Chłodniki warzywne - zdrowy obiad na ochłodę

Chłodnik z botwiny to nie jedyna odsłona chłodnika warzywnego. Na upalne dni polecamy wam pyszne chłodniki z ogórków, cukinii, pomidorów, a także chłodnik szparagowy . Nie dość, że przyjemnie orzeźwią, to jeszcze dostarczą mnóstwa cennych substancji odżywczych.
Chłodnik z ogórków na maślance Chłodnik z ogórków na maślance Fot: Iwona Orzechowska-Zeidler

Chłodnik z ogórków na maślance

Chłodnik - zarówno ten z botwiny, jak i te z innych warzyw (lub owoców) - to zupa, którą bardzo łatwo przygotować. W zasadzie wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wymieszać i zupa gotowa. Nic lepiej nie orzeźwi w upalne dni, niż aromatyczny chłodnik prosto z lodówki.

Fanom śródziemnomorskich smaków polecamy chłodnik ogórkowy. Dzięki dodatkowi mięty jest aromatyczny i bardzo orzeźwiający. Jeśli nie lubicie czosnku, możecie go pominąć.

Chłodnik z ogórków na maślance

1 litr maślanki
8 ogórków gruntowych
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
kilka listków mięty
sól pieprz

Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta.

Autor: Iwona Orzechowska-Zeidler

Chłodnik Chłodnik Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

Klasyczny chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwinki to klasyk wśród wiosennych i letnich zup. Jeśli wolisz lżejsze dania, zamiast śmietany dodaj do niego taką samą ilość gęstego jogurtu (np. greckiego).

Klasyczny chłodnik z botwiny

2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź. Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Chłodnik z cukinii Chłodnik z cukinii Fot. Shuterstock

Chłodnik z cukinii

Ten chłodnik jest gęsty i sycący. Na pewno przypadnie do gustu fanom zupy krem z cukinii.

Chłodnik z cukinii

2 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2-3 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
1 kg najlepiej młodych; niedużych; nieobranych; pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
5 łyżek posiekanej świeżej melisy
3 łyżki posiekanej natki lub trybulki
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
1 szklanka kefiru; zsiadłego mleka lub maślanki

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlewamy gorący bulion, gotujemy 10 minut. Wrzucamy melisę i natkę, gotujemy razem jeszcze 5 minut. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy zupa wystygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki, a potem mieszamy z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik możemy posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Chłodnik kurpiowski

Chłodnik kurpiowski

2-3 buraki
3 jajka
1 ogórek wężowy
1 pęczek szczypiorku
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz

Dokładnie wyszoruj buraki i ugotuj je (lub upiecz) w łupinkach. Pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na ósemki. Ogórka umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj). Wymieszaj śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przypraw sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj z cząstkami jajek na twardo. Przed podaniem możesz wrzucić do każdej porcji chłodnika kostkę lodu.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

Póki są szparagi, warto korzystać. Zamiast po prostu je gotować lub grillować spróbujcie szparagowego chłodnika. Jest pyszny i lekki!

Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
500 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
2-3 cebule
2 pory
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wkładamy pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, smażymy 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z połową szklanki jogurtu. Jeśli trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy chłodnik oliwą i dekorujemy kleksami jogurtu.

Autor: Olga Badowska

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem Fot. Łukasz Falkowski / AG

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem

Jeśli lubisz lżejsze chłodniki, z pewnością zasmakujesz również w chłodniku ogórkowo-cukiniowym. Zamiast plasterków koziego sera jego wierzch możesz posypać

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem

1 duża cukinia
1 duży ogórek
1 pęczek mięty
1 pęczek bazylii
300 ml naturalnego jogurtu
300 ml jogurtu greckiego
kawałek koziego sera
oliwa

Cukinię i ogórka gotujemy w całości (wraz ze skórką) przez 5 minut. Miksujemy, dodajemy posiekane zioła oraz jogurty i ponownie miksujemy na gładką masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta lub zbyt płynna, dodajemy więcej jogurtu naturalnego lub greckiego. Krem schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z pokruszonym kozim serem i odrobiną oliwy.

Autor: Tomek Woźniak

Chłodnik pomidorowo-paprykowy Chłodnik pomidorowo-paprykowy Fot. Agata Jakubowska / AG

Chłodnik pomidorowo-paprykowy

Tym, którzy już tęsknią za smakami lata proponujemy aromatyczny chłodnik z pomidorów i papryki. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z ulubionego pieczywa.

Chłodnik pomidorowo-paprykowy

1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 małe puszki pomidorów w zalewie
1 por
2 ząbki czosnku
kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
1 serce selera naciowego z liśćmi
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 l bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
sól pieprz
1 pęczek pietruszki

Sparzone, obrane i oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut. Papryki grillujemy, zdejmujemy spaloną skórę, wyrzucamy nasiona. Jedną paprykę kroimy w paseczki, drugą wrzucamy do gotowej zupy i miksujemy. Przyprawiamy i schładzamy w lodówce. Natkę i resztę tymianku siekamy, rozkładamy w tacy do kostek lodu, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę podajemy z kostkami lodu i paseczkami papryki.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Chłodnik z zielonych pomidorów Chłodnik z zielonych pomidorów Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Chłodnik z zielonych pomidorów

A może pobawisz się kolorami? Dzięki różnym odmianom pomidorów chłodnik pomidorowy może mieć różne barwy - od czerwonej, przez żółtą, a nawet zieloną.

Chłodnik z zielonych pomidorów

1 karczoch
700 g zielonych pomidorów
60 ml oliwy
1 cebula
1 dymka
1/2 zielonej papryki
sól i pieprz
125 ml śmietanki 30 proc.
100-120 ml bardzo zimnej wody
2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
kilka listków oregano lub majeranku

Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

Więcej o: