Jeśli zakalec nie jest słowem wam obcym, polubicie się z brownie. To proste ciasto trudno zepsuć, ponieważ z założenia... jest zakalcem. Ma być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Cały jego urok to dość zbita, wilgotna konsystencja ukryta pod czekoladową skorupką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wasz piekarnik obłożony jest klątwą, przez którą żadne ciasto nie wychodzi? A może w ogóle go nie macie? To nie problem, bo pyszne ciasto można zrobić także bez jego użycia. Nasza propozycja to niebiańskie ciacho kokosowe z krakersami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia
Dla fanów klasyków proponujemy pyszne ciasto zebra. Może wygląda na skomplikowane, ale - uwierzcie - jest banalnie proste. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i około pół godziny zaangażowania. Potem tylko wstawiacie ciacho do piekarnika i powstrzymujecie się przed zjedzeniem go tuż po wyjęciu.
A jeśli poczuliście już magię świąt, koniecznie zobaczcie, jak łatwo i efektownie pakować prezenty. Oto kilka prostych myków:
Składniki:
Do wysmarowania formy:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Zebra, czyli klasyk klasyków
Ciasto marchewkowe idealnie wkomponuje się i w świąteczny klimat, i podczas letniego pikniku. Przygotowuje się je wyjątkowo łatwo, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Ciasto można podać bez żadnych dodatków albo z kremem na bazie serka typu philadelphia.
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
Sposób przygotowania:
Wystudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i wysmarować środek kremem złożonym z 300 g serka typu philadelphia oraz 1/4 szklanki cukru pudru. Można dodać także łyżkę masła orzechowego. Jeśli zrobicie go więcej, możecie pokryć nim także wierzch ciasta, a całość posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Zobacz również: