Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie (6 pomysłów)

Na pewno znasz to dobrze. Korniszony lub papryka konserwowa zostały już zjedzone, a wspomnieniem po nich jest jedynie słoik pełen zalewy octowej. Zamiast ją wylewać, możesz wykorzystać ją do przygotowania kolejnych pyszności. Oto kilka inspiracji.
Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. iStock

Zrób nowe pikle

Pokrój cienko ulubione, surowe warzywa, np. świeże ogórki, marchewkę, paprykę, ostrą papryczkę. Umieść je w dokładnie wyparzonym słoiku. Zalewę podgrzej w garnku - musi się zagotować - a następnie zalej nią posiekane warzywa. Słoik porządnie zakręć. Nowe pikle możesz jeść już po kilku dniach, ale najlepsze będą po mniej więcej 2 tygodniach.

Zobacz również:

Przepis na sałatkę warzywną do słoików

Przepis na marynowane parówki - utopence

Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. iStock

Zrób sałatkę ziemniaczaną

Większość z nas zna sałatkę ziemniaczaną przyrządzaną z dodatkiem majonezu. Można ją jednak również przygotować w nieco lżejszej wersji. Na południu Niemiec oraz w Austrii popularna jest sałatka, którą przygotowuje się, zalewając ugotowane ziemniaki mieszanką octu, oleju i bulionu.

Na około 0,5 kg ziemniaków (w sklepie wybierz sałatkowe) weź 0,5 szklanki bulionu, 3 łyżki zalewy, 1 łyżkę oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę musztardy oraz ulubione dodatki - posiekany szczypiorek, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 2-3 korniszony i/lub posiekaną w kostkę kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (może być na parze). Ostudź, obierz z łupin i pokrój w plastry. Bulion podgrzej w garnku z olejem lub oliwą, zalewą, musztardą i przyprawami. Ciepłą marynatą zalej ziemniaki z cebulą, delikatnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin - a najlepiej na całą noc - w lodówce. Przed podaniem dodaj pokrojone ogórki, kiełbasę i szczypiorek. I gotowe.

Polecamy: Sałatka ziemniaczana na grilla, piknik, do obiadu - sześć prostych przepisów

Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. iStock

Przypraw masło

Urządzasz grilla? Marynatę z ogórków konserwowych możesz połączyć z miękkim masłem (wystarczy 1 łyżka stołowa na pół kostki), dodać nieco świeżego lub suszonego koperku, kilka posiekanych drobno korniszonów, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę wstaw do lodówki na kilka godzin. Świetnie smakuje na grillowanym pieczywie.

Zalewę możesz dodawać również do domowych sosów. Dzięki niej nabierze charakteru np. sos holenderski.

Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. iStock

Zamarynuj mięso

Zalewa octowa nadaje się również do marynowania mięsa. Dodaj do niej nieco oleju lub oliwy, trochę musztardy (np. ziarnistej francuskiej). Wystarczy, że kawałki kurczaka czy wieprzowiny zanurzysz w niej na kilka godzin (najlepiej przynajmniej 3-4) i gotowe. Mięso odsącz z nadmiaru marynaty i kładź na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Będzie aromatyczne i soczyste (więcej na ten temat: Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby).

Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. iStock

Podrasuj warzywne drinki

Lubisz pikantne, warzywne drinki? Zalewa z korniszonów lub papryki konserwowej sprawdzi się jako dodatek, który nada charakteru zarówno koktajlom bezalkoholowym, jak i tym z procentami, np. Bloody Mary albo drinkowi z buraka.

Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Nie wylewaj zalewy po piklach! Można ją wykorzystać ponownie Fot. Sean Ganann/ flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)

Zrób pikle z jajek

W zalewie, która została np. po papryce, możesz również - wzorem Brytyjczyków - marynować jajka. Wystarczy, że włożysz ugotowane jajka (możesz je pozostawić w skorupkach lub obrać, w zależności od tego, czy chcesz, żeby miały mniej lub bardziej ostry smak) do wyparzonego słoika i zalejesz zagotowaną zalewą. Po 2 tygodniach są gotowe - możesz jeść je solo, na kanapce, albo dodać do sałatki.

Zobacz również przepis na brytyjskie pikle jajeczne

Copyright © Agora SA