Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Jak dobrze wykorzystać mięso, które zostało z rosołu? Mamy kilka prostych i pysznych patentów!

Burgery z szarpanym mięsem
Choć pomysł z przygotowywaniem dań z szarpanym mięsem opiera się na wykorzystaniu wieprzowiny, można je zrobić także z innych rodzajów mięs. To z rosołu nie będzie smakowało tak samo, w końcu nie piekło się przez kilka godzin. Jednak zapewniamy was, że burger z takim mięsem będzie smakował zachwycająco.
Burgery z szarpanym mięsem
Składniki na dwa burgery:
- 300 g mięsa z rosołu
- 3 łyżki sosu barbecue
- 2 bułki
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- 2 pełne łyżki sałatki typu coleslaw (na przykład z tego przepisu)
- kilka plastrów ogórka kiszonego
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki sosu aioli (można go przygotować bardzo szybko) lub majonezu z keczupem
Sposób przygotowania:
- Mięso oddzielamy od kości i rozszarpujemy za pomocą dwóch widelców.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni rozgrzanej z masłem - najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek.
- Zawartość patelni mieszamy z mięsem, dodajemy sos barbecue. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Bułki przekrawamy na pół i przyrumieniamy na tłuszczu, który pozostał na patelni.
- Na dolnej części bułki układamy mięso, na wierzchu układamy po łyżce sałatki warzywnej, a na niej po kilka plasterków ogórka.
- Wierzchnią część bułki smarujemy aioli i przykrywamy całość.
Burgery z szarpaną wołowiną można przygotować także z innymi dodatkami. Oto nasza inna propozycja.

Pierogi z mięsem
Doskonałym pomysłem są również pierogi z mięsem z rosołu. Nie trzeba specjalnie kupować i obrabiać elementów kurczaka czy wołowiny, bo połowa roboty została już zrobiona. Teraz wystarczy oddzielić mięso, doprawić je i nadziać nim pyszne ciasto na pierogi. Jak się za to zabrać? Oto prosty przepis:
Pierogi z mięsem z rosołu
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania
- łyżeczka soli
- dwie łyżki oleju roślinnego
- 300 ml ciepłej wody o temperaturze około 60 stopni Celsjusza
Farsz:
- 1/2 kg mięsa z rosołu
- jajko
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, usuwamy chrząstki. Rozszarpujemy je widelcem lub kroimy w kostkę, w zależności od tego, czy jest twarde.
- Cebule kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, następne rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy pokrojone warzywa.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie odstawiamy, by przestygło.
- Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy sól, dodajemy olej i powoli wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
- Zagniatamy je i sprawdzamy konsystencję - powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki, jeśli zbyt zbite - dodajemy jeszcze trochę wody. Rozwałkowujemy je na stolnicy lub na blacie i wykrawamy kółka szklanką lub foremką.
- Na kółka wycięte z ciasta wykładamy po dużej łyżce nadzienia. Sklejamy brzegi ciasta palcami, widelcem lub formą do pierogów.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej odrobinę soli.
- Pierogi wrzucamy partiami do gorącej wody. Wyjmujemy je po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię - robimy to za pomocą łyżki cedzakowej, by nadmiar wody obciekł. Pierogi z mięsem z rosołu podajemy gorące.
![Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS] Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS]](https://bi.im-g.pl/im/1c/6b/15/z22461468IH,Jak-wykorzystac-mieso-z-rosolu--Zrob-domowe-paszte.jpg)
Mięsne paszteciki z barszczem
Wytrawne paszteciki, które można złapać w biegu czy podjadać podczas przyjęcia, to zawsze świetny pomysł. Przygotowuje się je niezwykle łatwo, a jeść można i na obiad, i jako przekąskę. Mięso z rosołu pomaga przyspieszyć i tak szybki już proces robienia tych pysznych poduszeczek. Sprawdźcie nasz przepis.
Domowe paszteciki z mięsem z rosołu
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g mięsa drobiowego z rosołu razem ze skórą (może też być mięso mieszane drobiowo-wołowe)
- 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)
- 1/3-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania wierzchu pasztecików
- ulubione nasiona lub ziarna do posypania wierzchu pasztecików
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Składniki farszu miksujemy (na przykład za pomocą blendera lub malaksera) - nie może być za luźny, ale też lepiej, żeby nie był zbyt twardy, bo nieco stwardnieje w piekarniku.
- Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-5 milimetrów, podsypując delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Kroimy na długie 3 pasy.
- Wzdłuż dłuższego brzegu każdego z pasków układamy wałeczek z nadzienia o średnicy ok 2 cm. Następnie zawijamy je w ciasto tak, aby powstał rulon. Każdy z rulonów kroimy na ok. 12-14 pasztecików.
- Paszteciki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy ulubionymi dodatkami.
- Pieczemy przez około 35 minut. Najlepsze są na gorąco, podane wraz z barszczem do picia.
Więcej porad na temat przygotowywania pasztecików znajdziecie tu: Domowe paszteciki z mięsem z rosołu w kruchym cieście - smakowity kulinarny recykling [PRZEPIS]

Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu
Smażony ryż to potrawa znana szczególnie w kuchni azjatyckiej. Można go także przygotować we własnym domu i wcale nie potrzeba do tego specjalnych regionalnych przypraw. Wystarczy mięso z rosołu oraz trochę warzyw i sos sojowy. Zresztą sami zobaczcie.
Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu
Składniki:
- 200 g mięsa z rosołu
- 100 g ugotowanego al dente ryżu
- jajko
- 1/2 puszki groszku
- 1/3 puszki ananasa
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 1 liść kapusty (może to być kapusta z rosołu, jeśli jej używaliśmy)
- olej
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- Garść prażonych orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
- Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy za pomocą dwóch widelców.
- Ananasa kroimy na kawałki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, po czym dodajemy mięso, ryż, groszek, pokrojonego w kostkę ananasa i kapustę. Całość smażymy na dość mocnym ogniu, co chwila mieszając.
- W osobnej miseczce rozbijamy jajko, dodajemy do niego sos sojowy. Łączymy składniki i przelewamy na patelnię.
- Wszystkie składniki mieszamy, a gdy jajko je dokładnie oblepi, zdejmujemy z ognia i podajemy w miskach. Każdą porcję posypujemy prażoną cebulką i orzechami nerkowca, jeśli ich używamy.
Zobacz również:
gonzo44
0
Ten przepis na pierogi to dla debili, czy debil pisał? W składzie jest jajko, nie wiadomo do czego dodać: do farszu? do ciasta? (podpowiadam: jajko jest niepotrzebne). Mięso do farszu to nożem w kostkę pokroić???