Oczywiście jarzynowa, bo ibaczej być nie może, oraz makaronową, którą robię już od przeszło dziesięciu lat. Przepis na tę sałatkę jest banalny i co...
-
Co roku na święta robię te ciasteczka. Są tak piękne, że aż żal je jeść. Zawsze znikają najszybciej
Ciasteczka są nie tylko słodką przekąską, mogą być także świąteczną ozdobą. Niektóre z nich są tak piękne, że aż szkoda je zjadać. Wypiekiem, po który zawsze sięgam i który jest mi żal jeść, są...
-
Łupcie wigilijne. Babka Gienka przychodziła z nimi przed pasterką i dzieliła. Smakowały i latały
Łupcie! I hyc, panna dostawała w plecy w drodze na pasterkę. Co to są łupcie, jak smakują i dlaczego nie wyobrażają sobie bez tego Wigilii mieszkańcy wschodniego Mazowsza i Lubelszczyzny? Babcia...
-
Karp śmierdzi mułem? Tak możesz temu zaradzić. Potrzebne produkty masz już w lodówce
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Jest obowiązkowym produktem, który podaje się na dużo różnych sposobów. W wielu domach nie może również brakować karpia, który jest symbolem tych świąt....
-
Cena karpia tuż przed świętami może zaboleć. Przygotujcie grube portfele
W wielu polskich domach święta bez karpia to nie święta. Dlatego Polacy uzbrajają się w torby i reklamówki, i ruszają do sklepów bądź na bazarki, by kupić tę bożonarodzeniową rybę. Jeżeli macie...
-
Przetestowałam menu świąteczne restauracji Magdy Gessler. Za pięć pierogów 51 zł, ale śledzie...
Kierowana ciekawością i apetytem na świąteczne potrawy postanowiłam przetestować wigilijne klasyki z menu świątecznego restauracji "U Fukiera". Zamówiłam barszcz, pierogi, bigos oraz śledzika po...
-
Sałatka z makrelą przyćmi nie tylko wszystkie śledzie na wigilijnym stole. To kulinarny hit w tym roku
Sałatka z makrelą jest dobra na wiele różnych okazji. Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczną kolację lub śniadanie, to nie mogłeś lepiej trafić. Prezentujemy bardzo prosty przepis na szybką sałatkę z...
-
Kasia Tusk robi pierogi na wigilię inaczej niż wszyscy. Główny składnik farszu zaskakuje
Przyzwyczailiśmy się, że pierogi wigilijne nadziewane są kapustą i grzybami. To klasyk i mało komu przychodzi do głowy, by w święta podać je w inny sposób. Kasia Tusk proponuje jednak, by nieco...
-
Śledzie w oleju robię od lat, ale za jeden składnik mama chciała rzucić we mnie kapciem. Później zajadała
Śledzie w oleju to jedna z obowiązkowych pozycji w moim świątecznym menu, ale nie zawsze tak było. Kilka lat temu postanowiłam jednak spróbować nowego przepisu i na samym początku moja rodzina...