Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!

Każdy z nas wspomina potrawy przygotowywane przez babcię. Myśląc o nich, czujemy zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, smak konfitur czy chrupkość faworków. Wracamy pamięcią do tamtych dni i przypominamy przepisy na przysmaki, które robiły nasze babcie.

Kogel mogel z owocami

Super łatwy i przepyszny deser z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu, ze składników, które każdy z nas ma w domu. Dodaj do niego owoce, a pamięcią wrócisz do wakacji u babci.

Składniki na kogel mogel z owocami:

  • 300 g drobnych owoców
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

Melba Melba fot. shutterstock

Melba

Melba to deser chyba jeszcze łatwiejszy w wykonaniu niż kogel mogel. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby powstał przepyszny przysmak.

Składniki na melbę:

  • lody waniliowe
  • brzoskwinie z puszki
  • sos truskawkowy

Sposób przygotowania melby:

Do pucharka nałóż kilka kulek lodów waniliowych. Na górze ułóż kawałek brzoskwini - w całości lub pokrojonej. Na końcu polej wszystko sosem truskawkowym.

Pischinger

Pischinger był bardzo popularny w czasach PRL-u. Choć tradycyjnie wafle przekłada się kremem kakaowym, dzisiaj coraz częściej robi się go w wersji kajmakowej.

Składniki na pischnger:

  • 1 opakowanie wafli
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek kakao

Dodatkowo:

  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów laskowych

Biały blok czekoladowy

W naszej wersji blok nadal pozostaje czekoladowy, ale tym razem czekolada jest biała!

Składniki na biały blok czekoladowy:

  • 150 g masła
  • 170 g cukru
  • 100 ml wody
  • 250 g mleka w proszku
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g solonych paluszków

Ciastka baletki

Chociaż nie każdy pamięta nazwę tych smakołyków, większość z nas doskonale zna je z cukierni. Bywają często sprzedawane w zestawach z innymi łakociami. 

Składniki na ciastka baletki:

  • 100 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 60 g drobnego cukru
  • 3 łyżki maku
  • 1/2 szklanki marmolady


Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy

Racuchy z jabłkami nie należą do dań dietetycznych i z pewnością powinny ich unikać osoby, które chcą stracić na wadze Racuchy z jabłkami nie należą do dań dietetycznych i z pewnością powinny ich unikać osoby, które chcą stracić na wadze Fot. Shutterstock

Pampuchy drożdżowe

Klasyczne naleśniki stały się nudne? Wróć pamięcią do babcinych racuchów drożdżowych, które przypomną czasy dzieciństwa i rodzinnych śniadań. 

Składniki na pampuchy:

  • 300 g  mąki
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania
  • opcjonalnie owoce

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Wlej ciepłe mleko lub wodę do kubka, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. W mące zrób wgłębienie i wsyp w to miejsce cukier, olej, a następnie stopniowo dodawaj drożdże z mlekiem. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać aromatu waniliowego. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. 
  3. Oprósz stolnicę cienką warstwą mąki. Naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kulki, zostawiając między mini spore odstępy. Jeżeli masz ochotę, do ciasta możesz dodać starte jabłko. Ponownie zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  4. Smaż na głębokiej patelni lub na woku. Olej musi sięgać wysokości około 3-4 cm. Gdy się nagrzeje nakładaj porcję ciasta. Pamiętaj, że temperatura oleju nie może spaść. Ogień musi być średni. Każdego pampucha smaż około 1 - 2 min z każdej strony do złotego koloru. 
  5. Po usmażeniu odkładaj pampuchy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA