Mikrofalówka zdecydowanie ułatwia nam życie. Dzięki niej można szybko i bez brudzenia wielu przyborów podgrzać jedzenie czy rozmrozić produkty na obiad (choć my rekomendujemy powolne rozmrażanie w lodówce). Urządzenie to można jednak wykorzystać do innych kuchennych czynności i nie mówimy tu o robieniu popcornu. Oto kilka z nich.
Zwykle, aby obrać czosnek, trzeba się trochę pomęczyć z obrywaniem suchych skórek z jego powierzchni. Można też lekko rozgnieść ząbki, co ułatwia sprawę, ale jednocześnie narusza ich strukturę. Jeśli więc zależy wam na ładnej prezentacji, to może nie być najlepszym rozwiązaniem. Dlatego proponujemy, byście ząbki ułożyli na talerzyku i wstawili do mikrofali na 15 sekund. Woda, która zacznie wyparowywać z ich powierzchni, odklei skórkę i sprawi, że ta dosłownie ześlizgnie się z ząbków.
Podczas przygotowywania deserów bez pieczenia żelatyna odgrywa decydującą rolę. Jeśli będziecie się z nią źle obchodzić, może stracić swoje właściwości żelujące, a w efekcie deser nie stężeje. Aby użyć tego składnika do deserów, należy go namoczyć, a następnie rozpuścić. Pomoże tu mikrofala. Napęczniałą od wody żelatynę w proszku lub w listkach należy podgrzewać w urządzeniu o małej lub średniej mocy przez 10-15 sekund, do momentu rozpuszczenia, a następnie wymieszać. Nie wolno doprowadzać żelatyny do wrzenia - wystarczy temperatura 50 stopni Celsjusza.
Ile razy zdarzyło wam się zapomnieć o bułce czy chlebie, który od kilku dni zalega w chlebaku? Do tej pory zdążył zrobić się lekko czerstwy, ale jednocześnie szkoda go wyrzucać. Na szczęście jest dobry sposób na odświeżenie pieczywa. Wystarczy zawinąć je w czystą, wilgotną ścierkę i podgrzać w mikrofalówce przez przynajmniej 20 sekund. Musicie jednak zwrócić uwagę na to, by tkanina była naturalna, bo sztuczne materiały w połączeniu z podgrzewaniem mogą przykleić się do chleba. Wtedy stracicie zarówno jedzenie, jak i ściereczkę.
Jeśli przygotowywanie kąpieli wodnej jest dla was za bardzo pracochłonne i zabiera zbyt wiele czasu, możecie to zrobić przy użyciu mikrofali. Aby produkt się nie spalił, a równomiernie rozpuścił, należy przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim czekolada musi być posiekana na drobne kawałki. Umieśćcie ją w szklanej miseczce (szkło lepiej izoluje czekoladę, co zapobiega przypalaniu), a następnie podgrzewajcie kilkukrotnie przez 30 sekund do momentu, aż będzie płynna. Między każdą turą należy przemieszać zawartość miseczki, by całość równomiernie się rozpuściła.
Taka czekolada nie będzie nadawała się do wypieków czy deserów serwowanych w temperaturze pokojowej, bo, aby osiągnąć taki efekt, musi zostać poddana procesowi temperowania. Polega on na kilkukrotnym podgrzaniu i ochłodzeniu czekolady. Dzięki temu masło kakaowe w niej zawarte się ustabilizuje, a gotowy produkt będzie lśniący, odpowiednio łamliwy i nie będzie się błyskawicznie rozpuszczał. Czekolada roztopiona w mikrofalówce świetnie jednak sprawdzi się w przypadku polania truskawek czy trufli, które należy przechowywać w lodówce.
Wiele przepisów, takich jak ten na chlebek bananowy czy pudding, wymaga użycia miękkich, dojrzałych bananów. Co robić, gdy te, które kupiliście, potrzebują jeszcze kilku dni, by osiągnęły ten stan? Włożyć je do mikrofali. Są na to dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada nakłucie skórki banana w kilku miejscach i podgrzewanie całości w mikrofali przez 30-60 sekund. Inną metodą jest obranie banana, pokrojenie go na kawałki i podgrzewanie w mikrofalówce przez około 30 sekund.
Banany podgrzane w mikrofali nie będą się prezentowały tak dobrze, jak te, które dojrzały we własnym tempie. Jednak w przypadku wszelkich ciast czy bananowych papek, zaproponowany sposób sprawdzi się świetnie.
Jeśli potrzebujecie szybkiego sposobu na rozpuszczenie masła, włóżcie je do mikrofalówki. Dobrze jest pokroić je na mniejsze kawałki, dzięki czemu będzie się roztapiać szybciej i bardziej równomiernie. Najlepiej umieścić je w szklanej miseczce i luźno przykryć folią aluminiową lub spodkiem, dzięki temu unikniecie rozpryskiwania się produktu po wnętrzu urządzenia. Następnie wystarczy podgrzewać je przez 30 sekund. Jeżeli masło nie rozpuściło się całkowicie, należy je wymieszać w tym już stopionym - ciepło płynu przyspieszy proces. Pamiętajcie, że zbyt długie podgrzewanie masła może sprawić, że się ono spali. Dlatego przez cały czas miejcie je na oku.
Zobacz również:
Siekać, kroić czy wyciskać? Podpowiadamy, jak i czym rozdrabniać czosnek, by zachował właściwości