Jak gotować i smażyć jajka? [MINIPORADNIK]

Jeśli przyrządzanie jajek na różne sposoby to dla ciebie bułka z masłem, nie musisz czytać tego poradnika. Jeśli jednak nie wiesz, ile czasu gotować jajka na miękko lub jajka na twardo albo jak długo smażyć jajko sadzone, trafiłeś we właściwe miejsce. Przed tobą kilka podstawowych przepisów wraz z instrukcją przygotowania.
Jajecznica Jajecznica Fot. iStock

Jak zrobić jajecznicę?

Zacznijmy od rzeczy oczywistych, czyli tego, że wszystkie jajka, które zamierzasz zjeść, powinieneś najpierw porządnie umyć, a następnie wysuszyć (np. za pomocą ręcznika papierowego). To, co może znajdować się na skorupce, nie powinno potem pływać w jajecznicy.

No właśnie - jak zrobić jajecznicę? Na jedną osobę wystarczą zwykle 2-3 jajka, choć ilość można modyfikować zależnie od apetytu. Jajka rozbij i przelej do małej miseczki. Lekko posól - można również dodać nieco pieprzu. Na patelni rozgrzej mniej więcej łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści, wlej jajka. Smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając. Kiedy jajka się zetną, ale wciąż pozostaną wilgotne, jajecznica jest gotowa. Możesz od razu przełożyć ją na talerz albo dolać jeszcze odrobinę mleka lub słodkiej śmietanki i lekko przemieszać, do połączenia. Na talerzu można ją na przykład posypać szczypiorkiem.

Zobacz także - jajecznica w tortilli, metoda na marudników:

Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą Omlet z ziołami, dymką i wędzoną rybą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić omlet?

Podobnie do jajecznicy przygotowuje się omlet. Na jedną osobę wystarczą mniej więcej 3 jaja. Wbij je do miseczki i dodaj 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki. Mieszaninę lekko posól oraz  - ewentualnie - dodaj ulubione zioła, a następnie lekko rozbij widelcem. Na patelni (najlepsza jest naleśnikowa) rozpuść łyżeczkę masła. Gdy stanie się płynne, wlej jajka i smaż na średnim ogniu. Kiedy powierzchnia zacznie się ścinać (po około 4-5 minutach), na połowie połóż ulubiony farsz - na przykład warzywa lub twarożek. Następnie połowę z farszem zsuń na talerz. Przesuń patelnię w drugą stronę - tak, by druga połowa omletu przykryła farsz (żeby omlet złożył się na pół). Podawaj od razu.

Jajko sadzone Jajko sadzone Fot. iStock

Jak zrobić jajko sadzone?

Jajko sadzone wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wymaga jednak odrobiny zręczności. Na  patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się rozpuści i zacznie lekko pienić, ostrożnie wbij na nią jajka. Uważaj, by na patelnię nie wpadły skorupki. Jeśli chcesz, możesz smażyć jajka w specjalnych foremkach (metalowych lub silikonowych), dzięki którym nadasz im kształt. Smaż jajka na niezbyt dużym ogniu, aż białka będą ścięte, a żółtka pozostaną płynne. Powinno to trwać około 3-4 minut. Jeśli wolisz bardziej przysmażone białko i ścięte żółtko, możesz smażyć je trochę dłużej. Jajka ostrożnie zdejmuj z patelni (np. za pomocą szpatułki) i serwuj od razu, póki są ciepłe.

Jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Fot. iStock

Jak ugotować jajko na twardo?

Najprostsze do przygotowania są jajka na twardo. Jak je zrobić, by żółtka były idealnie żółte, bez sinej otoczki? Jajka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Wsyp do niej trochę soli - zapobiega to nadmiernemu wypływaniu białka, jeśli jajko pęknie. Garnek ustaw na średnim ogniu. Od momentu zagotowania gotuj je 7-8 minut (w zależności od rozmiaru jajek). Jeśli chcesz, by żółtko było mniej ścięte, możesz skrócić czas gotowania do ok. 5-6 minut. Gdy jajka się ugotują, odcedź je i zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Następnie odlej wodę, a jajka obierz ze skorupek i podawaj.

Jajko na miękko Jajko na miękko Fot. iStock

Jak ugotować jajko na miękko?

Jajka na miękko są już nieco trudniejsze do przygotowania, ale nie zrażaj się, jeśli nie wyjdą ci za pierwszym razem. Na pewno w końcu się uda. Ważne jest to, by jajka, których używasz, miały temperaturę pokojową. Najlepiej wyjmij je z lodówki na około 0,5-1 godzinę przed gotowaniem. W odróżnieniu od jajek na twardo, najlepiej wkładać je na gotującą się wodę. By się nie poparzyć, rób to za pomocą łyżki stołowej. W zależności od rozmiaru jajek, gotuj je 3-4 minuty (mniejsze krócej, większe dłużej). Gdy będą gotowe, odcedź je i zalej zimną wodą. Podawaj na podstawkach do jajek.

Jajko w koszulce (jajko poszetowe) Jajko w koszulce (jajko poszetowe) Fot. iStock

Jak zrobić jajko w koszulce?

Trochę trudniejszą sztuką jest gotowanie jajka w koszulce (zwanego również jajkiem poszetowym). Metoda ta polega na gotowaniu jajka bez skorupki w wodzie, tak, by białko było ścięte, a żółtko płynne. Tak, jak w przypadku jajek na miękko, do ich przygotowania użyj jaj w temperaturze pokojowej. Jajko wbij do miseczki, uważając by żółtko się nie rozpłynęło - ma pozostać w całości. W garnku zagotuj około 1 litra wody. Wlej do niej mniej więcej dwie łyżki octu lub soku z cytryny. Sprawi to, że jajko szybciej się zetnie i zachowa kształt. Następnie mieszaj wodę łyżką, tak, by w środku utworzył się wir. Ciągle mieszając, do środka wiru wlej szybkim ruchem jajko z miseczki. Gotuj je 3-4 minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową (z dziurkami). Możesz położyć je na przykład na toście lub grzance. By było łatwiej, jajko możesz również gotować w folii spożywczej - jak na filmiku poniżej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA