Polska rodzina co miesiąc wyrzuca do kosza 50 zł. Co można zjeść po dacie ważności?

Dużo jedzenia możecie wykorzystywać po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko odpowiednio je przechowujecie. Jak? Oto kilka prostych sposobów.

Według badań Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy rocznie wyrzucają ok. 2 mln ton żywności, co daje nam niechlubne piąte miejsce spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Idąc dalej tym tropem dowiadujemy się, że statystycznie każda polska rodzina miesięcznie wyrzuca do kosza 50 zł. Daje do myślenia, prawda?

A może być inaczej. Wystarczy, że zaczniemy lepiej planować swoje zakupy, przechowywać żywność w sposób bardziej przemyślany oraz... ze sceptycyzmem i rozwagą podejdziemy do informacji o terminie ważności poszczególnych produktów.

W marcu 2016 r. niemiecki minister żywności Christian Schmidt opowiedział się za jak najszybszym zniesieniem daty przydatności na produktach spożywczych: - Wyrzucamy masy dobrego jedzenia tylko dlatego, że producenci nadmiernie się zabezpieczają - poinformował polityk na łamach dziennika "Süddeutsche Zeitung". W zamian za to, proponuje wprowadzenie tzw. inteligentnych opakowań.

Póki co w Polsce tego typu reform nie będzie, zatem kwestii daty ważności nie możemy zlekceważyć definitywnie, jednak część artykułów spożywczych może być wykorzystana w kuchni jeszcze długo po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko jest ona odpowiednio przechowywana.

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Nie spodziewasz się, do czego mogą ci się przydać:

Zobacz wideo

Jak wydłużyć termin ważności produktów?

Temperatura przechowywania

Dla produktów sypkich idealną temperaturę  stanowi tzw. temperatura pokojowa, czyli ok. 20 stopni Celsjusza. USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) przebadał pod tym kątem możliwość spożywania nasion. Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać (pod warunkiem, że pozostajemy w przedziale od 0 do 21 stopni Celsjusza).

Wilgotność produktów

Według tabel żywieniowych USDA, wilgotność takich produktów jak fasola, ziarna i mąka wynosi średnio 10 proc, ryżu - 12 proc. Jeśli poziom wilgotności się zwiększa, dany produkt nie powinien być dłużej przez nas przechowywany. Aby realnie wydłużyć termin ważności spożycia, musimy żywność przechowywać w suchym pomieszczeniu i w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Opakowanie

Im szczelniej, tym lepiej, zatem warto produkty przesypywać do dobrej jakości plastikowych pojemników lub słoików. Doskonałym sposobem jest również pakowanie produktów próżniowo. Dzięki temu wydłużymy o kilka-kilkanaście dni termin ważności nie tylko produktów sypkich, ale również owoców, warzyw czy mięs. Jak to zrobić? W sklepach dostępne są już zgrzewarki z funkcją pakowania próżniowego. Ceny wahają się od 300 do prawie 2000 zł. Nie warto jednak inwestować w tanie zgrzewarki, dostępne okresowo w marketach czy na bazarach. Kupując produkt dobrej jakości (niekoniecznie z najwyższej półki cenowej) mamy pewność, że koszty szybko się zwrócą, gdyż przestaniemy w końcu wyrzucać jedzenie.

Suszenie

W domowych warunkach do suszenia wykorzystujemy piekarnik lub suszarkę elektryczną. W czasie kilku godzin (czas zależy od tego, co suszymy) woda stopniowo odparowuje i otrzymujemy suszone składniki, które możemy z powodzeniem przechowywać dłuższy czas. Suszyć możemy prawe wszystko. Najczęściej są to:

- owoce (np. jabłka, gruszki, banany, śliwki)

- warzywa (np. pomidory, marchew, pietruszka)

- grzyby

Mrożenie

Świetnie mrożenie znoszą: mięso, warzywa, owoce, pieczywo, a także przetwory - zupy, pierogi, mięsa, pasztety.

Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce

Właściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych wpływa przede wszystkim na ich trwałość. To, że włożysz coś do lodówki, nie znaczy, że może tam leżeć w nieskończoność. Możesz jednak ułożyć produkty tak, żeby dłużej były świeże, a przestrzeń w twojej lodówce - lepiej wykorzystana.

Wekowanie

Lecza, sosy, dżemy, soki - wekowanie warzyw i owoców to idealna opcja przygotowująca nas na ubogie w zdrowe produkty jesienne i zimowe miesiące.

PRODUKTY "NIEŚMIERTELNE": miód, sól, cukier. Co jeszcze?

Według  USA Emergensy Supply poniższe produkty zachowają swoje właściwości po upłynięciu terminu ważności. Podane wartości obowiązują tylko wtedy, gdy opisaną żywność przechowujemy w idealnie hermetycznych warunkach (w temperaturze pokojowej, bez dostępu do wilgoci i tlenu).

Produkty zbożowe:

Tzw. Miękkie ziarna, czyli m.in. jęczmień, owies, płatki owsiane, komosa ryżowa, żyto mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 8 lat.

Ziarna twarde (m.in. gryka, kukurydza, len, proso, pszenica, orkisz, pszenżyto) można spożyć nawet po 10-12 latach od utraty daty ważności.

Warzywa strączkowe

Fasola, soja czy soczewica mogą być spożyte po 8-10 latach od upływu daty ważności

Suszone warzywa i owoce

Odpowiednio przechowywane, pozostają przydatne do spożycia przez okres 8-10 lat.

Produkty sproszkowane

Mleko w proszku, kakao, kawa itd.  - szczelnie opakowane przetrwają ok. 15 lat.

Mąka

Szczelnie zapakowana mąka, przechowywana w temperaturze pokojowej powinna być przydatna do spożycia przez okres około 5 lat. Mąkę trzymaną w nieszczelnym opakowaniu zużyj maksymalnie po 1 roku.

Makaron - około 5 lat.

Miód, sól, cukier

To produkty praktycznie niezniszczalne. Szczelnie zapakowane właściwie nie posiadają daty ważności.

Masło orzechowe - 4-5 lat.

Ryż - około 6 miesięcy.

Nasiona - około 4 lat. Nasiona lucerny zachowają swoje właściwości nawet po 8 latach.

Teksturowane białko roślinne (np. granulat sojowy) - 15-20 lat.

Drożdże - 2 lata.

Przetwory warzywne i owocowe - 1 rok.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY DŁUGO PRZETRZYMYWAĆ

Mięso, ryby - jeśli te produkty nie były przez nas mrożone ani pakowane próżniowo, nie wolno spożywać po upłynięciu daty ważności

Jaja - można spożyć 2 dni po dacie ważności. Należy je jednak ugotować na twardo

Pieczywo - niestety nie zawsze jesteśmy w stanie gołym okiem "wyłapać" pleśń. Jeśli kupujemy chleb na zapas, warto go mrozić

Nabiał - teoretycznie 1-2 dni po upłynięciu daty ważności jesteśmy w stanie zjeść jogurt czy serek. Pod warunkiem jednak, że przechowujemy je zgodnie z zaleceniami producenta

Więcej o:
Copyright © Agora SA