Ciasta na komunię, które zawsze się sprawdzą - mamy przepisy na hity przyjęć

Samodzielne przygotowywane komunijne przyjęcie jest zwykle tańsze niż to urządzane w restauracji. Menu wymaga jednak porządnego przemyślenia, by z jednej strony dania smakowały gościom i pięknie prezentowały się na stole, a z drugiej by ich przygotowanie nie było nadmiernie czasochłonne. Jakie ciasta przygotować na komunię? Mamy kilka przepisów, które na pewno się sprawdzą.
Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszysty Sernik z brzoskwiniami kochamy przede wszystkim za to, że jest bardzo puszysty Fot. Shutterstock

Prosty sernik z brzoskwiniami

Puszysta waniliowa masa, soczyste brzoskwinie i delikatna, bezowa pianka. Ten sernik to doskonałe ciasto na komunię i każde inne świąteczne dni. Uważaj - wierzch łatwo się przypieka, więc przed końcem pieczenia warto osłonić go kawałkiem papieru do pieczenia.

Prosty sernik z brzoskwiniami - przepis:

Ciasto kruche:

250 g masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej (mogą też być 2 szklanki zwykłej mąki pszennej i 1 szklanka mąki krupczatki)
5 żółtek
1/4 szklanki cukru (drobny do wypieków lub puder)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kilogram białego sera, tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej 3-krotnie
1 szklanka cukru (można dać nieco mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
150 g masła (roztopionego i wystudzonego)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
3 duże jajka

Dodatkowo:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru
łyżeczka octu lub soku z cytryny (do usztywnienia bezy)
łyżeczka skrobi ziemniaczanej (do usztywnienia bezy)
1 puszka brzoskwiń w syropie
brytfanna o wymiarach ok. 40x26 i papier do pieczenia (plus masło do jej wysmarowania)

Prosty sernik z brzoskwiniami - krok po kroku:

Przygotuj ciasto kruche. Składniki ciasta zagnieć szybko (można do tego celu użyć miksera). Podziel na dwie części - w jednej powinno się znaleźć ok. 2/3 ciasta, a w drugiej ok. 1/3. Następnie zapakuj obie części w dwa oddzielne kawałki folii i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na minimum 1 godzinę.

Przygotuj nadzienie. W tym czasie wyjmij brzoskwinie z puszki. Każdą z połówek przekrój na 4-6 części. Porządnie osącz je na sitku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brytfannę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki warstwie masła będzie się lepiej trzymał). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do niej większą część ciasta. Rozprowadź równomiernie w formie i lekko ugnieć. Podpiecz w piekarniku przez około 15 minut.

Kiedy ciasto będzie się piekło, zmiksuj składniki masy serowej. Pamiętaj, że jajka należy dodawać do niej pojedynczo, pod sam koniec, a następnie bardzo krótko miksować. Dzięki temu sernik nie powinien zanadto opaść po upieczeniu. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. W tym czasie przygotuj pianę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie powoli dodawaj cukier. Na sam koniec dodaj skrobię, a następnie ocet i zmiksuj krótko.

Na podpieczony i ostudzony spód wylej masę serową. Na niej ułóż kawałki brzoskwiń - nie wciskaj ich w ser za mocno, żeby nie zatonęły (mają pozostać na wierzchu. Następnie delikatnie wyłóż na wierzch pianę z białek. Na koniec zetrzyj na wszystko resztę ciasta z lodówki.

Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Jeśli zacznie się nadmiernie przyrumieniać pod koniec pieczenia, przykryj go pergaminem. Jeżeli natomiast po 60 minutach będzie z wierzchu zbyt mało rumiany, możesz jeszcze go podpiec. Podawaj po ostudzeniu.

Ciasto łabędzi puch Haps Ciasto łabędzi puch Haps gazeta.tv

Łabędzi puch

Łabędzi puch jako ciasto na komunię od jakiegoś czasu robi ogromną furorę. CHoć wymaga nieco pracy, na stole prezentuje się doskonale, a przy tym smakuje wyśmienicie. Jeśli chcecie, możecie je również przygotować w formie tortu.

Ciasto Łabędzi puch - przepis:

Składniki na biszkopt:
7 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem:
2 kajzerki
3 szklanki mleka (2+1)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła

Składniki na syrop do nasączenia biszkoptu:
200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny

Składniki na kokosową posypkę:
100 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła

Dodatkowo:
400 g dżemu z czarnych porzeczek

Ciasto Łabędzi puch - sposób przygotowania:

Biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.

Przelej ciasto blaszki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz około 35-40 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.

Krem: kajzerki namocz w 2 szklankach mleka. Gdy bułki całkowicie zmiękną, przełóż je do garnka i rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałą szklankę mleka, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż bułki całkowicie się rozgotują i masa zacznie przypominać konsystencją budyń. Zdejmij masę z ognia i całkowicie ostudź.

Masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo (po łyżce) ostudzoną masę z kajzerkami, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Schowaj krem do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.

Syrop: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. Ostudź.

Pierwszy blat biszkoptowy nasącz syropem i rozłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżem nałóż 2/3 kremu kokosowego i przykryj krem drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt syropem i rozprowadź na nim pozostały krem. Wierzch ciasta posyp prażonymi wiórkami i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin (a najlepiej na całą noc).

Ciasto leśny mech to wciąż kulinarny hit. Szykuje się konkurencja dla ciasta marchewkowego? [PRZEPIS] Ciasto leśny mech to wciąż kulinarny hit. Szykuje się konkurencja dla ciasta marchewkowego? [PRZEPIS] Fot. archiwum prywatne

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech przebojem zdobyło nasze serca jak niegdyś ciasto marchewkowe. Z ochotą przyrządzamy je na większość okazji - w tym również jako ciasto na komunię. Nie mieliście okazji go robić? Nie bójcie się, smak szpinaku jest niemal niewyczuwalny, a kwaskowa w smaku cytrynowa masa doskonale współgra ze słodkim ciastem.

Ciasto leśny mech - przepis:

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok. 450 g)

Masa:
330 ml śmietanki 30 proc. - schłodzonej
250 g mascarpone - schłodzonego
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny

Do nasączenia:
ok. 150 ml soku pomarańczowego wymieszanego pół na pół z wodą

Do dekoracji:
pestki granatu

Ciasto leśny mech - krok po kroku:

Ciasto: Przygotowanie ciasta leśny mech rozpoczynamy od rozmrożenia szpinaku i porządnego osączenia go na sitku o drobnych oczkach. Odciskamy, by usunąć możliwie najwięcej wody. Następnie porządnie miksujemy, by jeszcze bardziej rozdrobnić szpinak. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - samo dno. Boków niczym nie smarujemy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy, aby suche składniki dobrze się połączyły. Jajka wraz z cukrem ubijamy przez około 6-7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Wciąż miksując, powoli wlewamy olej. Następnie dodajemy odciśnięty i zmiksowany szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie powoli dodajemy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy (jeśli tego nie zrobimy w upieczonym cieście pojawią się drobinki mąki). Masę przelewamy do tortownicy, którą następnie wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto ostygnie, odkrawamy spieczony wierzch, a następnie odcinamy z góry około 1/3 ciasta. Odkrojony, mniejszy kawałek kruszymy. Większy wkładamy do tortownicy i nasączamy sokiem pomarańczowym.

Masa: Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy do momentu, aż powoli zacznie tężeć. Śmietanę miksujemy z mascarpone i z cukrem pudrem przez około 2-3 minuty - do czasu, aż masa stanie się sztywna. Następnie miksujemy ją z tężejącą galaretką.

Przygotowanie ciasta: Masę śmietanową wylewamy na nasączony spód. Na wierzch wysypujemy okruchy z reszty ciasta. Lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy udekorowane pestkami granatu.

