Dania z owocami - do czego można wykorzystać sezonowe owoce? Sześć smakowitych propozycji

Owoce z lasów i sadów właśnie teraz są najlepsze, a przy tym świetnie nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, lecz także przyrządzania wielu potraw i przetworów. Knedle ze śliwkami, faszerowany ser i wiele innych - sprawdź nasze propozycje na dania z owocami.

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki to słodkie bułeczki, bez których sezon letni nie może się obejść. Jeżeli masz pod ręką świeże jagody, aż żal nie upiec tych puszystych pyszności.

Jagodzianki z kruszonką - składniki:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 70 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • jajko
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g białego cukru
  • 70 g mąki
  • 35 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 350 g jagód
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • jajko do posmarowania bułek

Sposób przygotowania znajdziesz w poniższym wideo:

sałatka z owocami sałatka z owocami Autorstwa Ekaterina Markelova/Shutterstock

Sałatka z owocami leśnymi i kurkami

Sałatka z owocami i kurkami to unikalne połączenie. Nieoczywiste, a takie smaczne... Przy tym pomaga też wykorzystać różne dary lasu. Szkoda nie skorzystać!

Sałatka z owocami leśnymi i kurkami - składniki:

  • dwie porcje sałaty + rukola 
  • szklanka malin oraz jeżyn
  • 60 g sera koziego w roladzie
  • dwie szklanki kurek
  • trzy plasterki boczku lub łyżka masła
  • trzy ząbki czosnku
  • łyżka listków rozmarynu
  • półtorej łyżki octu winnego
  • sześć łyżek oliwy 
  • łyżeczka brązowego cukru
  • cztery łyżki tartego parmezanu

Sałatka z owocami leśnymi i kurkami - sposób przygotowania: 

  1. Na talerzach ułóż sałatę, dodaj owoce i pokrusz kozi ser.
  2. Umyj i osusz kurki, większe pokrój, włóż na patelnię z masłem, pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem i rozmarynem, dopraw solą i pieprzem, smaż przez minutę, odstawić z ognia. 
  3. Jeśli używamy boczku, należy odkroić oczka i skórkę, resztę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, aż się zrumieni. Później dodać kurki, rozmaryn i czosnek i podsmażyć razem jak powyżej. Zawartość patelni wyłożyć na sałatkę.
  4. Na patelnię po kurkach wlej ocet winny, oliwę extra vergine, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Sosem polej sałatkę, w razie potrzeby dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posyp tartym pecorino lub parmezanem.

Pierogi z jagodami

Najlepsze dania z owocami? Te, które pamiętamy z dzieciństwa! Pamiętasz pierogi z jagodami i sutą porcją śmietany. Wypróbuj koniecznie nasze połączenie delikatnego ciasta z idealnie komponującymi się jagodami.

Pierogi z jagodami - składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 250 g jagód
  • łyżka cukru

Dodatkowo:

  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania znajdziesz w poniższym wideo:

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami Autorstwa Arkadiusz Fajer/Shutterstock

Knedle ze śliwkami

Śliwka to królowa tego sezonu. Koniecznie spróbuj zrobić knedle, a zaznasz rozkoszy podniebienia.

Knedle ze śliwkami - składniki: 

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • dwa jajka
  • sól

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • cukier
  • bułka tarta do podania

Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Wymieszaj z mąką, jajkami i szczyptą soli.
  3. Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie odrywaj po kawałku ciasta.
  4. Z ciasta ulep niewielkie placuszki, na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki, zlep dokładnie brzegi.
  5. Knedle gotuj dwie-trzy minuty w osolonej wodzie, czas licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Knedle podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.
ser ze śliwką ser ze śliwką Autorstwa Jan_Mach/Shutterstock

Ser faszerowany śliwką

Klasyczny ser z grilla ci się przejadł? Nie zniechęcaj się, zrób ser faszerowany śliwką według naszego przepisu, a na pewno zmienisz co do niego zdanie.

Ser faszerowany śliwką - składniki dla czterech osób:

  • jajko
  • 4 niezbyt duże serki camembert
  • pół szklanki bułki tartej
  • dwie łyżki oliwy
  • dwie łyżki masła
  • 500 g śliwek
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Ser faszerowany śliwką - sposób przygotowania:

  1. Jajko roztrzep w miseczce.
  2. W każdym serku natnij kieszonkę tak, aby można było później włożyć tam śliwkę. Obtocz go w jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż ser z obu stron. Czosnek przeciśnij przez praskę, śliwki rozkrój i wyjmij pestki. Połówki owoców wymieszaj z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu.
  4. Nadziej ser połówką przygotowanej śliwki. Na patelni rozgrzej masło i podduszaj ser jeszcze pięć minut. Gotowe do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu.

Terrina z owocami

Galaretka w unikalnej formie? Terrina owocowa lub salceson owocowy to deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach - nie tylko tych dla dzieci.

Terrina z owocami - składniki:

  • dwie galaretki bez cukru
  • 700 ml gorącej wody
  • pięć szklanek letnich owoców (malin, jeżyn, borówek, porzeczek, truskawek, moreli, nektarynek)

Dodatkowo:

  • mała keksówka
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania znajdziesz w poniższym wideo:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.