Boże Narodzenie
-
Lukier z pierników rozlewa się po talerzu? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Lukier jest idealną polewą nie tylko do pierniczków, lecz do także strucli czy babek. Odpowiednio przygotowany może nie tylko dodać wypiekom uroku, lecz także smaku. Jednak czasem zdarza się, że...
-
Śledzie w śmietanie babci Zosi. Robi je tak samo od pięćdziesięciu lat, ale nie dodaje jabłka
Na świątecznym stole królują ryby wszelakie, ale chyba u każdego na Wigilii pojawia się śledzik. Przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jednym z tych klasycznych jest oczywiście śledź w śmietanie....
-
Jak zrobić lukier do pierniczków? Kolorowy dodatek sprawi, że będzie smakował i wyglądał bosko
Lukier do pierniczków powinien być słodki, gęsty, plastyczny, nie powinien spływać z ciasteczek i przy okazji brudzić wszystkiego dookoła. Jeśli masz za sobą już pieczenie świątecznych pierniczków,...
-
Na święta robię schab dziesięciominutowy. Nigdy nie jadłam bardziej soczystego mięsa
Co roku na święta robimy różne mięsiwa, by wspólnie z najbliższymi raczyć się najsmaczniejszymi, domowymi frykasami. Kilka lat temu jednak wyłamałam się z rodzinnej tradycji i zrobiłam świąteczny...
-
Barszcz czerwony traci kolor? Te składniki przybędą z odsieczą
Wyobrażasz sobie Wigilię bez pysznego, esencjonalnego i wyrazistego barszczu czerwonego? My też nie. Jednak ta potrawa potrafi dać w kość z jednego powodu. Barszcz czerwony traci kolor i płowieje,...
-
Treściwy bigos z nietypowym dodatkiem. Moja mama tak robi, a ja wciąż jestem w szoku
Żadna Magda Gessler, żadem Okrasa nie robi tak pysznego bigosu jak moja mama. Przez pół życia starałam się odtworzyć ten smak, jednak na próżno - mój bigos też jest smaczny, ale to nie to samo....
-
Zamiast mozolnie zawijać krokiety, postaw na chrupiący zamiennik. Wystarczy hojnie nadziać ciasto
Zapomnij o długich przygotowaniach na święta. Droga na skróty wcale nie musi wiązać się z podaniem gotowców czy nudnych potraw, a wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego, zamiast mozolnie zawijać krokiet...
-
Na święta upiecz karpia w piekarniku i zaoszczędź czas. Będzie delikatny i soczysty dzięki czterem dodatkom
W Boże Narodzenie na naszych stołach króluje jego wysokość karp. Robimy go na najróżniejsze sposoby - w occie, w galarecie, po żydowsku i oczywiście z patelni. Jednak te przepisy tak jak są pyszne,...
-
Jak wybrać najlepsze mandarynki ze sklepu? Koniecznie im się przyjrzyj i oceń pod tym kątem
Zimą, zwłaszcza w grudniu, prym wśród owocowych zakupów wiodą mandarynki. Małe, słodkie i soczyste smakołyki szczególnie chętnie stawiamy na świątecznych stołach. Czasem jednak zdarzy się, że zamia...
-
Sałatka z ananasa ma wyrazisty smak, który goście zapamiętają na długo. Robię ją na święta i sylwestra
Sałatka z ananasa i selera ze słoika to połączenie, które zaskakuje, ale wierzcie mi - jest naprawdę przepyszna. Robimy ją zawsze na święta Bożego Narodzenia, sylwestra i Wielkanoc.
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Sałatka jarzynowa to królowa świąt wielkanocnych i nie tylko. Jak ją zrobić?
- Grecka przekąska podbija polską Wielkanoc. Poznaj prosty przepis
- Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Przypomina tiramisu, ale ma dodatkowy składnik
- Jajka nie będą nudne dzięki temu składnikowi. Idealne na święta
- Jajka faszerowane na Wielkanoc robię inaczej. Nie stawiam na pieczarki, a na pyszną rzecz z puszki
-
Świąteczny bigos z tym nietypowym dodatkiem będzie smakował wręcz obłędnie. Mało kto o tym wie
Bigos to jedna potraw wigilijnych, która na brak popularności nie może narzekać. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek z bigosem w roli głównej to coś, na co z niecierpliwością czeka wielu...
-
Koniec z suchym jak wiór mięsem. Schab w tej kąpieli nabierze świątecznych aromatów i obłędnego smaku
Święta obfitują w postne potrawy, ale tuż po wigilii na stołach w polskich domach królują rozmaite wędliny i obłędne mięsa. Schab to najprostsze rozwiązanie, niestety ta partia lubi czasami wyjść...
-
Jaka kiełbasa do bigosu? Z tym dodatkiem świąteczny rarytas będzie znikał z talerzy w try miga
Świąteczny bigos to przysmak, na który z niecierpliwością wyczekuje wielu Polaków. Za jego smak odpowiada nie tylko aromatyczna kapusta i mieszanka przypraw, lecz także odpowiednie mięso. Jaką...
-
Śledzie proboszcza - szybka i smaczna przystawka do postawienia na świątecznym stole
Śledzie proboszcza to doskonała propozycja na świąteczną przystawkę. Proste, acz wyjątkowo smaczne danie koniecznie trzeba wzbogacić marynowanymi podgrzybkami, maślakami i borowikami. Jak przygotow...
-
Śledzie po kaszubsku, czyli luks-przekąska. Będą wyśmienite, ale nie zapomnij o pikantnym składniku
Śledzie po kaszubsku to kolejna smaczna propozycja na przekąskę z ulubioną rybą Polaków w roli głównej. Sposób wykonania jest tak prosty, że aż trudno o tym coś sensownego napisać. Jeśli jednak...
-
Jak zrobić karpia w galarecie? Kluczem są dodatki - jeden z nich może lekko szokować
Karp w galarecie to jedna z popularnych potraw wigilijnych i chociaż nie w każdym domu się pojawia, tak warto rozszerzyć świąteczne menu o tę wyjątkową rybę. Przepis na karpia w galarecie jest...
-
Co na święta zamiast karpia pełnego ości? Te gatunki sprawdzą się najlepiej. Jedna ryba jest wyjątkowa
Jak święta, to ryby. A jak ryby, to najczęściej karp. Nie wszyscy lubią, nie każdy zje ze smakiem, ale po co się męczyć podczas tego wyjątkowego czasu? Wystarczy położyć na stole rybę, która nie...
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała z ryby? Przed smażeniem zrób ważną czynność
Znasz to? Starasz się zrobić najpyszniejszą rybę na święta, ale panierka odpada i pali się w gorącym tłuszczu, zamiast ściśle przywierać do mięsa. Jeśli tak, to prawdopodobnie popełniasz jeden błąd...
-
Idealnie puszysty sernik na święta. Magda Gessler zdradza sposób na to, aby ciasto nie opadło
Sernik to jedno z najchętniej pieczonych ciast w okresie przedświątecznym. Klasyczny deser nie wymaga wielu przygotowań, a smakuje bosko - stąd jego niemalejąca popularność. Niekiedy zdarza się...
-
Zapomnij o jajku i innych cudach. Ciasto na pierogi to zaledwie cztery składniki i szybkie zagniatanie
Nie ma wigilii bez pierogów, a jak pierogi to i klasyczny przepis na sprężyste ciasto. Obejdzie się bez jajka i dziwacznych udoskonaleń - ciasto na pierogi lubuje się w prostocie i okrojonym...
-
Kaczka po pekińsku w święta może stać się twoim popisowym daniem. Wystarczy tylko mieć sprawdzony przepis
Kaczka po pekińsku to kultowa potrawa na całym świecie, która bardzo dobrze sprawdzi się w roli głównego dania na świątecznym stole. Kaczkę możemy serwować nie tylko na bożonarodzeniowy obiad, będz...
-
Słowenia ma ciekawą konkurencję dla naszego świątecznego makowca. Tu króluje jednak inny składnik
Makowiec w okresie świąt króluje na polskich stołach, jednak makowy zawijaniec można łatwo zastąpić specjałem znad Adriatyku. Odpowiednikiem bożonarodzeniowego ciasta w Słowenii jest potica, czyli...
-
Nie samym barszczem człowiek żyje. U mnie w Wigilię podaje się lepszą i łatwiejszą zupę
Święta to czas, kiedy na stole pojawiają się potrawy, na które niektórzy z nas czekają cały rok. U mnie jest to kwaśnica wigilijna. To zupa, którą jadamy tylko raz w roku, jest esencjonalna, kwaśna...
-
Ciasto lion - świąteczny placek dla zabieganych i oszczędnych. To ulubiony deser mojej rodziny
Ciasto lion to ulubiony deser mojej rodziny. Nie ma bez niego świąt Bożego Narodzenia. Smak ciasta, inspirowanego kultowym batonem, mówi sam za siebie. Nie trzeba go bronić. Po prostu zrób ten pysz...
-
Smalcóweczki babcia robiła nam w nagrodę. W święta będą lepsze od pierniczków
Smalcóweczki to jedno z moich najprzyjemniejszych wspomnień z babcinej kuchni. Babcia swoimi schorowanymi i powykrzywianymi dłońmi robiła dla mnie i moich kuzynów pyszne ciasteczka, którymi...
-
Szuba - przepis na świąteczną sałatkę ze śledziami. Pokłóciłam się z ciocią o jeden składnik. Miałam rację
Szuba to klasyczna sałatka śledziowa podawana na Wigilię u naszych wschodnich sąsiadów, ale u nas także jest znana i lubiana. Od jakiegoś czasu stawiam ją na stole obok jarzynowej i muszę przyznać,...
-
Gotujesz barszcz i wciąż mu czegoś brakuje? Składnik, który wyrzucasz do kosza jest tu na wagę złota
Barszcz, barszczyk barszczunio... bez niego święta nie są tak smaczne. Jednak czasami bywa tak, że gotujemy go i gotujemy, a on wciąż jakiś taki - nijaki. Jak pomóc potrawie wydobyć głębię smaków b...
-
Znalazłam przepis na śledzie w pysznym sosie. Zrobiłam je na próbę - lepszych nie jadłam
Powoli zabieram się za przygotowywanie menu na święta i oprócz tradycyjnych potraw takich jak barszcz, pierogi, kapusta i zawijaki postanowiłam zrobić coś nowego, co zaskoczy domowników. Gdzieś na...
-
Karp bez ości ku radości biesiadników. Karol Okrasa ma na to banalnie prosty i niezawodny sposób
Karp to stały element wigilijnej wieczerzy w wielu polskich domach. Dobrze przyrządzonej rybie trudno odmówić smaku, jednak problematyczną kwestią dla niektórych są liczne ości, które nieco odbiera...
-
Śledzie po cygańsku. Zrób je na Boże Narodzenie, a bliscy poczują prawdziwe niebo w gębie
Śledzie po cygańsku to dobra przystawka zarówno na co dzień jak i od święta. Zwłaszcza poleca się je na Boże Narodzenie. Ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Sprawdź, jak zrobić...
-
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu, czyli łatwo, pysznie i szybko. Farsz doskonale znasz
Paszteciki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna odmiana dla krokietów lub pasztecików drożdżowych. Ten przepis będzie dla ciebie wybawieniem w ferworze świątecznych przygotowań i pozwoli...
-
Gorzkie grzyby po namoczeniu w wodzie? Te dwa składniki zapobiegną kulinarnej wpadce
Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez grzybów. Na wielu polskich stołach, tego wyjątkowego dnia, pojawi się przede wszystkim zupa grzybowa, choć te leśne skarby są także istotnym składnikiem...
-
Bez drożdżowej strucli święta nie istnieją. Wyjdzie idealnie, jeśli postawisz na kąpiel w procentach
Marzysz o tradycyjnych świętach? Jeśli tak to na twoim stole nie może zabraknąć drożdżowej perfekcji hojnie wypełnionej bakaliami i marcepanem. Strucla z naszego przepisu wyjdzie bezbłędnie, a i...
-
Zakwas na barszcz wyleciał ci z głowy? Z tym trikiem będzie gotowy nawet w trzy dni
Wyobrażasz sobie święta bez pysznego, esencjonalnego barszczu czerwonego? Pewnie nie, ale co począć, jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zrobienie zakwasu na barszcz zupełnie wyleciało ci z...
-
Świąteczna ryba pod warzywną pierzynką. W odchudzonej wersji jest równie smakowita co klasyka
Rybka lubi pływać, ale nie zawsze musi taplać się w kalorycznych sosach. Poznaj zdrowszą alternatywe - to pełnia smaków, która kusi bogactwem warzyw i obłędnym aromatem. Wystarczy wszystko...
-
Bożonarodzeniowy obiad to nie tylko resztki z wigilii. Zaserwuj to danie, a zniknie z talerzy w mig
Bożonarodzeniowy obiad powinien emanować klasą i obłędnymi aromatami. Zamiast zatem serwować gościom resztki z wigilii znacznie lepiej postawić na mistrzowską pieczeń w anturażu warzyw. Odświętne...
-
Mama nauczyła mnie patentu na idealne ciasto na krokiety. Wystarczą dwa sekretne składniki
Krokiety to jedna z potraw, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej uczty. Pyszne paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami lub serem nie są wcale trudne w przyrządzeniu. Podstawą idealnych...
-
Przepis na kutię wigilijną. Wyjdzie doskonała, jeśli wzbogacisz ją o te smaczne dodatki
Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków? Kutia to klasyczny deser na bazie pszenicy i maku, którym Polacy zajadają się w Wigilię bez opamiętania. Jeśli wzbogacimy ją o pewne...
-
Jak zrobić domową wędzonkę? Dziadek zdradził mi ten przepis. Efekt nigdy go nie zawiódł
Wędliny to jeden z najczęściej kupowanych produktów mięsnych. Wiele osób wydaje krocie na wyroby ze sklepów i marketów, nie wiedząc, że smakowitą wędzonkę można przygotować samemu. Przyrządzona ze...
-
Matiasy czy zwykłe śledzie? Jak je odróżnić, by nie dać się oszukać przed świętami? Różnica jest zasadnicza
Chyba w żadnym polskim domu na Boże Narodzenie nie może zabraknąć śledzi i to właśnie ta ryba obok karpia jest na szczytach naszych świątecznych list zakupów. Jednak podczas wizyty w markecie można...