Gdzie się jada obwarzanki? A kwaśnicę? Sprawdź się w quizie o kuchni regionalnej

1 / 16

Cebularz, czyli placek-bułka drożdżowa z cebulą i makiem to specjał wyjątkowo popularny w:

2 / 16

Popularnym w Wielkopolsce daniem są pyry z gzikiem. Gzik to:

3 / 16

Tradycyjnego sękacza spróbujemy w regionie:

4 / 16

Aby przygotować cepeliny, potrzebujemy przede wszystkim:

5 / 16

Obwarzanki to słynne pieczywo popularne w(e)

6 / 16

Wywodząca się z kuchni podhalańskiej gołka to:

7 / 16

Kwaśnica, zupa przyrządzana z kiszonej kapusty i wędzonego mięsa, to dane charakterystyczne dla kuchni rejonu:

8 / 16

Wielkopolskie rogale świętomarcińskie to słodkie wypieki z nadzieniem z:

9 / 16

Do przygotowania tradycyjnej śląskiej moczki potrzebujemy:

10 / 16

Potrawa zwana regionalnie plenadzami lub plindzami to:

11 / 16

Bazą dla tradycyjnej śląskiej i małopolskiej zupy zwanej siemieniotką są nasiona:

12 / 16

Ślepe ryby to popularna w kuchni wielkopolskiej...

13 / 16

Zalewajka, czyli gęsta zupa na bazie ziemniaków, żuru i grzybów, to danie charakterystyczne dla okolic:

14 / 16

Krupniok śląski to rodzaj:

15 / 16

Ruchańce, danie popularne m.in. na Kujawach, przygotowuje się z:

16 / 16

Popularne w Łódzkiem kluski z tartych surowych ziemniaków są nazywane: