Ciasto z rabarbarem można zrobić i w wersji ucieranej, i w wersji drożdżowej. Jeśli chcecie dołożyć na wierzch kruszonkę, możecie dodać do niej nieco płatków migdałowych.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
3 żółtka
150 g cukru (można dodać mniej)
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mała saszetka cukru waniliowego
100 g masła
125 ml ciepłego mleka (pół szklanki)
4 spore łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn: Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka wkrusz drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj rozczyn z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz rabarbaru), za pomocą łyżki. Miskę z ciastem, przykrytą czystą, bawełnianą ściereczką odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W tym czasie przygotowuj rabarbar: łodygi umyj i obierz z zewnętrznych włókien. Pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 23 cm). Rozciągnij dłońmi, aby w całości pokrywało dno formy. Na cieście ułóż rabarbar, formę przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Rada: Przed pieczeniem ciasto można również posypać kruszonką.
Autor: Ugotuj.to
Dżem rabarbarowy może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi.
Składniki:
2 kg rabarbaru
2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Odetnij zielone liście i pokrój rabarbar w cienkie kawałki, w zależności od grubości łodyg - im grubsze, tym cieniej. Nie wyrzucaj białych części, to one są najsłodsze. W dużym garnku z grubym dnem wymieszaj rabarbar z cukrem i pozostaw na noc, żeby łodygi puściły sok. Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować.
Przepis pochodzi z magazynu 'Kuchnia'
Słodkie truskawki i rabarbar dosyć często łączymy w daniach i deserach. Głównie dlatego, że jako pierwsze pojawiają się na straganach, ale nie tylko. To naprawdę smaczny duet!
Składniki:
4 zamrożone banany
4 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
180-200 g domowej granoli
Dodatki:
4 łyżki miodu
sok z pomarańczy
gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół). Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą. Podajemy na gorąco z jogurtem.
Autor: Dominika Wójciak
Gdy zaczniecie przygotowywać kompot rabarbarowy, może was kusić, żeby dolać do niego więcej wody - nie róbcie tego. Rabarbar łatwo się rozgotowuje, a rozrzedzając kompot, popsujecie jego smak.
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
Dodatki:
4-cm kawałek imbiru
miód do smaku
Sposób przygotowania:
Hibiskus zalewamy 125 ml wrzątku. Odstawiamy na 5 minut, by się zaparzył. Odcedzamy, napar wlewamy do rondelka, dodajemy 1-2 łyżki miodu oraz oczyszczony rabarbar, pokrojony na kawałki po 3 cm. Gotujemy 10 minut, aż rabarbar nieco zmięknie. Wyjmujemy go łyżką cedzakową, a syrop redukujemy do 1/4 objętości. Na patelni rozpuszczamy masło z resztą miodu, wrzucamy pokruszoną na kawałki chałkę, obsmażamy, aż się zrumieni i studzimy. Chałka zrobi się przyjemnie chrupiąca. Do miseczek wlewamy po połowie jogurtu. Dodajemy rabarbar i chałkę, skrapiamy hibiskusowym syropem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Autor: Dominika Wójciak
Ten chutney doskonale sprawdzi się na grzance z kozim serkiem!
Składniki:
6 łodyg rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
Dodatki:
duża cebula
200 g jasnego cukru trzcinowego
80 ml octu z czerwonego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Wrzucamy do rondla razem z imbirem, posiekaną cebulą, cukrem i octem. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy 30-40 minut, aż chutney zgęstnieje.
Autor: Dominika Wójciak
Nie macie ochoty na produkcję domowych lodów? Zróbcie sobie pieczony rabarbar i kupcie kubełek gotowych lodów waniliowych lub śmietankowych.
Składniki:
Lody z rabarbaru:
240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
200 g cukru
cytryna
550 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
6 żółtek
Pieczony rabarbar:
500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki
1/2 szklanki cukru
50 ml słodkiego białego wina
pomarańcza
kawałek imbiru (ok. 1 cm) obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki
Sposób przygotowania:
Rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli - stale miksując - wlewamy gorącą śmietankę. Masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, studzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy pieczony rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy cienką warstwą w dużym żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów. Deser możemy posypać pokruszonymi migdałami w karmelu.
Przepis pochodzi z magazynu 'Kuchnia'