Orzeźwiające sałatki z arbuza, które przygotujesz łatwo i błyskawicznie. Nie tylko na słodko [PRZEPISY]

Arbuza najchętniej je się solo, ale można go też wykorzystać do orzeźwiających napojów czy słodkich deserów. My proponujemy kilka letnich sałatek - na słono, ale też w wersji słodkiej. Przygotujcie listę zakupów.
Sałatka z owocami, kozim serem i rukolą Sałatka z owocami, kozim serem i rukolą Fot. Shutterstock

Sałatka z owocami, kozim serem i rukolą

Składniki:

  • 300 g miąższu arbuza
  • 100 g koziego sera
  • garść rukoli
  • garść jeżyn
  • garść jagód
  • kilka łyżek winegretu (na przykład z tego przepisu)

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza kroimy na kawałki o wybranej wielkości. Tak samo postępujemy z serem.
  2. Rukolę myjemy i osuszamy, na przykład przy pomocy wirówki do sałaty.
  3. Na talerzu lub w salaterkach wykładamy garść sałaty, a na niej rozrzucamy cząstki arbuza oraz umyte jagody i jeżyny.
  4. Całość skrapiamy domowym winegretem i od razu podajemy.
Sałatka z arbuzem w greckim stylu Sałatka z arbuzem w greckim stylu Fot. Shutterstock

Sałatka z arbuzem w greckim stylu

Składniki:

  • 200 g miąższu arbuza
  • 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • garść rukoli, roszponki lub mieszanki sałat
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza kroimy na kawałki, a cebulę w plasterki.
  2. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.
  3. Sałatę myjemy i osuszamy.
  4. Ser rozdrabniamy między palcami lub za pomocą noża.
  5. Na talerzu rozkładamy sałatę i przygotowane składniki. Całość posypujemy pieprzem i polewamy oliwą. Przez dodatek fety, sałatka powinna być wystarczająco słona, ale można ją dodatkowo doprawić.

Do tego dania doskonale pasować będą też ciemne oliwki lub kapary. Przed dodaniem arbuza można go obtoczyć w mieszance oliwy, odrobiny octu balsamicznego i oregano.

Najprostsza sałatka z arbuza i twarogu Najprostsza sałatka z arbuza i twarogu Fot. Shutterstock

Najprostsza sałatka z arbuza i twarogu

Składniki:

  • 300 g miąższu arbuza
  • 100 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1-2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza kroimy na cząstki.
  2. Twaróg odsączamy z serwatki i rozdrabniamy między palcami.
  3. Miętę drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i polewamy równomiernie cienką stróżką miodu.
  5. Całość można posypać posiekanymi orzechami laskowymi lub pistacjami.
Sojowo-miodowa sałatka z awokado i sera halloumi Sojowo-miodowa sałatka z awokado i sera halloumi Fot. Shutterstock

Sojowo-miodowa sałatka z awokado i sera halloumi

Składniki:

  • 200 g miąższu arbuza
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g sera halloumi
  • garść rukoli
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu

Opcjonalnie:

  • dwucentymetrowy plaster arbuza do podania

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza kroimy na cząstki.
  2. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i oddzielamy miąższ od skórki. Kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  3. Rukolę oczyszczamy i osuszamy, halloumi kroimy w kostkę, a orzechy siekamy.
  4. Wszystkie składniki wykładamy na pokrojony w ósemki plaster arbuza lub na ozdobny talerz.
  5. W oddzielnej miseczce albo zakręcanym słoiku dokładnie mieszamy sos sojowy z miodem i polewamy po sałatce cienką strużką.

Ser halloumi można zamienić na fetę lub rozdrobniony twaróg.

Prosta sałatka z arbuza i mozzarelli Prosta sałatka z arbuza i mozzarelli Fot. Shutterstock

Prosta sałatka z arbuza i mozzarelli

Składniki:

  • 200 g miąższu arbuza
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach (ok. 150 g)
  • garść świeżych liści mięty lub bazylii
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą specjalnej łyżeczki do owoców, wydrążamy z arbuza niewielkie kulki.
  2. Mozzarellę odsączamy z zalewy.
  3. Świeże zioła drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterkach, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.
Sycąca sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą Sycąca sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą Fot. Shutterstock

Sycąca sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą

Składniki:

  • 200 g miąższu arbuza
  • 200 g brązowej lub zielonej soczewicy (z puszki lub do ugotowania)
  • 1/2 kolby kukurydzy lub 1/2 puszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, kolendry lub natki pietruszki
  • szczypta kminku
  • szczypta kuminu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza kroimy na kawałki.
  2. Soczewicę odsączamy z zalewy lub gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do gotowania warto dodać szczyptę kminku, dzięki czemu unikniemy nieprzyjemnych dolegliwości.
  3. Kukurydzę z puszki odsączamy. Jeśli wybraliśmy kolbę, grillujemy ją przez około 15 minut, aż ziarna się przyrumienią. Następnie okrajamy kolbę.
  4. Ostudzoną soczewicę, kukurydzę i arbuza wkładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, mielony kumin, oliwę oraz pieprz i sól. Całość mieszamy i podajemy.

Do tej sałatki pasować będzie również kurczak na przykład w przyprawie curry.

Zobacz również:

Idealny arbuz? Uważnie przypatrz się, jak wygląda jego skórka

Szybki obiad bez gotowania - w sam raz na upały. Nie tylko chłodnik i sałatka

Przepisy na grilla dla opornych. Proponujemy takie, z którymi poradzi sobie każdy

Więcej o: