Drewniane przybory kuchenne mogą sprawiać pewien problem w kwestii czyszczenia. Nie wolno ich długo moczyć ani myć w zmywarce, gdyż drewno łatwo pęka i się niszczy (więcej o tym: Popękane deski, odbarwione noże... Podpowiadamy, jak dbać o przybory kuchenne, by były czyste i bezpieczne).
Kłopot znika, gdy szpatułki czy łyżki myjemy od razu po użyciu. Wtedy wystarczy woda i płyn do mycia naczyń. Co jednak zrobić, gdy przybory poleżały ładnych kilka godzin i resztki jedzenia na nich zaschły? Sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić.
Choć naczynia wykonane ze stali nierdzewnej wydają się niezniszczalne, wcale tak nie jest. Materiał łatwo się rysuje, więc odpada szorowanie przypalonej powierzchni za pomocą druciaka (w przypadku tego typu zabrudzeń polecamy: Przypalone garnki są do wyrzucenia? Można je doczyścić. Przygotujcie sodę i keczup).
Drobniejsze, ale równie uciążliwe zabrudzenia, jak zacieki czy osady, łatwo wyczyścić... olejem albo mąką. Nie wkręcamy was - sami zobaczcie.
Aby wyczyścić czajnik, można użyć specjalnego proszku odkamieniającego. Ale po co, skoro z kamieniem doskonale radzą sobie produkty, które macie w kuchennych szafkach? Wystarczy przygotować sok z cytryny, sodę oczyszczoną lub obierki z ziemniaków.
I zdrowiej, i bardziej eko. Dodatkowo, jeśli użyjecie cytryny, wasz czajnik będzie przyjemnie pachniał. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Zmywarka to urządzenie, które dba o czystość naczyń. A kto dba o czystość zmywarki? No właśnie, ona sama także powinna być regularnie myta. W końcu od jej stanu zależy estetyczny wygląd talerzy i sztućców.
W zmywarce jest kilka elementów, o których nie powinno się zapomnieć. Więcej o tym: Zaniedbana to siedlisko bakterii i przyczyna brzydkich zapachów. Jak czyścić zmywarkę? A jak ją odświeżyć domowymi metodami? Warto skorzystać z myków, które przedstawia poniższy filmik.
W zlewie często składuje się brudne naczynia. Niekiedy czekają na umycie nawet przez kilka dni. W tym czasie na jego powierzchni zaczynają rozwijać się bakterie, nie wspominając już o nieprzyjemnym zapachu. Przetarcie go gąbką z płynem do mycia naczyń nie zawsze wystarcza. Oto, jak go umyć bez sklepowej chemii i pozbawić brzydkiego zapachu.
Do lodówki czasem trafiają produkty i potrawy, które wydzielają intensywny zapach. Niekiedy pojawia się tez nieprzyjemny aromat psującego się jogurtu czy warzyw. Oczywiście w pierwszej kolejności należy pozbyć się zepsutych rzeczy, a te aromatyczne potrawy zamknąć w szczelnych pojemnikach do przechowywania żywności.
Jednak co zrobić, by pozbyć się zapachu, który pozostał w lodówce? Oto proste myki na wykorzystanie domowych specyfików.
Zobacz również: