Pokrój cienko ulubione, surowe warzywa, np. świeże ogórki, marchewkę, paprykę, ostrą papryczkę. Umieść je w dokładnie wyparzonym słoiku. Zalewę podgrzej w garnku - musi się zagotować - a następnie zalej nią posiekane warzywa. Słoik porządnie zakręć. Nowe pikle możesz jeść już po kilku dniach, ale najlepsze będą po mniej więcej 2 tygodniach.
Zobacz również:
Przepis na sałatkę warzywną do słoików
Przepis na marynowane parówki - utopence
Większość z nas zna sałatkę ziemniaczaną przyrządzaną z dodatkiem majonezu. Można ją jednak również przygotować w nieco lżejszej wersji. Na południu Niemiec oraz w Austrii popularna jest sałatka, którą przygotowuje się, zalewając ugotowane ziemniaki mieszanką octu, oleju i bulionu.
Na około 0,5 kg ziemniaków (w sklepie wybierz sałatkowe) weź 0,5 szklanki bulionu, 3 łyżki zalewy, 1 łyżkę oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę musztardy oraz ulubione dodatki - posiekany szczypiorek, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 2-3 korniszony i/lub posiekaną w kostkę kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (może być na parze). Ostudź, obierz z łupin i pokrój w plastry. Bulion podgrzej w garnku z olejem lub oliwą, zalewą, musztardą i przyprawami. Ciepłą marynatą zalej ziemniaki z cebulą, delikatnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin - a najlepiej na całą noc - w lodówce. Przed podaniem dodaj pokrojone ogórki, kiełbasę i szczypiorek. I gotowe.
Polecamy: Sałatka ziemniaczana na grilla, piknik, do obiadu - sześć prostych przepisów
Urządzasz grilla? Marynatę z ogórków konserwowych możesz połączyć z miękkim masłem (wystarczy 1 łyżka stołowa na pół kostki), dodać nieco świeżego lub suszonego koperku, kilka posiekanych drobno korniszonów, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę wstaw do lodówki na kilka godzin. Świetnie smakuje na grillowanym pieczywie.
Zalewę możesz dodawać również do domowych sosów. Dzięki niej nabierze charakteru np. sos holenderski.
Zalewa octowa nadaje się również do marynowania mięsa. Dodaj do niej nieco oleju lub oliwy, trochę musztardy (np. ziarnistej francuskiej). Wystarczy, że kawałki kurczaka czy wieprzowiny zanurzysz w niej na kilka godzin (najlepiej przynajmniej 3-4) i gotowe. Mięso odsącz z nadmiaru marynaty i kładź na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Będzie aromatyczne i soczyste (więcej na ten temat: Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby).
Lubisz pikantne, warzywne drinki? Zalewa z korniszonów lub papryki konserwowej sprawdzi się jako dodatek, który nada charakteru zarówno koktajlom bezalkoholowym, jak i tym z procentami, np. Bloody Mary albo drinkowi z buraka.
W zalewie, która została np. po papryce, możesz również - wzorem Brytyjczyków - marynować jajka. Wystarczy, że włożysz ugotowane jajka (możesz je pozostawić w skorupkach lub obrać, w zależności od tego, czy chcesz, żeby miały mniej lub bardziej ostry smak) do wyparzonego słoika i zalejesz zagotowaną zalewą. Po 2 tygodniach są gotowe - możesz jeść je solo, na kanapce, albo dodać do sałatki.