Miodownik Miodownik Shutterstock

Miodownik

Miodownik wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować, a przy tym jego smak można nieco modyfikować, np. dodając kajmak, powidła czy też posypując go ulubionymi orzechami albo kawę do masy budyniowej.

Miodownik - przepis:

Na ciasto:

400 g mąki tortowej
pół szklanki cukru
3 jajka
6 łyżek miodu (płynnego)
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na krem:

0,5 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki cukru (nie dodawaj, jeśli budyń zawiera cukier)
120 g masła
opcjonalnie - 1-2 łyżki kawy mielonej
Opcjonalnie: powidła śliwkowe, masa kajmakowa, orzechy, gorzka czekolada

Miodownik - sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
Masło, cukier i jajka utrzyj mikserem na gęstą masę, dolej do niej miód (jeżeli nie masz płynnego miodu, możesz go podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej lub dodać łyżkę gorącej wody) i wymieszaj.
Następnie połącz składniki suche z mokrymi.
Przelej gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy z wyjmowanym dnem, możesz natrzeć ją masłem i posypać bułką tartą. Jeśli nie - wybierz papier, ciasto będzie łatwiej wyjąć.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut.
Krem do miodownika:
Przygotuj budyń - odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej proszek (opcjonalnie dodaj do niej również kawę). Pozostałą część mleka zagotuj w garnku.
Gdy będzie wrzało, dolej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje, a grudki się rozpuszczą. Następnie porządnie wystudź (najlepiej dodatkowo schować go do lodówki na całą noc). Masło ubij mikserem, stopniowo dodawaj do niego przygotowany budyń i miksuj, używając mniejszych obrotów.
Kiedy ciasto będzie upieczone (sprawdź to drewnianym patyczkiem - np. wykałaczką. Wbij ją w ciasto, wyjmij i zobacz, czy została na niej mokra masa. Jeśli tak, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe), wyjmij je z formy i przekrój na trzy warstwy.
Dolną możesz posmarować powidłami lub masą kajmakową i kremem. Na nim połóż następną warstwę ciasta i wylej masę budyniową. Następnie przykryj ostatnią warstwą ciasta, a z wierzchu polej gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posyp pokrojonymi orzeszkami solonymi lub posmaruj kajmakiem albo resztką kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami Fot. Paulina Kolondra

Sernik z brzoskwiniami

Chcecie zaserwować coś bez glutenu? Podajcie ten sernik. Robi się go naprawdę bardzo łatwo. Pamiętajcie tylko, żeby w sklepie kupić budyń bezglutenowy (jest zwykle dostępny w dziale ze zdrową żywnością).

Sernik z brzoskwiniami - przepis:

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

1 kg białego półtłustego sera
200 g masła + trochę do posmarowania tortownicy
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami - sposób przygotowania:

Ser mielemy w maszynce do mięsa. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku. Dodajemy zmielony ser oraz budyń. Gdy masa serowa stanie się gładka, łączymy ją z ubitą pianą z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy, tak aby sięgała do 2-3 cm jej wysokości. Układamy na niej osączone z syropu brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej. Pieczemy 50 minut w 180 st. C. Studzimy w piekarniku. Kiedy sernik będzie letni, wyciągamy go i kroimy na porcje. Uwaga: smak sernika możemy wzbogacić, dodając do masy pokrojoną i usmażoną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy.

Autor: Paulina Kolondra

Haps karpatka Haps karpatka gazeta.tv

Karpatka

Karpatka była niegdyś hitem przyjęć, ale nadal chętnie ją przyrządzamy. Najlepiej przygotować ją na co najmniej kilka godzin przed podaniem, dzięki czemu ciasto nieco zmięknie i łatwiej będzie je kroić.

Karpatka - przepis:

Składniki na ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/3 szklanki cukru
750 ml tłustego mleka (250+500)
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
Cukier puder do ozdoby

Karpatka - krok po kroku:

Na początku przygotuj ciasto parzone: w rondelku, na niewielkim ogniu rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto, które zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij garnek z ognia, przełóż ciasto do miski i odstaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Formę o wymiarach 25x35 cm posmaruj masłem i posyp mąką.

Nałóż na blaszkę 1/2 ciasta i przy pomocy mokrej, silikonowej szpatułki rozprowadź je po blaszce, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca na brzegach, gdyż ciasto mocno urośnie (szpatułkę maczaj co chwilę w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło).

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut, aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru. W międzyczasie przygotuj w ten sam sposób drugą blaszkę z pozostałą częścią ciasta, a następnie upiecz drugi placek.

Przygotuj krem: w dużym rondlu zagotuj 500 ml mleka. Pozostałe mleko (250 ml) wymieszaj bardzo dokładnie z 2 opakowaniami budyniu i cukrem. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej rozrobione budynie i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia (aby na budyniu nie utworzył się kożuch, przykryj go folią spożywczą). Masę warto schłodzić przez noc w lodówce.

Miękkie masło umieść w dużej misce i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po solidnej łyżce budyniu i ucieraj na gładki i jednolity krem. Gotowy krem nałóż na jeden z upieczonych blatów i równomiernie rozprowadź. Przykryj go drugim blatem i posyp z wierzchu cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto z krakersami Ciasto z krakersami gazeta.tv

Ciasto z rurek

Z wyglądu nieco przypomina tiramisu i w zasadzie robi się je bardzo podobnie - z tą różnicą, że do jego przygotowania potrzebne są rurki waflowe, a nie biszkopty. Jeśli zatem szukacie ciasta na komunię, które nie będzie trudne do przygotowania, a na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, trafiliście w dziesiątkę.

Ciasto z rurek - przepis:

600 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
około 250 g krakersów
2 opakowania rurek waflowych o smaku śmietankowym
kakao

Ciasto z rurek - sposób przygotowania:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawaj też serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę krakersów. Następnie wyłóż połowę kremu i ułóż rurki. Przykryj je resztą kremu. Kolejna warstwa to krakersy, na których rozsmarujesz masę kajmakową. Całość oprósz kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin.

haps_wuzetka_prev_16x9 haps_wuzetka_prev_16x9 gazeta.tv

Ciasto Wuzetka

Fanom klasycznych ciast na pewno przypadnie do gustu tradycyjna kakaowa wuzetka ze śmietankowym kremem. Jeśli macie ochotę nieco odmienić jej smak, możecie dodać pod warstwę śmietanową nieco dżemu z czarnej porzeczki, wiśni lub moreli.

Ciasto Wuzetka - przepis:

Na ciasto:

6 jajek
150 g drobnego cukru (75+75)
115 g mąki pszennej
35 g kakao
40 g rozpuszczonego masła

 
Na krem:
700 ml śmietanki 36 proc.
50 g cukru pudru

Na polewę:
100 ml śmietanki 36 proc.
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

Do nasączenia:
100 ml czarnej, mocnej herbaty
100 ml syropu wiśniowego (z wiśni w syropie)

Dodatkowo:
Wiśnie w syropie do ozdoby

Ciasto Wuzetka - krok po kroku:

Białka i żółtka oddziel od siebie i umieść w osobnych miskach. Do żółtek dodaj połowę cukru (75 g) i zmiksuj oba składniki na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5 minut).

Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do nich pozostały cukier (75 g) i ubijaj jeszcze przez minutę. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kakao wymieszaj z mąką, przesiej do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszaj.

Przelej masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.

W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w misce i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wstaw do lodówki.

Przygotuj również polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzej w rondelku lub mikrofalówce. Do gorącej śmietany dodaj oba rodzaje czekolady i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Schłodzone ciasto przekrój poziomo na pół, tak aby powstały dwa blaty.

Herbatę wymieszaj z syropem wiśniowym i powstałą mieszanką nasącz pierwszy blat ciasta. Wyłóż na ciasto ubitą śmietanę (kilka łyżek masy zostaw do dekoracji). Nasącz drugi blat ciasta i ułóż go na bitej śmietanie. Polej go po wierzchu polewą czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Schłodzone ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.