Sałatka ziemniaczana na grilla, piknik, do obiadu - sześć prostych przepisów

Sałatka ziemniaczana to idealny dodatek do mięs z grilla - zarówno karkówki, jak i kiełbas. Zazwyczaj przyrządzamy ją z ogórkami (kiszonymi lub konserwowymi), cebulą, a niekiedy również z marynowanymi pieczarkami lub grzybami leśnymi. Dopełnienie stanowi sos - zwykle na bazie jogurtu i majonezu, do którego dla smaku i koloru można dodać koperku lub szczypiorku. Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje jednak również z innymi dodatkami, takimi jak szparagi czy rzodkiewka. Jak zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną, która zasmakuje gościom? Mamy kilka przepisów w sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym Fot. Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym

Sałatka ziemniaczana w najprostszej wersji? To chyba właśnie ta z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi (można też użyć korniszonów), która świetnie pasuje do kiełbasy z grilla. By była najlepsza, warto pozwolić jej chwilę 'odpocząć' w lodówce.

Składniki:

  • kilogram młodych ziemniaków lub ziemniaków sałatkowych
  • 5-6 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Następnie obierz i pokrój w grubszą kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę lub półplasterki i odsącz z nadmiaru płynu - nie powinny być zbyt mokre.

Pozostałe składniki porządnie wymieszaj. Następnie połącz z ziemniakami i ogórkami. Odstaw do lodówki na ok. godzinę, żeby smaki się przegryzły.

Sałatka ziemniaczana z sosem kefirowo-musztardowym Sałatka ziemniaczana z sosem kefirowo-musztardowym Fot. Natalia Nowak-Bratek

Sałatka ziemniaczana z sosem kefirowo-musztardowym

Na początek przepis na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem cebuli, selera naciowego i kefiru. Kwaskowa i aromatyczna będzie doskonale pasować do delikatnych mięs z grilla, np. grillowanego kurczaka.

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków (lub batatów)
  • duża czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 120 g kefiru
  • 60 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy, wkładamy do zimnej osolonej wody, gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy. Seler naciowy kroimy w kostkę. Kefir roztrzepujemy z majonezem, musztardą i miętą. Dodajemy cebulę i seler, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ziemniakami. Sałatkę ziemniaczaną chłodzimy przez cztery godziny.

Autor: Honorata Piwowarska

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem Fot. Shutterstock

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Ta sałatka pasuje doskonale do tłustszych mięs z grilla, zwłaszcza karkówki, koft czy burgerów (jeśli je robicie). Jeśli dodacie do niej czosnku, będzie przypominała smakiem grecki sos tzatziki.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków lub niedużych ziemniaków sałatkowych
  • 1 długi ogórek szklarniowy lub 4 ogórki gruntowe
  • 0,5 pęczka świeżego koperku
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego, niezbyt kwaśnego jogurtu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź (najlepiej to zrobić dzień przed przyrządzaniem sałatki). Następnie pokrój w większą lub mniejszą kostkę (wedle uznania). Ogórki możesz obrać lub nie - według uznania. Posiekaj je w półplasterki lub ćwierćplasterki (jeśli masz większe sztuki). Pozostałe składniki wymieszaj i połącz z warzywami. Sałatkę odstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, przemieszaj (ogórki puszczą nieco soku), dopraw w razie potrzeby, a następnie podawaj.

Sałatka ziemniaczana z surowymi szparagami i koperkowym sosem Sałatka ziemniaczana z surowymi szparagami i koperkowym sosem fot. Dominika Wójciak

Sałatka ziemniaczana z surowymi szparagami i koperkowym sosem

Ta sałatka ziemniaczana zawiera w sobie wszystko, co najlepsze na wiosnę. Są tu i młode ziemniaki, i jędrne szparagi, i chrupiąca rzodkiewka. Do tego aromatyczny koperek i pikantna rukola, a na dodatek słodko-kwaśny winegret. Pycha!

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 garście rukoli
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Dodatki:

  • łyżka musztardy miodowej
  • sok z pół cytryny
  • 80 ml oliwy extra virgin
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiamy w garnku bez przykrycia, by odparowały, stygnąc. Rzodkiewki i szparagi myjemy. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, szparagi w wąskie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Rukolę myjemy i osuszamy. Musztardę ucieramy z sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z rzodkiewkami, szparagami i rukolą. Polewamy sałatkę ziemniaczaną koperkowym sosem.

Autor: Dominika Wójciak

Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym Fot. Shutterstock

Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Sałatkę ziemniaczaną możecie przyrządzić również z tego, co zostało po grillowaniu. Świetnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem wędzonego lub grillowanego kurczaka.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych, niedużych ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych)
  • 3-4 ogórki konserwowe (mniej, jeśli są duże, a więcej, jeśli mniejsze)
  • 2 mniejsze czerwone cebulki
  • 2 wędzone udka z kurczaka

Na sos:

  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz

Opcjonalnie: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół, np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos, porządnie mieszając jego składniki, aż powstanie gładka emulsja. Ziemniaki pokrój na mniejsze lub większe kawałki (wedle uznania). Cebulę obierz z łupin i posiekaj w pióra. Wymieszaj warzywa z sosem i posiekanymi ziołami, a następnie odstaw na ok. 0,5-1 godzinę.

Po tym czasie pokrój ogórki na grubsze plastry, a kurczaka porwij lub pokrój na kawałki. Wymieszaj z resztą sałatki. Możesz podawać od razu lub poczekać, aż smaki składników lepiej się połączą (w tym celu odstaw sałatkę do lodówki jeszcze na ok. godzinę lub dwie).

Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami

Ta sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i ogórkami wymaga czasu, ponieważ do jej przygotowania musimy samodzielnie zamarynować ogórki. Wbrew pozorom jednak wcale nie tak trudno ją przyrządzić.

Składniki:

10 ziemniaków
2 ogórki wężowe (po 500 g) pokrojone jak na mizerię
1/2 szklanki + 3 łyżki posiekanego koperku
3 cebule pokrojone w cienkie piórka
8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
3/4 szklanki majonezu
6 łyżek białego octu winnego
gruba sól
małe rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zwiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki (od czasu do czasu poruszaj nim). Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut). Odcedź i ostudź, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i 3 łyżki koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA