Te dania na pewno znasz, ale co o nich wiesz? Nie będzie tak łatwo zdobyć komplet punktów

1 / 51

Farsz w gołąbkach zawijany jest w:

2 / 51

Do przygotowania kopytek potrzebujemy:

3 / 51

Tradycyjnie do krupniku dodajemy:

4 / 51

Pieczony schab przyprawiamy najczęściej:

5 / 51

Róże karnawałowe powstają z ciasta:

6 / 51

Ciasto na tradycyjne racuchy powinno zawierać:

7 / 51

W sałatce gyros znajdziemy mięso:

8 / 51

Wigilijne uszka nadziewa się farszem:

9 / 51

Ciasto na kartacze powstaje z dodatkiem:

10 / 51

Kotlet rzymski to po prostu kotlet:

11 / 51

By rosół miał piękny złoty kolor, warto dodać do niego:

12 / 51

W farszu pierogów ruskich nie może zabraknąć:

13 / 51

Ziemniaki w mundurkach to inaczej:

14 / 51

Ogórki do mizerii, po poszatkowaniu, trzeba:

15 / 51

By barszcz czerwony nie ciemniał w trakcie gotowania, warto dodać do niego:

16 / 51

Do przygotowania pierogów ruskich niezbędne są:

17 / 51

Do bigosu używa się zazwyczaj:

18 / 51

Do wnętrza pieczeni rzymskiej powinieneś włożyć:

19 / 51

Legumina to rodzaj:

20 / 51

Do buraczków zasmażanych dodaje się często:

21 / 51

Klasycznym dodatkiem do pieczonej kaczki są:

22 / 51

Kotlet pożarski to kotlet:

23 / 51

Zrazy w postaci roladek przyrządza się najczęściej z mięsa:

24 / 51

Francuskie quiche przyrządza się na spodzie z ciasta:

25 / 51

Do przygotowania spaghetti aglio e olio niezbędny będzie:

26 / 51

Do smalcu do smarowania, oprócz cebuli i majeranku, dodaje się również owoce. Mowa o:

27 / 51

Podstawą zalewajki są:

28 / 51

Ciasto do jabłecznika powinno być ciastem:

29 / 51

Przygotowując ciasto na pizzę, oprócz drożdży i mąki dodasz do niego także:

30 / 51

Do francuskiej zupy cebulowej dodaje się zwykle alkohol. To najczęściej:

31 / 51

Alkoholu nie może zabraknąć również we włoskim risotto. Powinieneś dodać do niego:

32 / 51

Do ryby po grecku, oprócz smażonej ryby, musimy dodać:

33 / 51

Do smażenia klasycznych kotletów schabowych i mielonych oraz pączków powinno się używać:

34 / 51

Ciasto skubaniec przyrządza się zwykle z dodatkiem:

35 / 51

Do krokietów z mięsem lub z kapustą i grzybami podaje się często:

36 / 51

By powidła śliwkowe się nie przypalały, cukier warto dodać do nich:

37 / 51

Zupę grzybową można przygotować z grzybów:

38 / 51

Solankę powinno się przyrządzać na wywarze:

39 / 51

Knedle mogą być nadziewane mięsem lub owocami. W Polsce najczęściej są to:

40 / 51

Aby przygotować modrą kapustę, musimy czerwoną kapustę:

41 / 51

Do przygotowania caprese będziemy potrzebować:

42 / 51

Kiszka szwedzka to kiełbasa:

43 / 51

Bruschetta to po prostu:

44 / 51

Placki ziemniaczane uwielbiają nie tylko Polacy. W Szwajcarii zajadają się:

45 / 51

Ślepe ryby to:

46 / 51

W sałatce Cezar nie może zabraknąć:

47 / 51

Rolmopsy powinny kojarzyć się:

48 / 51

Który rodzaj ryżu jest najlepszy do risotto?

49 / 51

Do przygotowania sałatki szopskiej niezbędne są:

50 / 51

Z piersi z kurczaka, masła i przypraw przygotujemy:

51 / 51

Podstawą surówki Colesław jest: