Ciekawe i proste sałatki na grilla. Oprócz czerstwego chleba przyda się też mięta

Grillowanie to dla Polaków bardzo ważny element letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Na ruszt najchętniej wrzucamy karkówkę, skrzydełka i kiełbaski, najlepiej w towarzystwie tłustych sosów. Ale do ciężkich potraw warto dodać trochę warzyw. Jakie sałatki na grilla przyrządzić? Oto kilka przepisów.
Sałatki na grilla, czyli co do kiełbasy i karkówki Sałatki na grilla, czyli co do kiełbasy i karkówki Fot. Shutterstock

Sałatki na grilla - jakie wybrać?

Najczęściej wybieranymi warzywami na grilla są po prostu grillowane papryki, cukinie czy pieczarki. Jeśli już decydujemy się na przygotowanie sałatki, jest to zwykle miks sałat z dodatkami albo pokrojone pomidory z cebulką. My proponujemy nieco ciekawsze pomysły, które nie wymagają wiele pracy, a z pewnością będą świetną alternatywą dla dobrze wszystkim znanych sałatek.

Sałatka z roszponką, burakiem i winogronami Sałatka z roszponką, burakiem i winogronami Fot. Shutterstock

Sałatka z roszponką, burakiem i winogronami

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki (ok. 100 g)
  • 1 burak średniej wielkości
  • 100 g sera feta, mozzarelli lub sera koziego
  • garść ciemnych winogron
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa
  • sól, pieprz

Roszponkę myjemy i osuszamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.

Buraka obieramy, kroimy w cząstki lub plastry o średnicy około 1 cm. Skrapiamy je oliwą i grillujemy do momentu, aż się przyrumienią. Zamiast opiekania, możemy je też ugotować.

Winogrona oczyszczamy, przekrawamy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Orzechy grubo siekamy , a ser kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą. Całość mieszamy.

Panzanella, czyli sałatka z pomidorów i resztek chleba Panzanella, czyli sałatka z pomidorów i resztek chleba Fot. Shutterstock

Panzanella, czyli sałatka z pomidorów i resztek chleba

Składniki:

  • kilka kromek lekko czerstwego chleba lub ciabatty
  • 300 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych
  • pęczek bazylii
  • oliwa
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.

Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aby grzanki przyrumieniły się równomiernie. Pod koniec smażenia doprawiamy oregano.

Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki.

Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy listki bazylii, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Sałatka z cukinii, mozzarelli i mięty Sałatka z cukinii, mozzarelli i mięty Fot. Shutterstock

Sałatka z cukinii, mozzarelli i mięty

Składniki:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • garść świeżych liści mięty
  • 125 g mozzarelli w kulkach
  • garść zielonych oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • oliwa lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż tak, aby powstały cienkie wstążki.

Mozzarellę odsączamy z zalewy. Oliwki zgrubnie siekamy.

Cukinię, ser, oliwki i koperek wkładamy do jednej miski i delikatnie mieszamy.

Miętę możemy dodać do sałatki lub do jogurtowego dresingu. Jeśli chcemy przygotować taki sos, siekamy liście i wrzucamy je do miseczki wraz z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz, po czym całość mieszamy. Takim dresingiem polewamy sałatkę.

Zamiast jogurtu świetnie sprawdzi się też oliwa.

Sałatka z rukolą i truskawkami Sałatka z rukolą i truskawkami Fot. Shutterstock

Sałatka z rukolą i truskawkami

Składniki:

  • opakowanie rukoli (ok. 100 g)
  • 200 g truskawek
  • 100 g sera feta lub koziego
  • po 1 łyżce sezamu czarnego i zwykłego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rukolę oczyszczamy i odsączamy, najlepiej przy pomocy wirówki do sałaty.

Truskawki oczyszczamy i kroimy w kawałki.

Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy palcami.

W miseczce lub słoiczku przygotowujemy winegret. Dokładne wskazówki przedstawiliśmy w osobnym artykule: Jak zrobić sos winegret? W tym przepisie pominęliśmy czosnek, ale oczywiście można go użyć. Jeśli do sałatki dodajemy fetę, sól w dresingu można pominąć. 

W dużej misce umieszczamy rukolę, truskawki i ser. Polewamy winegretem i posypujemy sezamem. Delikatnie łączymy składniki.

Zobacz również:

Sałatka wiosenna, czyli jak przyrządzić apetyczną bombę witaminową

Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie

Sałatka najlepsza na piknik. Ahoj przygodo!

Więcej o:
Komentarze (2)
Ciekawe i proste sałatki na grilla. Oprócz czerstwego chleba przyda się też mięta
Zaloguj się
  • glowny_pasazer

    Oceniono 2 razy 2

    To musiała napisać kobieta.
    Z doświadczenia wiem, że gdy się umawiamy na grilla, to kobiety muszą wyskoczyć z jakimiś sałatkami. Kończy się najczęściej tak, że wszyscy, łącznie z nimi, jedzą mięsiwo, a te ich sałatki idą na kompost.
    Szkoda pieniędzy.

  • plastikpiokio

    Oceniono 1 raz 1

    najważniejsza jest musztarda a nie jakieś tam truskaweczki z miętuskami fuj ----- no i duże kieliszki żeby dwa razy nie podnosić

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX