Rolada biszkoptowa biała, kakaowa i orzechowa - prosty i efektowny deser na przyjęcie [3 PRZEPISY]

Rolada biszkoptowa to jedno z naszych ulubionych ciast. Lekkie jak chmurka ciasto i śmietanowy krem można przygotować w dowolnej wersji, np. z dodatkiem kakao lub czekolady, wiórków kokosowych, orzechów lub owoców, a w wersji dla leniuchów - po prostu dżemu. Jak zrobić roladę biszkoptową? Mamy trzy przepisy.
Biała rolada z masą kokosową Biała rolada z masą kokosową Fot. Paulina Kolondra

Biała rolada z masą kokosową

Kwaskowa, kokosowa masa, w delikatnym biszkopcie, polana białą czekoladą i posypana migdałowymi płatkami (które warto wcześniej podprażyć na rumiano na suchej patelni). Wszystko pasuje do siebie idealnie.

Składniki:

Biszkopt:
masło do formy
5 jajek
150 g cukru
sól
100 g mąki tortowej

Masa:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 l kwaśnej śmietany 18 proc.
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g wiórków kokosowych

Polewa:
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 36 proc.
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Pieczemy biszkopt na roladę: blachę (33 x 36 cm) smarujemy masłem i wyściełamy papierem do pieczenia. Ubijamy na sztywno 5 białek z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy 5 żółtek, miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na blasze, pieczemy 25 minut w 180 st. C. Zsuwamy z blachy, gorące zwijamy wraz z papierem wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w folię aluminiową, czekamy, aż wystygnie.

Robimy masę: żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, dolewamy wrzątek do objętości pół szklanki, mieszamy do rozpuszczenia. Miksujemy śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Cienkim strumyczkiem wlewamy gorącą żelatynę, miksujemy (jeśli trzeba, można dosłodzić cukrem pudrem), mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Biszkopt rozwijamy z folii, usuwamy papier, smarujemy tężejącą masą, znowu zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową, schładzamy.

Robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy śmietankę, podgrzewamy, mieszając. Roladę rozwijamy z folii, oblewamy gorącą polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Kroimy po ostudzeniu.

Autor: Barbara Klonowska

Zobacz także nasz przepis na pyszną roladę bezową:

Rolada orzechowa Rolada orzechowa Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Rolada orzechowa

Masę orzechową do tej rolady można zrobić zarówno z orzechów włoskich, jak i laskowych. Taką roladę można nadziać również startymi na tarce i przesmażonymi na maśle z dodatkiem cukru kwaśnymi jabłkami.

Składniki:

Biszkopt:
7 białek
150 g drobnego cukru
5 żółtek
1 łyżeczka octu
100 g mąki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa (zaparzana):
200 g zmielonych orzechów
3/4 szklanki wrzącego mleka
250 g masła
1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy ocet. Do usztywnionej octem masy przesiewamy oba rodzaje mąki i znów delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na płaską blachę (z brzegami tylko z trzech stron) pokrytą papierem do pieczenia i tak wygładzamy powierzchnię, by masa rozłożyła się równomiernie. Pieczemy do lekkiego zrumienienia 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Natychmiast po upieczeniu odwracamy ciasto, odrywamy papier i przykrywamy ciasto ściereczką. Orzechy zalewamy mlekiem, mieszamy, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając sparzone orzechy. Smarujemy masą wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy roladę.

Rolada kakaowa z mascarpone Rolada kakaowa z mascarpone Fot. Shutterstock

Rolada kakaowa z mascarpone

Czekolada i owoce to bardzo dobrze dobrana para. A gdy dodasz do nich jeszcze ubitą słodką śmietankę lub mascarpone, powstanie niebiański deser.

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
10 dag cukru
7-8 dag mąki
4 łyżki kakao
cukier puder do posypania

Krem:
50 dag mascarpone
5 łyżek cukru pudru
garść malin lub pokrojonych w kawałki truskawek (owoce mogą być mrożone, ale przed dodaniem do masy trzeba je będzie odsączyć na sitku)

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem na białą, puszystą masę (przez ok. 8-10 minut). Dodaj mąkę i kakao, delikatnie wymieszaj np. za pomocą szpatułki. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut w temp. 220 st. C. Gdy ciasto się upiecze, przełóż je na czystą, bawełnianą  ściereczkę i delikatnie zwiń w rulon.

Zrób krem: Mascarpone umieść z cukrem w misie miksera i ubij szybko na puszysty krem. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Gdy rolada biszkoptowa przestygnie, rozwiń ją, posmaruj kremem  i znów zwiń. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny, żeby się schłodziła. Przed podaniem posyp z wierzchu cukrem pudrem lub kakao.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.