Gdy do wypłaty daleko, a w portfelu pustki - przegląd tanich a smacznych dań na jesień i zimę [PRZEPISY]

Nie zawsze mamy ochotę i możliwość, by zaserwować najbliższym danie z wysokiej półki. By stworzyć pyszny obiad, wcale nie trzeba używać drogich mięs czy dodatków. Oto lista tanich, a dobrych potraw, które warto zaserwować na obiad. Możemy się założyć, że wiele z wykorzystanych składników macie już w swoich kuchniach.
Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami Fot. tRufelka Elena/ Shutterstock

Zupa fasolowa

Zupy na bazie warzyw strączkowych są wyjątkowo sycące. Fasola jest uwielbiana przez wielu domowych kucharzy, ponieważ łatwo ją dostać, jest tania i nawet niewielką porcją można nakarmić sporo głodnych brzuchów.  Nasza propozycja na pierwsze danie to klasyczna fasolówka.

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli Piękny Jaś
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • ok. 1,5-2 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem zupy zalewamy fasolę wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją i ponownie zalewamy wodą.
  2. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około godzinę, aż fasola będzie miękka.
  3. Pietruszkę i selera myjemy, po godzinie dokładamy do fasoli.
  4. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, również wrzucamy do zupy. Dodajemy także cebulę. Gotujemy do miękkości warzyw, a po tym czasie wyjmujemy pietruszkę, seler i cebulę.
  5. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę. Smażymy przez chwilę, aż mięso lekko się przyrumieni. Następnie wrzucamy do zupy.
  6. Doprawiamy ją wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Wskazówka 1: Do zupy warto dodać także szczyptę kminku. Dzięki niemu danie będzie łatwiej strawne.

Wskazówka 2: Zamiast przygotowywania wywaru od podstaw, można wesprzeć się gotową kostką rosołową (najlepiej domowej roboty).

Przepis pochodzi z: Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca.

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana Najprostsza zapiekanka ziemniaczana Fot. Shutterstock

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana

Polacy uwielbiają ziemniaki. Można z nich wyczarować naprawdę sporo dań - od frytek, przez sałatki, po zapiekanki. Nasza propozycja to zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Porcja jest duża, a posiłek bardzo sycący i, przede wszystkim, tani.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tymianku
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera lub mozzarelli
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Opłukujemy je pod bieżącą wodą, po czym umieszczamy w misce. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem oraz polewamy dwiema łyżkami oleju. Całość mieszamy. Połowę ziemniaków układamy w brytfannie.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy. Do środka przekładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Gdy mięso się zetnie, wlewamy śmietanę. Zanim to zrobimy, hartujemy ją za pomocą płynu z patelni lub kilku łyżek gorącej wody. Całość podgrzewamy przez chwilę, a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy mięso do brytfanny.
  4. Na warstwie mięsnej, układamy pozostałe ziemniaki i wszystko polewamy sosem, który pozostał na patelni. Naczynie przykrywamy.
  5. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę, a wierzch ziemniaków posypujemy serem. Bez przykrycia zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.

Przepis pochodzi z: Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków.

Zobaczcie nasze myki na obieranie ziemniaków i czosnku. Nie potrzeba noża ani obieraczki!

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym Makaron z sosem mięsno-pomidorowym Fot. Shutterstock/Valeria Aksakova

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

To klasyk wśród dań z makaronem. Jednak często przygotowuje się go z dodatkiem gotowego sosu ze słoika lub z torebki. A szkoda, bo od podstaw robi się go bardzo łatwo. Jest też dużo lepszy i wiadomo, co jest w środku. Oto prosty przepis.

Składniki:

  • 500 g makaronu w dowolnym kształcie
  • puszka pomidorów lub 300 ml przecieru pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego (na przykład z łopatki wieprzowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • starty ser żółty do posypania
  • łyżka suszonych ziół (na przykład bazylii lub oregano)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Nie dodajemy oleju, ponieważ sos będzie spływał po makaronie, zamiast się 'przykleić'.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i dorzucamy do mięsa.
  4. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wlewamy przecier lub pomidory w puszce (jeśli są w całości, rozdrabniamy je podczas mieszania mięsnego sosu).
  5. Makaron odlewamy pozostawiając pół szklanki wody, którą wlewamy do sosu. Dzięki zawartości skrobi, zagęści sos.
  6. Mięsny sos dokładnie mieszamy, a gdy będzie wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia.
  7. Na talerzach układamy po porcji makaronu, na nim mięsny sos. Całość posypujemy startym serem.
rolada z ciasta rolada z ciasta haps

Rolada z ciasta na kopytka

Jeśli z wczorajszego obiadu zostało wam ziemniaków, przygotujcie kopytka. Ale nie w takiej formie, jaką wszyscy znają. Oto rolada wypełniona farszem pieczarkowym. Prosta, smaczna i sycąca. Jak ją zrobić?

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w ósemki a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodajemy tymianek oraz oregano i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
  2. Następnie przygotowujemy ciasto. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy oba rodzaje mąki, sól oraz jajko i zagniatamy do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie farsz, a następnie zwijamy ciasto w roladę, dokładnie zlepiając miejsce łączenia ciasta.
  3. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy roladę i smarujemy ją po wierzchu olejem. Wstawiamy roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Przed wyjęciem rolady z formy czekamy około 10 minut.
  4. Przed podaniem kroimy roladę w plastry.

Wskazówka: Plastry rolady możemy podawać z różnymi sosami, na przykład pieczeniowym lub pomidorowym.

Przepis pochodzi z: Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE].

Szybkie ciasteczka z dżemem Szybkie ciasteczka z dżemem Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk

Szybkie ciasteczka z dżemem

Choćbyśmy najedli się 'pod korek', po obiedzie często nabieramy ochoty na coś słodkiego. Nasza propozycja ciasteczek należy do grona szybkich i tanich przepisów na deser. W dodatku wymaga użycia jedynie trzech składników.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół słoika dżemu lub owoców w zalewie lub kremu czekoladowego
  • cukier wanilinowy do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Za pomocą foremek do ciastek lub szklanki wykrawamy z niego ciasteczka o dowolnym kształcie. W środku co drugiego ciastka wykrawamy kółeczko. Ciastka z dziurką układamy na tych pełnych i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do środka każdego ciasteczka wkładamy po łyżeczce ulubionego dżemu lub kremu. Wierzch posypujemy ziarenkami cukru wanilinowego.
  3. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż się zarumienią. Podajemy ostudzone.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (1)
Gdy do wypłaty daleko, a w portfelu pustki - przegląd tanich a smacznych dań na jesień i zimę [PRZEPISY]
Zaloguj się
  • jacek.boczkowski

    0

    Ja smażę pieczarki drobno pokrojone bez cebuli na oleju. Jak zaczynają się rumienić wsypuję pokrojoną drobno cebulę i smażę chwilę a następnie dolewam trochę wody, zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Chodzi o to, żeby cebula nie była spalona. Zawierając cukier łatwo się przypala i wtedy może zaszkodzić. Z kolei smażone w wyższej temperaturze pieczarki nabierają właściwego smaku czego nie można powiedzieć o pieczarkach duszonych w soku z cebuli.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX