To smaki lata, jeśli znasz je wszystkie to masz szczęście

1 / 15

Coś na rozgrzewkę. Ile truskawek mieści się średnio w jednej łubiance?

2 / 15

Zalałeś ogórki wodą z solą. Ile czasu potrzeba, żeby powstały ogórki małosolne?

3 / 15

Musisz uważać, bo uwielbiają "strzelać"! Chodzi oczywiście o:

4 / 15

Do rozgniecionych truskawek ze śmietaną i cukrem dodajemy najczęściej:

5 / 15

Knedli nie robi się zazwyczaj:

6 / 15

Młode ziemniaki serwujemy najczęściej z:

7 / 15

Ta zupa z kwaśnych, zielonych liści, które można zerwać na łące, najlepiej smakuje z jajkiem i ziemniakami. To:

8 / 15

By mizeria nie była za rzadka, trzeba najpierw:

9 / 15

Ich kwiaty, często smażone w cieście, to przysmak, którym zajadamy się latem:

10 / 15

Dojrzałe jagody tej rośliny mogą mieć bardzo różne kolory: czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, a nawet czarny. Chodzi o:

11 / 15

Do chłodnika litewskiego nie dodajemy zwykle:

12 / 15

Chcesz zrobić sernik na zimno. Żelatyny nie powinieneś na pewno:

13 / 15

Robimy z niego ciasta, kompoty... Niektórzy mówią na niego "rzewień", ale większość zajada się po prostu:

14 / 15

By ugotować zielone szparagi trzeba najpierw:

15 / 15

Chronionym Oznaczeniem Geograficznym może się poszczycić truskawka: