Zrobiło się chłodniej? Postaw na zupy. Te na pewno rozgrzeją Cię na długo

Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. W sezonie zimowym odgrywa większą rolę niż tylko bycie pierwszym daniem. Stanie na przystanku w mrozie podczas powrotu z pracy czy szkoły albo jesienne spacery, wzmagają potrzebę szybkiego ogrzania. Zupa jest na to idealnym sposobem. Oto kilka sycących i rozgrzewających propozycji.
Zupa gulaszowa po węgiersku przypomina tradycyjny gulasz, który zwykle jest jadany razem z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi Zupa gulaszowa po węgiersku przypomina tradycyjny gulasz, który zwykle jest jadany razem z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi Fot. Shutterstock

Gęsta zupa węgierska

Węgrzy od lat kulinarnie inspirują Polaków. Szczegółnie ich potrawy z dodatkiem papryki i ostrych przypraw świetnie sprawdzają się na chłodne dni. Nasza propozycja to gęsta zupa gulaszowa z węgierskim sznytem. Jak ją zrobić? Oto przepis.

Gęsta zupa węgierska - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa chudego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 3 średnie świeże pomidory)
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, cząber, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy w około 2-centymetrowe kawałki. Oprószamy je słodką papryką i tymiankiem i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce, by się dobrze zamarynowało.
  2. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do dużej miski, wlawszy wcześniej do niej odrobinę oleju. Dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż będzie lekko rumiane. Następnie zalewamy mięso i cebulę wodą, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem.
  3. W trakcie duszenia kroimy w kostkę ziemniaki, a marchewkę w plastry i dodajemy do mięsa.
  4. Kroimy również paprykę (i pomidory, jeśli używamy świeżych), a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  5. Gdy zarówno mięso, jak i ziemniaki będą prawie miękkie, paprykę i pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy także rozdrobniony czosnek. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, cząbrem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawimy solą i pieprzem do smaku.

Wskazówka 1: Jeśli chcemy, możemy dodać do zupy gulaszowej czerwone wino. 250 ml wina wlewamy do zupy razem z pomidorami i gotujemy kilka minut bez przykrywki, by alkohol odparował.

Wskazówka 2: Jeżeli zupa jest zbyt rzadka (na przykład przez soczyste pomidory lub za dużą ilość wody), możemy ją zagęścić, używając mąki kukurydzianej lub mielonego siemienia lnianego. By nie powstały kluski, rozrabiamy odrobinę mąki bądź siemienia z letnią wodą, następnie dodajemy 2 łyżki zupy, dobrze mieszamy i łączymy z resztą dania.

Przepis pochodzi z: Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe.

Zupa grochowa najlepiej smakuje z mięsem - sprawdzi się tu najlepiej boczek lub kiełbasa Zupa grochowa najlepiej smakuje z mięsem - sprawdzi się tu najlepiej boczek lub kiełbasa Fot. Shutterstock

Grochówka

Zupa grochowa to propozycja, której nie może zabraknąć w kuchniach babć i mam. Jest bardzo sycąca, a przy tym bardzo smaczna. Składniki do niej są tanie, więc to idealna zupa, by nakarmić sporo głodnych brzuszków. Jak ją zrobić?

Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą - przepis

Składniki (na duży gar zupy):

  • 800 g łuskanego grochu
  • około 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • około 500 g wędzonego boczku
  • 400 g ziemniaków
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kminku
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • 3 litry wody

Jak przygotować groch do gotowania zupy grochowej?

  1. Przygotowanie zupy grochowej należy zacząć już wieczorem w dniu poprzednim - wcześniej należy namoczyć groch. Wsypujemy go zatem do miski i zalewamy wodą - powinna sięgać ponad poziom ziaren, bo zostanie przez nie wchłonięta.
  2. Groch zostawiamy na noc. Jeśli chcemy zacząć przygotowanie zupy wcześniej, namoczmy go co najmniej 3-4 godziny przed użyciem do gotowania.

Jak zrobić zupę grochową?

  1. Następnego dnia zagotowujemy w dużym garnku 3 litry wody, dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe. Dosypujemy do wody namoczony groch.
  2. W czasie, gdy woda się gotuje, ziemniaki, kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Odlewamy ją po około 5-8 minutach.
  3. Boczek wysypujemy na suchą patelnię i podsmażamy. Gdy tłuszcz się wytopi, możemy dodać cebulę. Przeciskamy też czosnek przez wyciskarkę i wrzucamy go na patelnię.
  4. Pokrojoną kiełbasę dodajemy bezpośrednio do zupy. Wsypujemy również majeranek, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
  5. Zupę grochową doprawiamy także kminkiem - ta magiczna przyprawa zapobiegnie wzdęciom i niestrawności, które może spowodować duża ilość grochu i tłustego mięsa.
  6. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki.
  7. Po wskazanym czasie dodajemy odsączone, pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli dodamy je za wcześnie, rozgotują się i z zupy zrobi się mało apetyczna breja).

Przepis pochodzi z: Zupa grochowa wojskowa - przepis na sycącą zupę na zimne dni.

Zupa rybna z soczewicą Zupa rybna z soczewicą Fot. Shutterstock/Kiian Oksana

Zupa rybna z soczewicą

Kolejna propozycja to naprawdę sycąca zupa. Wprowadzi nieco inny sznyt do waszych dań, bo wiemy, że zupy rybne nieczęsto goszczą w polskich domach. A szkoda, bo są i smaczne, i zdrowe. Jak przygotować taką zupę? Oto prosty przepis.

Zupa rybna z soczewicą

Składniki:

  • 1 i 1/2 l wody
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • 1/3 kawałka selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/3 pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 400 g filetu z dowolnej ryby (np. dorsz, miruna czy łosoś)
  • duży ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili (lub szczypta mielonej chili)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka posiekanych świeżych ziół (np. natki pietruszki, koperku, kolendry)

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (poza porem) myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 30 minut, po czym wyciągamy warzywa, a wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka.
  2. Pora i czosnek drobno siekamy, a soczewicę przepłukujemy na sitku pod zimną wodą, rybę kroimy na dość duże kawałki (w trakcie gotowania i tak się trochę rozpadnie). Pora, czosnek i soczewicę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10-15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy rybę i resztę przypraw, delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę dopóki mięso się nie zetnie. Uważamy jednak, by go nie przegotować.
  4. Na koniec dodajemy świeże zioła. Do zupy można dodać także zahartowaną śmietanę, ale nie jest to konieczne.

Zupa wyszła za słona? Dzięki naszemu sposobowi, pozbędziesz się nadmiaru soli.

Kapuśniak z białej kapusty to zupa smaczna i zdrowa. Jest jednym z klasycznych wariantów na pierwsze danie obiadowe. Kapuśniak z białej kapusty to zupa smaczna i zdrowa. Jest jednym z klasycznych wariantów na pierwsze danie obiadowe. Fot. Shutterstock/amberto4ka

Kapuśniak

Zupa, z którą najbardziej kojarzą się zimowe szaleństwa na stokach, po prostu musi znaleźć się na liście rozgrzewających propozycji. Tak, tak, znamy różnicę między kwaśnicą, a kapuśniakiem, ale jesteśmy ponad podziałami. Ta gęsta, sycąca zupa jest świetna na rozgrzanie organizmu. Dodatkowo, zaledwie po jednej porcji będziecie porządnie najedzeni.

Przepis na kapuśniak z białej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 i 1/2 l wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżka liści majeranku (świeżych lub suszonych)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Opcjonalnie:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapuśniak z białej kapusty - jak zrobić?

  1. Kapustę drobno szatkujemy, oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy, by puściła soki.
  2. Do garnka wkładamy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny od momentu wrzenia. Co jakiś czas odszumowujemy wywar z mętnej piany.
  3. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera, a pora myjemy. Warzywa przekrawamy na mniejsze kawałki, a cebulę opalamy nad palnikiem, w piekarniku lub na patelni. Włoszczyznę wrzucamy do wywaru.
  4. Całość gotujemy przez około 30 minut. Wyciągamy warzywa i mięso. Można je drobniej pokroić i włożyć z powrotem do zupy albo przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet.
  5. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, po czym dorzucamy je do wywaru wraz z kapustą (z zalewą). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Na tym etapie można też dodać koncentrat pomidorowy, jeśli go używamy. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną, czyli przez około 15 minut.
  6. W międzyczasie w osobnym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Cały czas mieszamy, by uniknąć przypalenia. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni, po czym przelewamy ją do kapuśniaku i mieszamy.
  7. Na koniec dodajemy świeży koperek. Gotowe.

Przepis pochodzi z: Kapuśniak z białej kapusty - smaczna zupa, która nasyci całą rodzinę. Jak go zrobić?

Japoński ramen Japoński ramen Fot. Shutterstock/VadimZosimov

Japoński ramen

Ramen to zupa typowo japońska. Można powiedzieć, że to taki rosół, ale z dużą ilością dodatków. Do środka dodaje się charakterystyczny, długi makaron oraz plasterki mięsa, warzywa i ugotowane na półtwardo jajko. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, ale jak go zrobić? Oto nasza improwizacja.

Wołowy ramen - przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego (najlepiej domowej roboty)
  • 1/2 l wody
  • 4 cebulki dymki
  • 100 g świeżych grzybów (shiitake lub pieczarek) albo 30 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (można dodać więcej, jeśli lubimy ostre dania)
  • gwiazdka anyżu
  • olej do smażenia
  • 200 g makaronu do ramenu
  • 200 g kawałek wołowiny (o grubości 4 cm)
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby świeże kroimy w plasterki, suszone zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na kilka minut.
  2. Białe części cebulek kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy. Do rozgrzanego garnka wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulki. Gdy zmiękną, dodajemy czosnek, imbir, chili i anyż. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
  3. Do garnka wlewamy gorący bulion, wodę, oba sosy i grzyby. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Jajka gotujemy na półtwardo i obieramy.
  5. Następnie dodajemy makaron i gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy łyżeczkę oleju i układamy na nim wołowinę. Smażymy po kilka minut z obu stron (mięso może być tak wysmażone, jak lubicie najbardziej). Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem i pozostawiamy przez 7 minut, by odpoczęło. Po tym czasie kroimy je na plastry.
  7. Zupę serwujemy w miskach, z dodatkiem kilku plastrów mięsa, przekrojonym na pół jajkiem i posypaną posiekanym szczypiorkiem z dymki oraz sezamem. Do zupy można dodać także płat suszonych alg.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.