Grzyby opanowały las - czas na przepisy z grzybami według Hapsa!

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, choć pogoda nie zawsze dopisuje. Aż szkoda tego nie wykorzystać! Wybierz się do lasu, nazrywaj grzybów - tylko tych jadalnych - i przyrządź coś pysznego. Do dzieła!

Roladki drobiowe z pieczarkami

Idealne rozwiązanie na śniadania oraz kolację. Delikatne w smaku o lekkiej grzybowej nucie, sprawią, że dzień zacznie się lepiej.

Składniki na roladki drobiowe z pieczarkami:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • jajko
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 

Dodatkowo:

  • Folia spożywcza.

Krem z pieczarek

Alternatywa dla miłośników grzybów nie przepadających za wodnistymi zupami. Sycący krem z pieczarek to obowiązek na obiadowym stole.

Krem z pieczarek - przepis:
(składniki na ok. 3-4 porcje)

  • 500 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pora (tylko biała część, ciemną możecie posiekać, poddusić na maśle i podać np. jako dodatek do kielbasy),
  • cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 40 g masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • suszony lubczyk,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej

Flaczki z boczniaków

Polski przepis w wersji wegetariańskiej dla każdego miłośnika grzybów. Nawet mięsożerca powinien spróbować tego fenomenalnego przepisu.

Składniki na flaki z boczniaków:

  • 500 g boczniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 l bulionu
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku

Uszka z grzybami

Uszka kojarzą wam się ze świętami? Z tego przepisu moglibyśmy korzystać cały rok. Delikatne grzybowe uszka idealnie skomponują się z barszczykiem.

Składniki uszka z grzybami:
 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody
  • jajko
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz

Pierogi z kapustą i grzybami

Takich pierogów pozazdrości ci nawet babcia! Szef kuchni podpowiada, jak je zrobić, by były najlepsze.

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:


Składniki na farsz:

  • 6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 10-12 goździków
  • 3 laski cynamonu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • kg kiszonej kapusty
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • duża szczypta soli


Składniki na około 50 pierogów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA