Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek

Nie wszystkie resztki jedzenia trzeba wyrzucać. Te z roślin da się często ponownie wykorzystać, nawet jeśli same w sobie nie nadają się do spożycia. I nie, nie chodzi o to, żeby zrobić bigos. Co i jak można wyhodować z resztek?
Ananas Ananas Fot. Carly Sheil, https://www.flickr.com/photos/karithina/, (CC BY 2.0)

Ananas

Ananas z domowej doniczki? Tak, wiemy, to zaskakujące, ale też możliwe. Wymaga jednak odrobiny cierpliwości. Jak to się robi?

Zaczynamy od wyboru odpowiedniego ananasa. Musi wyglądać zdrowo i być twardy. Jeśli na powierzchni ma plamy i jest miękki, może być zepsuty i nie uda się go zasadzić.

Zanim obierzesz ananasa, delikatnie ukręć koronę, czyli górną część z liśćmi.

 Fot. Kung Pao Cowboy, https://www.flickr.com/photos/kungpaocowboy/, (CC BY 2.0)

Całość ananasowego "pióropusza" powinna pozostać w twoim ręku.

 Fot. Kung Pao Cowboy, https://www.flickr.com/photos/kungpaocowboy/, (CC BY 2.0)

Gdy już oderwiesz koronę, usuń pozostałe na niej resztki miąższu, a następnie oderwij nadmiar liści z dolnej części.

 Fot. Kung Pao Cowboy, https://www.flickr.com/photos/kungpaocowboy/, (CC BY 2.0)

Kiedy już ją oczyścisz, odetnij zewnętrzną warstwę.

 Fot. Kung Pao Cowboy, https://www.flickr.com/photos/kungpaocowboy/, (CC BY 2.0)

Twoim oczom powinny ukazać się małe dziurki ("oczka"), z których później wyrosną korzenie.

 Fot. Kung Pao Cowboy, https://www.flickr.com/photos/kungpaocowboy/, (CC BY 2.0)

Oczyszczoną koronę ananasa umieść w naczyniu z wodą - najlepiej w szklance lub słoiku. Dzięki temu będziesz mógł obserwować rozwój korzeni. Pamiętaj, by co mniej więcej dwa dni zmieniać wodę, inaczej korona może zacząć gnić.

Jak zasadzić ananasa?

Korzenie powinny wyrosnąć w ciągu ok. 3 tygodni. Gdy się pojawią, ananasa możesz przesadzić do doniczki z ziemią. Postaw go w nasłonecznionym miejscu i podlewaj niezbyt obficie dwa razy w tygodniu. Nie przejmuj się, jeśli początkowo część zewnętrznych liści pożółknie i odpadnie. Po około 2 miesiącach ananas wypuści mocniejsze korzenie.

Na zbiór owoców będziesz musiał jednak trochę poczekać. Zazwyczaj pojawiają się one po mniej więcej 1,5-2 latach.

A oto, jak rośnie owoc ananasa

Czosnek Czosnek Fot. iStock

Czosnek

Czosnek, podobnie jak imbir, nie wymaga zbyt wiele zachodu. Wystarczy, że umieścisz ząbek w doniczce z ziemią. Najlepiej wybrać taki, z którego wyrasta już zielony pęd. Przypomniałeś sobie o czosnku, który od tygodnia leży na parapecie? Idealnie!

 Fot. iStock

Zasadzone ząbki wystarczy postawić w słonecznym miejscu, podlewać i czekać, aż wypuszczą pędy.

 Fot. domena publiczna

Czosnkowy szczypior możesz wykorzystać podobnie, jak zwykły szczypiorek z cebuli, np. do twarogu, past kanapkowych, sosów, dań azjatyckich. Jeśli chcesz, możesz również poczekać, aż z czosnkowego ząbka uformuje się główka. W tym celu, gdy czosnek zakwitnie, musisz usunąć kwiaty. Kiedy szczypior zacznie żółknąć i schnąć, czosnek wykopujemy, otrzepujemy z ziemi i pozostawiamy na słońcu, by się wysuszył.

Imbir

Dobrze wiemy - korzeń imbiru nie jest najtańszy. A w dodatku ten ze sklepowych półek nie zawsze wygląda świeżo. Jeśli jednak często gości on w twojej kuchni, możesz spróbować go sobie "rozmnożyć". Imbir ma dodatkowo tę zaletę, że jego uprawa jest naprawdę banalna i nie wymaga wiele zachodu.

W sklepie wybierz ładny, jędrny i świeży kawałek korzenia (a właściwie kłącza) imbiru. Nie powinien być ani przesuszony, ani zbyt miękki, a na powierzchni nie może być plam.

Wybrany kawałek umieść na całą noc w naczyniu z wodą. Po tym czasie przesadź kłącze do doniczki z ziemią, którą ustaw w ocienionym, ciepłym (niezbyt przewiewnym) miejscu. Teraz wystarczy tylko, że będziesz dbał o to, żeby ziemia nadmiernie nie przeschła, bo uschnie również twój imbir. Powinna być stale wilgotna, ale bez przesady - inaczej kłącze zgnije.

Zbiory możesz rozpocząć mniej więcej po czterech miesiącach, jednak kłącze będzie wtedy prawdopodobnie nieco niedojrzałe. Najlepsze jest po około 8-10 miesiącach. Po tym czasie trzeba wyciągnąć imbir z ziemi.

 Fot. andresmh, https://www.flickr.com/photos/amonroy/, (CC BY-SA 2.0)

Część kłącza możesz oderwać i z powrotem umieścić w ziemi (nie trzeba go już moczyć w wodzie, jak za pierwszym razem). Resztę zużyj według własnego upodobania. Pamiętaj, że nadmiar imbiru możesz zachować, krojąc go w kostkę i mrożąc lub kandyzując.

 Fot. domena publiczna

Sałata, kapusta i seler naciowy

W domowych warunkach z łatwością "ożywisz" sałatę (zarówno zwykłą, jak i rzymską),  kapustę pekińską czy chińską (bok choy) oraz selera naciowego. Rosną bardzo szybko - na pewno szybciej od ananasa - więc po krótkim czasie będziesz mógł znów cieszyć się ich smakiem. Pamiętaj, żeby do sadzenia wybierać w miarę świeże sztuki.

Ściętą końcówkę warzywa (czyli podstawę łodygi wraz z głąbem) wsadź do miski lub słoika z wodą i postaw w nasłonecznionym miejscu. Po kilku dniach roślina powinna zacząć wypuszczać nowe listki i korzonki. Wtedy możesz ją przesadzić do doniczki z ziemią lub do ogródka.

 Fot. iStock

Pamiętaj, by podlewać warzywo ok. 2 razy w tygodniu. Sałatę możesz również zraszać delikatnie wodą. Na dużą główkę sałaty czy kapusty raczej nie masz co liczyć, ale młode chrupiące listki świetnie sprawdzą się na kanapce czy - jeśli podążasz za zdrowotnymi trendami - zielonych koktajli.

W podobny sposób możesz "odzyskać" nie tylko sałatę, czy kapustę, ale również trawę cytrynową czy fenkuła.

Wzrost sałaty rzymskiej

Awokado

Pestka z awokado ląduje zwykle w koszu? A może spróbujesz wyhodować z niej własne drzewko?

Zacznijmy jednak od wyboru owocu. Awokado, z którego chcesz pozyskać pestkę powinno mieć ładną, pozbawioną przebarwień skórkę. Dobrze, jeśli jest nieco miękkie, ale bez przesady. Jeśli po naciśnięciu skórki twój palec zagłębia się w miąższ zbyt mocno, owoc może być zgniły, a pestka - nie nadawać się do sadzenia.

Pestkę z awokado należy zacząć przygotowywać do sadzenia wkrótce po wyjęciu z owocu. W jej bok wbij 3-4 wykałaczki (tak, jak na obrazku poniżej), które będą ją utrzymywać ponad wodą.

The beginnings of an Avocado tree?Fot. mannewaar, https://www.flickr.com/photos/mannewaar/, (CC BY 2.0)

Pestkę awokado umieść nad naczyniem z wodą tak, by jej ostry koniec był skierowany do góry. Kawałek dolnej części powinien być natomiast zanurzony w wodzie. Naczynie z wodą postaw na parapecie, ale nie w pełnym słońcu. Pamiętaj, że pestka nie może się przesuszyć, dlatego staraj się systematycznie uzupełniać ubywającą wodę.

Po około 3-4 tygodniach pestka z awokado pęknie i zacznie kiełkować. Powinna również zacząć wypuszczać korzonki. Kiedy wypełnią one słoik, a łodyga nieco się wzmocni, awokado możesz przesadzić do doniczki z ziemią. Pamiętaj, by podłoże nigdy nie było za suche - drzewko łatwo usycha. Staraj się podlewać awokado ok. 2 razy w tygodniu. Pamiętaj również, że awokado nie lubi zimna. Najlepiej czuje się w temp. ok. 20 stopni Celsjusza.

 Fot. Rusty Clark - On the Air M-F 8am-noon, https://www.flickr.com/photos/rusty_clark/, (CC BY 2.0)

Na pierwszy zbiór owoców trzeba zwykle czekać około 4-6 lat. By się pojawiły warto troskliwie dbać o drzewko, np. przesadzając je co roku do większej doniczki ze świeżym podłożem.

Jeszcze prostsze jest sadzenie cytrusów. Pestki, niedługo po wyjęciu z owocu wystarczy jedynie włożyć do doniczki z ziemią i pamiętać o regularnym podlewaniu. Dbając o odpowiednie warunki (ciepło, wilgotność) można w ten sposób wyhodować drzewko, które zacznie nam owocować.

 Fot. Quinn Dombrowski, https://www.flickr.com/photos/quinnanya/, (CC BY-SA 2.0)

Tak rośnie awokado:

Więcej o: