Zrób sałatkę ziemniaczaną
Większość z nas zna sałatkę ziemniaczaną przyrządzaną z dodatkiem majonezu. Można ją jednak również przygotować w nieco lżejszej wersji. Na południu Niemiec oraz w Austrii popularna jest sałatka, którą przygotowuje się, zalewając ugotowane ziemniaki mieszanką octu, oleju i bulionu.
Na około 0,5 kg ziemniaków (w sklepie wybierz sałatkowe) weź 0,5 szklanki bulionu, 3 łyżki zalewy, 1 łyżkę oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę musztardy oraz ulubione dodatki - posiekany szczypiorek, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 2-3 korniszony i/lub posiekaną w kostkę kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (może być na parze). Ostudź, obierz z łupin i pokrój w plastry. Bulion podgrzej w garnku z olejem lub oliwą, zalewą, musztardą i przyprawami. Ciepłą marynatą zalej ziemniaki z cebulą, delikatnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin - a najlepiej na całą noc - w lodówce. Przed podaniem dodaj pokrojone ogórki, kiełbasę i szczypiorek. I gotowe.
Polecamy: Sałatka ziemniaczana na grilla, piknik, do obiadu - sześć prostych przepisów
paseo
0
PAZ - pokaz sie geniuszu ! Kolejna porcja idiotyzmow