Na pewno wiesz, co można zjeść, a co nie? Uda nam się cię oszukać?

1 / 16

Na początek coś łatwego. W maju i czerwcu warto jeść młode części pokrzywy. Smaczna jest na przykład z jajkiem lub w zupie.

2 / 16

Nie możemy jeść kwiatów koniczyny łąkowej, sięgajmy jedynie po liście i łodygi.

3 / 16

Skorzonera (czyli wężymord czarny korzeń) to znana średniowieczna trucizna.

4 / 16

Rokitnik to dobre źródło witaminy C. Nadaje się na przetwory i jako dodatek do mięs.

5 / 16

Z kwiatów czarnego bzu można zrobić nalewkę lub usmażyć je w cieście.

6 / 16

Konwalia jest nie tylko piękną ozdobą, ale i prawdziwym przysmakiem.

7 / 16

Groszek pachnący, podobnie jak jego kuzyn - groszek jadalny, nadaje się do jedzenia.

8 / 16

Niewłaściwie użyta gorczyca sarepska może być trująca.

9 / 16

Z topinamburu przygotujesz doskonałe purée.

10 / 16

Sporysz to wracające obecnie do łask, smaczne i zdrowe zboże.

11 / 16

Pieprzycę siewną znasz pod nazwą "rzeżucha".

12 / 16

Czyściec błotny nadaje się do jedzenia. Można z niego robić na przykład smaczne frytki.

13 / 16

Serwują ci czarną polewkę. To zupa, którą możesz zjeść bez obaw.

14 / 16

Ciulim powstaje z ziemniaków, mięsa i przypraw.

15 / 16

Gęsi pipek to potrawa, którą można zjeść np. na południu Polski.

16 / 16

Niech nie zmyli cię nazwa! Siemieniotki wcale nie robi się z siemienia lnianego.

Dobrze radzisz sobie w kuchni i często przyrządzasz nowe potrawy? Przekonaj się, czy wiesz, co jest jadalne, a po co lepiej nie sięgać.