Dyniowe love, czyli przepisy na dania z dyni. Do czego możesz ją wykorzystać i jak przyrządzić dynię?

Dynia swój sezon rozpoczęła niedawno, a to że jest rozchwytywana, bardzo nas cieszy. Przedstawiamy kilka przepisów na dania z dyni, dzięki którym to szlachetne warzywo zyska w twoich oczach.
Dynia marynowana to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie nadmiaru warzywa o złocistym miąższu Dynia marynowana to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie nadmiaru warzywa o złocistym miąższu Fot. Shutterstock

Dynia marynowana

Masz dyni pod dostatkiem i nie wiesz co z niej zrobić? Nie chcesz, żeby się zmarnowała? Nie martw się, wystarczy, że ją zamarynujesz, a smakiem tego sezonowego warzywa będziesz się cieszyć nawet zimą.

Składniki na dynię marynowaną:

  • 1,5 kg dojrzałej dyni
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka octu 10 proc.
  • goździki
  • pieprz w ziarnach

Sposób przygotowania dyni marynowanej:

  1. Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę.
  2. Następnie krótko obgotuj ją w osolonym wrzątku i odcedź.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Przełóż do niej gorącą dynię.
  4. Pozostałe składniki włóż do garnka i zagotuj marynatę.
  5. Gorącą marynatą zalej dynię w słoikach, a następnie każdy z nich porządnie zakręć.
  6. Słoiki zapasteryzuj. Możesz na przykład ustawić je na blasze piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, a następnie trzymaj w nim przez około 20 minut.
  7. Gotowe słoiki ostudź i ustaw w spiżarni. Trzymaj je w niej do roku.

Drożdżówki dyniowe

Drożdżówki dyniowe to idealna alternatywa dla klasycznych słodkich bułek. Zdrowsza wersja i to z supersezonową dynią. Takie drożdżówki na pewno będą miały wstęp do szkół.

Składniki:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g suszonych drożdży
  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki dyniowego puree (upieczonej i zmiksowanej dyni)
  • 600 g mąki
  • olej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Zupa z pieczonej dyni

Rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się na jesienną chandrę. Dynia, dzięki pieczeniu, zdobywa unikalnej barwy smakowej, która zasmakuje każdemu wielbicielowi sezonowych smaków.

Składniki na zupę z pieczonej dyni:

  • 1 kg dyni (po obraniu)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 duże ząbki czosnku (nieobrane)
  • 3 szklanki bulionu (na przykład własnej roboty lub na bazie domowej kostki rosołowej)

Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem

Idealne połączenie smaku polskiego mięsa i sezonowej dyni z francuską klasyką. Zasmakuje każdemu wielbicielowi wyjątkowych połączeń. 

Składniki na zapiekankę z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g miąższu dyni
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1/2 łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • spód z kruchego ciasta

Kurczak curry z dynią

Uwielbiasz curry? Przedstawiamy naszą potrawę, w której zastosowaliśmy połączenie pysznej dyni z curry i delikatnym kurczakiem. Podniebienie rozpłynie się w smakach tajskiej kuchni.

Składniki na kurczaka curry z dynią:

  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 ml gorącego bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego

Dodatkowo:

  • ryż, świeża bazylia

Burger z dyni Burger z dyni fot. Shutterstock

Wegańskie burgery z dynią

Znudziły ci się burgery sojowe lub te z ciecierzycy? Wychodzimy naprzeciw i prezentujemy świetną sezonową wersję burgerów z dyni. Możesz też dodać nieco batata.

Składniki na wegańskie burgery z dynią:

  • około 300 g upieczonej dyni
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania wegańskich burgerów z dynią:

  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu rozgnieć widelcem i przełóż do miski. 
  2. Soczewicę wsyp do garnka i zalej szklanką osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, zmniejsz ogień i gotuj 15 min pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywę i gotuj, cały czas mieszając, dopóki woda się nie wygotuje. Przełóż do miski z dynią.
  3. Kaszę gotuj w osolonej wodzie około 15 min, następnie odcedź i przełóż do miski z dynią i soczewicą.
  4. Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir, sól i pieprz. Wlej oliwę i syrop. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli wolisz gładszą konsystencję, możesz całość zblendować.
  5. Uformuj kotlety (składników wystarczy na około pięć sztuk). Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Możesz je także upiec w piekarniku.

Nasza propozycja podania:

  1. Warzywa jakie tylko masz ochotę. Idealnie sprawdzi się sałata, pomidor, a także papryka i cebula
  2. Bułkę hamburgerową możesz zastąpić pampuchem.
  3. Jako sos sprawdzi się klasyczny majonez, jednak my proponujemy hummus lub pastę z awokado, która świetnie współgra z dynią.

Dyniowe gnocchi

Sezonowa wersja tej potrawy z pewnością trafi w gust każdemu miłośnikowi włoskich smaków. Idealnie sprawdzi się w nietypowych połączeniach.

Składniki na dyniowe gnocchi:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki tymianku
  • szczypta soli
  • oliwa

chlebek bananowo - dyniowy chlebek bananowo - dyniowy fot. Shutterstock

Chlebek bananowo - dyniowy

Alternatywa dla klasycznego razowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się w wersji na słodkie śniadanie. 

Składniki na chleb bananowo - dyniowy:

  • 150 g pieczonej dyni
  • 2 średnie banany (dojrzałe)
  • 2 szklanki mąki 
  • półtorej szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki nierafinowanego brązowego
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła roztopionego
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki dżemu (np. z ananasa)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania chleba bananowo - dyniowego:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Może być keksówka, chyba że chcesz, żeby chlebek miał inny kształt.
  2. Suche składniki wsyp do jednej miski. Roztop masło i wlej do drugiej przygotowanej miski. Banana i dynię rozgnieć widelcem i dodaj do masła. Do mokrych składników dolej oliwę, miód, a następnie dodaj dżem i jajka.
  3. Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj. 
  4. Masę przelej do foremki i posyp z wierzchu pestkami dyni. Piecz przez około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw na foremkę na kratce na ok. 15 min. Po upływie tego czasu wyjmij chlebek z foremki i zostaw na kratce na kolejne 15 min. 

Dyniowy sernik

Czas na sezonowy hit, czyli dyniowy sernik. Słodkości nigdy brak, więc już teraz wypróbuj nasz przepis na sernik.

Składniki na dyniowy sernik:

Spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g rozpuszczonego masła

 Nadzienie:

  • 1 kg dyni 650 g serka śmietankowego
  • 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka


Dyniowe latte

Dla fanów kofeiny mamy dyniowe latte. Połączenie dyni z kawą sprawi, że jesienny czas będzie płynąć szybciej.

Składniki dyniowe latte:

  • 125 g upieczonej dyni
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 300 ml mleka
  • 100 ml espresso
  • cynamon
Więcej o:
Copyright © Agora SA