Chrupiąca, i łagodna w smaku surówka z kapusty pekińskiej będzie smacznym dodatkiem do delikatnego mięsa, np. piersi drobiowych. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować ją w wersji mięsnej, dodając do niej grillowane mięso z kurczaka.
Składniki:
pół główki dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
2 średnie marchewki
1 kwaśne jabłko
mała puszka kukurydzy lub około połowa standardowej
2-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: poszatkowana natka pietruszki, pokrojona w kosteczkę cebula lub pocięty w paseczki por
Sposób przygotowania:
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Poszatkuj lub porwij na niewielkie kawałki. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Z jabłka wykrój gniazdo nasienne. Owoc pokrój na cieniutkie plasterki lub obierz i zetrzyj na tarce. Kukurydzę odcedź z zalewy. Według uznania dodaj natkę pietruszki, cebulę lub pora. Wszystkie składniki wymieszaj. Polej olejem lub oliwą oraz sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku. Odstaw do lodówki na około 0,5-1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Źródło: Ugotuj.to
Pełna smaku, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, selera naciowego i papryki sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do kotletów z czerwonego mięsa (np. mielonych), a także mięs z grilla. Aby nie straciła świeżości najlepiej przyrządzić ją na krótko przed przygotowaniem.
Składniki:
1 opakowanie selera naciowego
1/2 główki kapusty pekińskiej
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1 jabłko
1 cebula
1 pomidor
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską posiekaj. Łodygi selera pokrój na małe (ok. 1 cm) kawałki. Obrane jabłko, cebulę, papryki i pomidor pokrój w kostkę. Połącz w misce składniki sałatki, polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami).
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Znacie tzw. odwrócone gołąbki? To kotlety mielone z dodatkiem posiekanej kapusty. Tym razem polecamy je w wersji z kalafiorem i kapustą pekińską.
Składniki:
Składniki dla 2-3 osób
1 opakowanie mrożonego kalafiora
10 dag kapusty pekińskiej
30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki prażonych pestek dyni
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy.
Autor: Dorota Próchniewicz
Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Pakieciki z papieru ryżowego, wypełnionego świeżymi warzywami to doskonały sposób na zdrowe i smaczne drugie śniadanie albo kolację, a także lekka i atrakcyjna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Oprócz warzyw i grzybów można dodać do nich np. paseczki ugotowanego lub podsmażonego mięsa, wędzoną rybę (np. łososia), albo owoce morza.
Składniki:
Opakowanie papieru ryżowego
Ulubione, chrupiące warzywa, pocięte w słupki lub poszatkowane (np. marchewka, papryka, kapusta pekińska, kalarepa, groszek cukrowy, rzodkiewki)
Opcjonalnie także: kiełki, grzyby (np. shitake), posiekana kolendra
Do podania: sos sojowy albo sweet chilli
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę z letnią wodą oraz deskę do zwijania spring rolls. Arkusze papieru mocz w wodzie aż zmiękną i układaj na desce. Na każdym arkuszu, blisko jednego z brzegów, kładź mieszankę ulubionych warzyw. Bliższy brzeg zawiń na warzywa, następnie złóż do środka boczne brzegi, aby zabezpieczyć nadzienie przed wypadaniem, a później zawiń rulonik do końca. Podawaj od razu z dodatkiem sosu.
Źródło: Ugotuj.to
Do zupy dobrze użyć twardszych, zewnętrznych liści kapusty, które dłużej pozostaną zwarte. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do niej nieco sosu tabasco.
Składniki:
100 g makaronu ryżowego
4 liście kapusty pekińskiej
2 gałązki kolendry z korzeniem
3 ząbki czosnku
świeży pieprz tłuczony w moździerzu
sól
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
Sposób przygotowania:
Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odsącz. Kapustę pokrój w grube paski. Liście, łodyżki i korzenie kolendry drobno posiekaj. Czosnek, korzenie kolendry, sól i pieprz zmiksuj w blenderze na pastę. Mięso dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj litr wody, dolej bulion i przygotowaną pastę. Z mięsa ulep klopsiki, po czym wrzucaj je do wrzącej zupy. Po 3 minutach dodaj przyprawę warzywną, kapustę, makaron, sos rybny i gotuj całość jeszcze około 2 minut. Dopraw pieprzem i listkami kolendry.
Rada: Jeśli nie masz korzeni kolendry, dodaj więcej posiekanych listków.
Autor: Bualoy Choeikoet, Jarosław Walczyk