Przepisy na grilla dla opornych. Proponujemy takie, z którymi poradzi sobie każdy

Potrawy z grilla lubią chyba wszyscy. Nie każdy jednak ma rękę do gotowania. Co robić, gdy mimo to organizacja przyjęcia w ogródku spadła właśnie na was? Przychodzimy z pomocą. Zebraliśmy kilka prostych przepisów, które nie wymagają umiejętności kulinarnych, a z pewnością zachwycą waszych gości.
Burgery - zrób to sam Burgery - zrób to sam Fot. Shutterstock

Burgery - zrób to sam

Składniki:

- 600 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 bułki (kajzerki, grahamki lub specjalne do burgerów)
- 4 plastry sera
- 4 liście sałaty
- 1 pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy za pomocą dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety. Bułki przekrawamy na pół, a pomidora, ogórek i cebulę kroimy w plastry.

W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, musztardę i zioła. Burgery grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie. Gdy po kilku minutach przyrumienią się od spodu, przekładamy je na drugą stronę. Na wierzchu układamy po plasterku sera.

Obie części bułek lekko grillujemy. Warzywa umieszczamy na desce lub w miseczkach, obok nich ustawiamy naczynie z sosem. Gotowe burgery i bułki podajemy współtowarzyszom uczty do samodzielnego złożenia.

Azjatyckie szaszłyki curry z ananasem Azjatyckie szaszłyki curry z ananasem Fot. Shutterstock

Azjatyckie szaszłyki curry z ananasem

Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka
- ananas w puszce
- 1 łyżka przyprawy curry
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 10 minut, a następnie osuszamy ściereczką. Dzięki temu nie będą przypalać się na grillu.

W dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy wraz z olejem. Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, po czym kroimy go w kostkę o wielkości 2x2 cm. Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy.

Ananasa kroimy na kawałki. Nabijamy na patyczki na przemian kawałki kurczaka i ananasa. Szaszłyki grillujemy na mocno rozgrzanym grillu, obracając je co kilka minut. Gdy będą zrumienione, można je podawać. Takie szaszłyki świetnie sprawdzą się w towarzystwie kleksa śmietany lub gęstego jogurtu.

Piwna kiełbasa musztardowo miodowa Piwna kiełbasa musztardowo miodowa Fot. Shutterstock

Piwna kiełbasa musztardowo-miodowa

Składniki:

- 8 kiełbasek na grilla
- 1/2 butelki jasnego piwa
- 4 łyżki ulubionej musztardy (na przykład delikatesowej albo ostrzejszej - rosyjskiej)
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki majonezu
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny

Kiełbaski nacinamy przy pomocy ostrego noża. Nacięcia muszą być płytkie, aby mięso się nie rozpadło. Najlepiej, jeśli zrobimy je po obu stronach kiełbasek, co około dwa centymetry.

Do prostokątnego naczynia wlewamy piwo i wkładamy kiełbaski. Pozostawiamy je pod przykryciem na około 30 minut. Co jakiś czas przewracamy, by płyn wsiąknął z każdej strony mięsa. Podczas grillowania alkohol wyparuje z kiełbasek, ale pozostawi po sobie apetyczny aromat.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą musztardę, miód, majonez i sok z cytryny.

Kiełbaski układamy na grillu i opiekamy. Po kilku minutach, gdy będą rumiane, obracamy je na drugą stronę i grillujemy do momentu, aż będą równomiernie opieczone. Gotowe kiełbaski podajemy z kromką chleba i sosem musztardowo-miodowym.

Zobacz również:

Jak zrobić sos aioli idealny do burgerów, szparagów i na grilla? Wcale nie potrzebujesz wielu składników

Grill wegetariański - co przyrządzić dla tych, którzy nie jedzą mięsa? [PRZEPISY]

Jak łatwo rozpalić grilla? Jeśli zapomnisz podpałki, użyj... szyszek [TRIKI]

Więcej o: