Jeśli wiesz, czym jest 'golas biłgorajski', to masz już jeden punkt. Wiesz, co się kryje pod tymi osobliwymi nazwami?

1 / 13

Ruchanki to oczywiście:

2 / 13

Golasem biłgorajskim nazywa się:

3 / 13

Nazwa "fjut" nie brzmi zachęcająco, a oznacza:

4 / 13

Psiocha to:

5 / 13

Jednym z przebojów kuchni warmińsko-mazurskiej są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli:

6 / 13

Wielkopolanie jedzą czasem ciupkę z grochem. Pierwsza część tej nazwy oznacza:

7 / 13

Wielkopolskie "ślepe ryby" to:

8 / 13

By powstała góralska bryjka, potrzebne są:

9 / 13

Bombolki to natomiast:

10 / 13

Szneki z glancem zjecie na pewno w Poznaniu. Ale nie polubi ich osoba, która nie przepada za:

11 / 13

W środku fafernuchów znajdziesz na pewno:

12 / 13

Do zrobienia klusek żelaznych potrzebujesz:

13 / 13

Rury, tradycyjne ciasteczka z Wielkopolski, mają kształt:

Niektóre nazwy polskich dań są niezwykle dwuznaczne.