Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Gdy do wypłaty daleko, a w portfelu pustki - przegląd tanich a smacznych dań na jesień i zimę [PRZEPISY]

Zupa fasolowa
Zupy na bazie warzyw strączkowych są wyjątkowo sycące. Fasola jest uwielbiana przez wielu domowych kucharzy, ponieważ łatwo ją dostać, jest tania i nawet niewielką porcją można nakarmić sporo głodnych brzuchów. Nasza propozycja na pierwsze danie to klasyczna fasolówka.
Składniki:
- 250 g suchej fasoli Piękny Jaś
- 200 g kiełbasy
- 200 g boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz
- ok. 1,5-2 l wody
Sposób przygotowania:
- Dzień przed gotowaniem zupy zalewamy fasolę wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją i ponownie zalewamy wodą.
- Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około godzinę, aż fasola będzie miękka.
- Pietruszkę i selera myjemy, po godzinie dokładamy do fasoli.
- Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, również wrzucamy do zupy. Dodajemy także cebulę. Gotujemy do miękkości warzyw, a po tym czasie wyjmujemy pietruszkę, seler i cebulę.
- Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę. Smażymy przez chwilę, aż mięso lekko się przyrumieni. Następnie wrzucamy do zupy.
- Doprawiamy ją wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Wskazówka 1: Do zupy warto dodać także szczyptę kminku. Dzięki niemu danie będzie łatwiej strawne.
Wskazówka 2: Zamiast przygotowywania wywaru od podstaw, można wesprzeć się gotową kostką rosołową (najlepiej domowej roboty).
Przepis pochodzi z: Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca.

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana
Polacy uwielbiają ziemniaki. Można z nich wyczarować naprawdę sporo dań - od frytek, przez sałatki, po zapiekanki. Nasza propozycja to zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Porcja jest duża, a posiłek bardzo sycący i, przede wszystkim, tani.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tymianku
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki startego żółtego sera lub mozzarelli
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Opłukujemy je pod bieżącą wodą, po czym umieszczamy w misce. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem oraz polewamy dwiema łyżkami oleju. Całość mieszamy. Połowę ziemniaków układamy w brytfannie.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy. Do środka przekładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
- Gdy mięso się zetnie, wlewamy śmietanę. Zanim to zrobimy, hartujemy ją za pomocą płynu z patelni lub kilku łyżek gorącej wody. Całość podgrzewamy przez chwilę, a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy mięso do brytfanny.
- Na warstwie mięsnej, układamy pozostałe ziemniaki i wszystko polewamy sosem, który pozostał na patelni. Naczynie przykrywamy.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę, a wierzch ziemniaków posypujemy serem. Bez przykrycia zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Przepis pochodzi z: Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków.
Zobaczcie nasze myki na obieranie ziemniaków i czosnku. Nie potrzeba noża ani obieraczki!

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym
To klasyk wśród dań z makaronem. Jednak często przygotowuje się go z dodatkiem gotowego sosu ze słoika lub z torebki. A szkoda, bo od podstaw robi się go bardzo łatwo. Jest też dużo lepszy i wiadomo, co jest w środku. Oto prosty przepis.
Składniki:
- 500 g makaronu w dowolnym kształcie
- puszka pomidorów lub 300 ml przecieru pomidorowego
- 500 g mięsa mielonego (na przykład z łopatki wieprzowej)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- starty ser żółty do posypania
- łyżka suszonych ziół (na przykład bazylii lub oregano)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Nie dodajemy oleju, ponieważ sos będzie spływał po makaronie, zamiast się 'przykleić'.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy i dorzucamy do mięsa.
- Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wlewamy przecier lub pomidory w puszce (jeśli są w całości, rozdrabniamy je podczas mieszania mięsnego sosu).
- Makaron odlewamy pozostawiając pół szklanki wody, którą wlewamy do sosu. Dzięki zawartości skrobi, zagęści sos.
- Mięsny sos dokładnie mieszamy, a gdy będzie wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia.
- Na talerzach układamy po porcji makaronu, na nim mięsny sos. Całość posypujemy startym serem.

Rolada z ciasta na kopytka
Jeśli z wczorajszego obiadu zostało wam ziemniaków, przygotujcie kopytka. Ale nie w takiej formie, jaką wszyscy znają. Oto rolada wypełniona farszem pieczarkowym. Prosta, smaczna i sycąca. Jak ją zrobić?
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w ósemki a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodajemy tymianek oraz oregano i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
- Następnie przygotowujemy ciasto. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy oba rodzaje mąki, sól oraz jajko i zagniatamy do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie farsz, a następnie zwijamy ciasto w roladę, dokładnie zlepiając miejsce łączenia ciasta.
- Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy roladę i smarujemy ją po wierzchu olejem. Wstawiamy roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Przed wyjęciem rolady z formy czekamy około 10 minut.
- Przed podaniem kroimy roladę w plastry.
Wskazówka: Plastry rolady możemy podawać z różnymi sosami, na przykład pieczeniowym lub pomidorowym.
Przepis pochodzi z: Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE].

Szybkie ciasteczka z dżemem
Choćbyśmy najedli się 'pod korek', po obiedzie często nabieramy ochoty na coś słodkiego. Nasza propozycja ciasteczek należy do grona szybkich i tanich przepisów na deser. W dodatku wymaga użycia jedynie trzech składników.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół słoika dżemu lub owoców w zalewie lub kremu czekoladowego
- cukier wanilinowy do posypania
Sposób przygotowania:
- Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Za pomocą foremek do ciastek lub szklanki wykrawamy z niego ciasteczka o dowolnym kształcie. W środku co drugiego ciastka wykrawamy kółeczko. Ciastka z dziurką układamy na tych pełnych i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do środka każdego ciasteczka wkładamy po łyżeczce ulubionego dżemu lub kremu. Wierzch posypujemy ziarenkami cukru wanilinowego.
- Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż się zarumienią. Podajemy ostudzone.
Zobacz również:
jacek.boczkowski
0
Ja smażę pieczarki drobno pokrojone bez cebuli na oleju. Jak zaczynają się rumienić wsypuję pokrojoną drobno cebulę i smażę chwilę a następnie dolewam trochę wody, zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Chodzi o to, żeby cebula nie była spalona. Zawierając cukier łatwo się przypala i wtedy może zaszkodzić. Z kolei smażone w wyższej temperaturze pieczarki nabierają właściwego smaku czego nie można powiedzieć o pieczarkach duszonych w soku z cebuli.