Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Ciekawe i proste sałatki na grilla. Oprócz czerstwego chleba przyda się też mięta

Sałatki na grilla - jakie wybrać?
Najczęściej wybieranymi warzywami na grilla są po prostu grillowane papryki, cukinie czy pieczarki. Jeśli już decydujemy się na przygotowanie sałatki, jest to zwykle miks sałat z dodatkami albo pokrojone pomidory z cebulką. My proponujemy nieco ciekawsze pomysły, które nie wymagają wiele pracy, a z pewnością będą świetną alternatywą dla dobrze wszystkim znanych sałatek.

Sałatka z roszponką, burakiem i winogronami
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki (ok. 100 g)
- 1 burak średniej wielkości
- 100 g sera feta, mozzarelli lub sera koziego
- garść ciemnych winogron
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- sól, pieprz
Roszponkę myjemy i osuszamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.
Buraka obieramy, kroimy w cząstki lub plastry o średnicy około 1 cm. Skrapiamy je oliwą i grillujemy do momentu, aż się przyrumienią. Zamiast opiekania, możemy je też ugotować.
Winogrona oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Orzechy grubo siekamy , a ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy.

Panzanella, czyli sałatka z pomidorów i resztek chleba
Składniki:
- kilka kromek lekko czerstwego chleba lub ciabatty
- 300 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych
- pęczek bazylii
- oliwa
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aby grzanki przyrumieniły się równomiernie. Pod koniec smażenia doprawiamy oregano.
Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki.
Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy listki bazylii, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Sałatka z cukinii, mozzarelli i mięty
Składniki:
- 1 cukinia średniej wielkości
- garść świeżych liści mięty
- 125 g mozzarelli w kulkach
- garść zielonych oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- oliwa lub jogurt naturalny
- sól, pieprz
Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż tak, aby powstały cienkie wstążki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy. Oliwki zgrubnie siekamy.
Cukinię, ser, oliwki i koperek wkładamy do jednej miski i delikatnie mieszamy.
Miętę możemy dodać do sałatki lub do jogurtowego dresingu. Jeśli chcemy przygotować taki sos, siekamy liście i wrzucamy je do miseczki wraz z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz, po czym całość mieszamy. Takim dresingiem polewamy sałatkę.
Zamiast jogurtu świetnie sprawdzi się też oliwa.

Sałatka z rukolą i truskawkami
Składniki:
- opakowanie rukoli (ok. 100 g)
- 200 g truskawek
- 100 g sera feta lub koziego
- po 1 łyżce sezamu czarnego i zwykłego
- pieprz, sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rukolę oczyszczamy i odsączamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.
Truskawki oczyszczamy i kroimy w kawałki.
Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy palcami.
W miseczce lub słoiczku przygotowujemy winegret. Dokładne wskazówki przedstawiliśmy w osobnym artykule: Jak zrobić sos winegret? W tym przepisie pominęliśmy czosnek, ale oczywiście można go użyć. Jeśli do sałatki dodajemy fetę, sól w dresingu można pominąć.
W dużej misce umieszczamy rukolę, truskawki i ser. Polewamy winegretem i posypujemy sezamem. Delikatnie łączymy składniki.
Zobacz również:
Sałatka wiosenna, czyli jak przyrządzić apetyczną bombę witaminową
Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie
Sałatka najlepsza na piknik. Ahoj przygodo!
glowny_pasazer
Oceniono 2 razy 2
To musiała napisać kobieta.
Z doświadczenia wiem, że gdy się umawiamy na grilla, to kobiety muszą wyskoczyć z jakimiś sałatkami. Kończy się najczęściej tak, że wszyscy, łącznie z nimi, jedzą mięsiwo, a te ich sałatki idą na kompost.
Szkoda pieniędzy.