Kulinarne fakty i mity. Jeśli zdobędziesz 7/10 punktów, uznamy cię za mistrza

1 / 10

Jedzenie, które zapleśniało tylko trochę, jest szkodliwe.

2 / 10

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych.

3 / 10

Cytrusy zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw i owoców.

4 / 10

Jeśli dodasz do dania alkohol, całkowicie wyparuje on w trakcie gotowania.

5 / 10

Po usmażeniu steków trzeba pozwolić im chwilę "odpocząć".

6 / 10

Pestki papryczki chili są jej najostrzejszą częścią.

7 / 10

Rozrobione ciasto na naleśniki warto odstawić na około 30 minut.

8 / 10

Dodanie soli do wody na makaron sprawia, że woda gotuje się szybciej.

9 / 10

Drożdży nie wolno zalewać płynem o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.

10 / 10

Żelatyny nie powinno się gotować.

Odróżnisz kulinarne prawdy od fałszów? Nie trać czujności!
Copyright © Agora SA