Do owijania dań i przekąsek sprawdzi się zarówno boczek wędzony surowy, jak i parzony. To, co najważniejsze w boczku do zawijania, to grubość.
Choć wiele osób uwielbia grubsze plastry, które idealnie pasują do typowo polskiej deski mięs i wędlin, nie sprawdzą się do owijania przekąsek. W boczek najczęściej owija się jedzenie, które - dzięki tłuszczowi - pozostaje soczyste w środku. Zewnętrzna strona ma być jednak zarumieniona i chrupiąca.
Owszem, grube plastry sprawią, że kawałek piersi z kurczaka nie wyschnie podczas pieczenia, ale całość będzie po prostu zbyt tłusta, a boczek się nie zarumieni. Zbyt gruba warstwa otoczki sprawi też, że to, co znajduje się w środku, będzie nadmiernie upieczone lub usmażone. Dodatkowo, zdecydowanie trudniej zawinąć śliwkę czy kawałek mięsa w gruby plaster boczku. Znacznie łatwiej pójdzie z cienko krojonym boczkiem.
Słodkie daktyle, lekko cierpki ser kozi i słony, intensywny boczek. Czy może być lepsze połączenie? Taka przekąska to znakomita propozycja na imprezę, jeśli nie chcecie znów podawać gościom śliwek w boczku (choć trzeba przyznać, że i te smakują wyśmienicie). Jak przyrządzić daktyle z kozim serem zawinięte w boczek?
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Są tacy, którzy uwielbiają krewetki w tradycyjnej formie, na przykład z masłem i czosnkiem albo na chrupiąco (zobacz: Krewetki w tempurze - przepis na pyszną przekąskę), inni wolą bardziej wymyślne wersje. Nasza propozycja to połączenie, które zadowoli i jednych, i drugich. Jak się zabrać za przyrządzanie krewetek w boczku? To bardzo proste.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Takie ziemniaczki można zaserwować i w formie grillowanej (latem oczywiście na grillu, w pozostałych miesiącach na patelni grillowej), i pieczonej. Jedno jest pewne - to bardzo łatwa i sycąca przekąska. Zobaczcie na poniższym wideo, że nie kłamiemy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Ziemniaki grillowane w boczku - szybko ci bo(cz)kiem nie wyjdą
Serowa bagieta w boczku sprawdzi się zarówno jako imprezowa przekąska, jak i podana bez okazji na podwieczorek. Nie jest to propozycja dietetyczna, ale umówmy się - są takie dni, gdy nie trzeba liczyć kalorii. Nasza bagietka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dzięki sporej ilości sera z pewnością szybko zaspokoi głód.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Serowa bagieta w boczku
Boczek sprawdza się świetnie nie tylko w małych przekąskach, lecz także jako dodatek do dań obiadowych. Taką propozycją jest faszerowana pierś z indyka. To kolejny przepis typu "proste i efektowne", dlatego można go zrealizować zarówno na obiad w tygodniu, jak i ten odświętny, gdy przyjmujecie gości. Jak zrobić faszerowaną pierś z indyka? Oto wskazówki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taką faszerowaną pierś z indyka można podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Do tego doskonale pasować będą surówki, na przykład z marchewki lub czerwonej kapusty.
Słodkie połączenia z boczkiem nadal wzbudzają zaskoczenie. Niedawno pisaliśmy o lodach z bekonem, które sprzedawał Burger King. Jednak nie tylko karmel czy syrop klonowy idealnie pasuje do boczku. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się także owoce. Nasza propozycja to banalnie proste, słodko-wytrawne brzoskwinie w boczku.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Zawijane w boczek warzywa to zawsze dobry pomysł. Uwielbiają je dorośli, a dzieciaki łatwiej jest do nich przekonać. A to, co włożycie do środka, zależy od was samych. Nasza propozycja to wersja ze szparagami w boczku. Oto, jak je zrobić.
Składniki:
Dodatkowo na glazurę:
Sposób przygotowania:
Takie paluchy szparagowe można jeść solo. Znakomicie smakować będą podane z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
Przepis to zmodyfikowana wersja naszych szaszłyków z boczkiem i szparagami - prostej i pysznej przekąski z grilla [PRZEPIS].
Jajka? Dobre! Boczek? Pycha! Jajka w boczku? O mamo! Taka przekąska to doskonała propozycja na wieczór przy ulubionym filmie albo meczu. Może nie są najmniej tuczące, ale - cóż - piszemy tu o boczku, czego można się było spodziewać? Ich przygotowanie wymaga troszkę czasu, ale wcale nie jest skomplikowane. Jak zrobić taką przekąskę?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Piekielnie ostre jajka Belzebuba - na śniadanie i jako przekąska do meczu.
A jakie wy macie sposoby na zawijaski z boczkiem? Podzielcie się swoimi pomysłami.
Zobacz również: