Ciasto na słono - z ziołami, rybą, mięsem [7 PRZEPISÓW]

Słodkie ciasta są pyszne, ale co, jeśli za nimi nie przepadacie? Wybierzcie te słone - mają mnóstwo zalet. Można je zjeść nie tylko jako przekąskę, ale również na śniadanie, obiad czy kolację. Ciasto na słono z łatwością zabierzecie również na wynos.
Ciasto oliwkowe Ciasto oliwkowe Fot. Łukasz Zandecki / AG

Ciasto oliwkowe

Składniki:

100 g żółtego sera typu gouda
100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
10 czarnych oliwek bez pestek
220 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
sól
pieprz
4 jaja
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżka rozdrobnionego tymianku

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 210 C. Podłużną blaszkę smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy starannie, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto zabieramy na piknik albo serwujemy na aperitif.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Bolognese w cieście Bolognese w cieście Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

Składniki:

4 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki oliwy
1/2 kg mielonej wołowiny
2 marchewki
1 por
1 pęczek oregano
10 kropli sosu worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

Autor: Tomek Woźniak

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Chleb drożdżowy z pesto Chleb drożdżowy z pesto Fot. Natalia Nowak-Bratek

Chleb drożdżowy z pesto

Składniki:

375 ml ciepłej wody
0,5 łyżki suszonych drożdży lub 12 g świeżych
0,5 łyżki cukru
375-425 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła

Nadzienie:
1/2 szklanki domowego pesto bazyliowego
masło do form

Sposób przygotowania:

Mieszamy 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałą wodę i połowę mąki, mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy lub mieszamy ręką, aby składniki się połączyły. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 22 cm. Zbijamy ciasto i rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt (długi na 60 cm). Smarujemy go pesto, zostawiając 1,5 cm czystego brzegu wzdłuż dłuższej strony. Łapiemy za drugi dłuższy brzeg (od strony z pesto) i ciasno zwijamy w rulon, który przecinamy wzdłuż na pół. Pasy układamy na krzyż jeden na drugim i delikatnie skręcamy (jak sznurek), pilnując, by rozcięcie zawsze było na wierzchu. Następnie zwijamy sznurek w ślimak i przenosimy do tortownicy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy 5-10 minut, zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy 20-30 minut.

Autor: Olga Badowska

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

chleb czosnkowy z przecierem pomidorowym chleb czosnkowy z przecierem pomidorowym fot. Natalia Nowak-Bratek

Chleb czosnkowy z przecierem pomidorowym

Składniki:

20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
500 g mąki chlebowej (typ 750)
12 g soli
4 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano
150 ml przecieru pomidorowego
olej do natłuszczenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Drożdże rozrabiamy z niewielką ilością wody i cukrem. Odstawiamy na kwadrans. Wlewamy ok. 300 ml wody, mieszamy. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ok. 10 minut - ciasto nie powinno lepić się do dłoni i być na tyle wilgotne, by się nie rwało. Przekładamy do lekko natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto lekko wyrabiamy, zbierając brzegi do środka. Układamy w koszyku i odstawiamy na 45 minut, aż podwoi objętość. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, rozciągamy, nadając mu kształt prostokąta. Czosnek i oregano siekamy. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, robimy kilka nacięć. Pieczemy 20-25 minut w 250 st.

Autor Honorata Piwowarska

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

 Natalia Nowak-Bratek

Kulebiak z twarogiem, wędzonym pstrągiem i koperkiem

Składniki:

Ciasto:
20 g drożdży
szczypta cukru
250 ml mleka
500 g mąki pszennej (typ 500-550)
jajko
sól

Farsz:
pęczek koperku
mała cebula
300 g wędzonego pstrąga
350 g tłustego twarogu
cytryna
pieprz
masło i bułka tarta formy
jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto: drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: koperek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wędzonego pstrąga czyścimy z ości, razem z twarogiem rozgniatamy widelcem. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, dodajemy do masy twarogowej razem z koperkiem i cebulą, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Na środku układamy farsz, mocno łączymy nad nim brzegi ciasta. Kulebiak kładziemy na blachę złączeniem do dołu. Odstawiamy na kilka minut. Gdy lekko urośnie, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach długim nożem, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić z niego para. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy 35-40 minut.

Autor: Joanna Jakubiuk

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Ciasto drożdżowe z zielonym groszkiem, serem i boczkiem Ciasto drożdżowe z zielonym groszkiem, serem i boczkiem M. KUJDA

Ciasto drożdżowe z zielonym groszkiem, serem i boczkiem

Składniki:

200 g zielonego groszku
100 wędzonego boczku
150 g mąki
opakowanie suszonych drożdży (8 g)
łyżka oliwy
120 ml mleka
3 jajka
100 g startego żółtego sera (najlepiej comté; ew. goudy)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Zielony groszek wsypujemy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 minut. Osączamy, studzimy. Boczek kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, posypujemy pieprzem. Studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy oliwę, mleko i jajka, dokładnie mieszamy, posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy groszek, boczek i ser, mieszamy. Keksówkę wykładamy pergaminem, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Autor: Honorata Piwowarska

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry Fot. Natalia Nowak-Bratek

Schab w cieście francuskim z prażonymi orzechami włoskimi i zieloną pastą curry

Składniki:

500 g schabu
łyżeczka ziaren pieprzu
sól
olej
200 g orzechów włoskich
jajko
łyżka zielonej pasty curry
łyżeczka soku z cytryny
50 g plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Schab czyścimy, nacieramy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem i delikatnie solą (bo szynka jest dość słona). Olej rozgrzewamy na patelni i mocno obsmażamy mięso z każdej strony. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy, prażymy je na patelni lub w piekarniku (10 minut w 200 st.). Studzimy, wsypujemy do miski, dodajemy jajko, pastę curry i sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na deseczce układamy plasterki szynki tak, by lekko na siebie zachodziły. Smarujemy mieszanką z orzechów, układamy mięso i owijamy szynką. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy schab, delikatnie zwijamy. Na cieście możemy zrobić dekoracyjne nacięcia. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykrywamy pieczeń papierem. Pieczemy 20-25 minut w 200 st. Wierzchni papier zdejmujemy i pieczemy jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.

Autor: Honorata Piwowarska

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Więcej o: