Tipy na najlepsze pieczone ziemniaki. Oto kilka inspiracji od Gordona Ramsaya, Magdy Gessler i nie tylko [PRZEPISY]

Pieczone ziemniaki to bezkonkurencyjny klasyk. Sprawdzają się idealnie w tygodniu i od święta. Komponują się z niemal każdym daniem mięsnym, a także warzywnym. W dodatku robi się je bardzo łatwo. Sprawdziliśmy, jak przyrządzają je gwiazdy kulinariów. Poniżej kilka inspiracji od Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Gordona Ramsaya i Jamiego Olivera.
Najlepsze pieczone ziemniaki Jamiego Olivera Najlepsze pieczone ziemniaki Jamiego Olivera Fot. Laurent Gillieron / AP; Shutterstock/Food Via Lenses

Najlepsze pieczone ziemniaki Jamiego Olivera

Jamie Oliver to guru kulinariów w Wielkiej Brytanii i na całym świecie. Słynie z 'ludzkiego' podejścia do jedzenia i chętnie edukuje domowych kucharzy, między innymi poprzez swoje programy kulinarne oraz książki, które regularnie wydaje. Nic więc dziwnego, że podzielił się także przepisem na najlepsze pieczone ziemniaki. Dodał do nich czosnek i szałwię, ale to nie same dodatki robią największą robotę. Uwaga - ten przepis wymaga zamarynowania ziemniaków i odstawienia ich w marynacie na całą noc, dzięki czemu aromat przypraw doskonale je przenika.

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i szałwią według Jamiego Olivera - przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Maris Piper lub inne o typie A - sałatkowym) 
  • 4 łyżeczki tłuszczu gęsiego lub niesolonego masła
  • oliwa z oliwek
  • główka czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej szałwii
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ziemniaki. Najlepiej, jeśli wszystkie są w podobnym rozmiarze. Podgotowujemy je w garnku z wrzącą soloną wodą przez 15 minut. Dzięki temu będą naprawdę puszyste w środku.
  2. Odcedzamy je w durszlaku i pozostawiamy do odparowania na 2 minuty - pomoże to tłuszczowi przykleić się do ziemniaków. Lekko potrząsamy nimi w durszlaku, by nieco postrzępić ich powierzchnię (będą wtedy bardziej chrupiące).
  3. Do brytfanny wkładamy gęsi tłuszcz lub masło oraz łyżkę oliwy. Wrzucamy ziemniaki, dodajemy szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu, a następnie całość mieszamy, by ziemniaki dokładnie pokryły się przyprawami.
  4. Rozkładamy je równomiernie w brytfannie, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce.
  5. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Miażdżymy główkę czosnku, a następnie delikatnie rozgniatamy każdy nieobrany ząbek. Wrzucamy je do ziemniaków. Dzięki temu czosnek będzie słodki i nada potrawie piękny zapach.
  7. Ziemniaki pieczemy przez godzinę lub do momentu, aż będą chrupiące i złociste.
  8. Wyjmujemy brytfannę z piekarnika. Delikatnie miażdżymy każdy ziemniak za pomocą szpatułki lub tłuczka tak, aby dość ciasno wypełniały spód formy.
  9. Liście szałwii wkładamy do miseczki z odrobiną oliwy (staną się aromatyczne i chrupiące), a następnie posypujemy nimi ziemniaki i pieczemy przez kolejne 20-25 minut, aż się zrumienią. 
Ziemniaki po szwedzku z przepisu Ewy Wachowicz Ziemniaki po szwedzku z przepisu Ewy Wachowicz Fot. Shutterstock/Vankad; Instagram/ewawachowicz

Ziemniaki po szwedzku z przepisu Ewy Wachowicz

Ewę Wachowicz znają chyba wszyscy domowi kucharze. Niegdyś zasłynęła jako Miss Polski, dziś to gwiazda tradycyjnej, polskiej kuchni. W swoich programach pokazuje proste przepisy na wyjątkowe potrawy. Należą do niech między innymi ziemniaki po szwedzku, zwane też hasselback - są pyszne zarówno solo, jak i jako dodatek do dań. Sekretem ich doskonałej konsystencji jest odpowiedni sposób nacinania powierzchni. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Ziemniaki po szwedzku według Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki porządnie myjemy i osuszamy. Każde warzywo nacinamy co 2-3 mm tak, by powstały plastry, ale nie docinamy ich do końca. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. 
  2. Skrapiamy je olejem, po czym oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20-25 minut.
  3. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika, a na ziemniaki nakładamy kawałeczki masła oraz posypujemy je listkami rozmarynu. Całość ponownie pieczemy przez 20-25 minut.

Zobacz także: Jak przechowywać warzywa, by jak najdłużej zachowały swoja świeżość. Oto kilka sprytnych myków.

Ziemniaki pieczone w chilli i kurkumie a la Gordon Ramsay Ziemniaki pieczone w chilli i kurkumie a la Gordon Ramsay Fot. Shuterstock/Nitr; Instagram/gordongram

Ziemniaki pieczone w chili i kurkumie a la Gordon Ramsay

Gordon Ramsay to niekwestionowany autorytet w kulinarnym świecie. Co prawda najczęściej wspomina się jego wybuchy w 'Piekielnej kuchni Gordona Ramsaya', jednak jego dorobek gastronomiczny wybiega daleko poza takie skandale. To poważany szef kuchni, restaurator, autor książek oraz prowadzący programów o tematyce kulinarnej. Poza potrawami na miarę michelinowskich restauracji, tworzy także 'zwykłe' dania, którym nadaje niesamowite walory smakowe. Poznajcie jego przepis na pieczone ziemniaki. Szef kuchni poleca dodać do nich chili i kurkumę, dzięki którym uzyskają nie tylko doskonały smak, ale i kolor.

Ziemniaki pieczone w chili i kurkumie Gordona Ramsaya - przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Maris Piper lub innej o typie A - sałatkowym)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta płatków chili
  • 4-5 łyżeczek oliwy z oliwek (lub tłuszczu gęsiego albo kaczego)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki wzdłuż dłuższych boków. Wkładamy je do dużego garnka z osoloną zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 8 minut.
  3. Odcedzamy ziemniaki w durszlaku i posypujemy kurkumą, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Potrząsamy naczyniem, aby równomiernie pokryć ziemniaki przyprawami. Następnie skrapiamy je oliwą z oliwek i ponownie potrząsamy durszlakiem. Pozostawiamy do odparowania na 5 minut.
  4. Wlewamy resztę oliwy z oliwek na blachę do pieczenia i umieszczamy w piekarniku na kilka minut, aby się rozgrzała. Ostrożnie dodajemy ziemniaki i potrząsając, dokładnie pokrywamy je tłuszczem. Pieczemy przez 40-45 minut, obracając kilka razy, aż przyrumienią się na złoto.
  5. Gotowe ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy w lekko rozgrzanym naczyniu.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem według Magdy Gessler Pieczone ziemniaki z rozmarynem według Magdy Gessler Fot. Instagram/magdagessler_official; Shutterstock/zi3000

Pieczone ziemniaki z rozmarynem według Magdy Gessler

Chyba nie ma osoby, która nie słyszała o Magdzie Gessler. Choć najbardziej słynie z prowadzenia 'Kuchennych rewolucji' i posiadania kilku restauracji, często też dzieli się swoimi przepisami na potrawy bliskie sercom wielu domowych kucharzy. Nie inaczej jest z pieczonymi ziemniakami. Muszą się w nich znaleźć czosnek i rozmaryn, które nadają ziemniakom nieziemskiego aromatu. Oto propozycja wykonania tej potrawy według przepisu restauratorki.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem - przepis autorstwa Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg małych ziemniaków
  • główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka z wrzącą, osolona wodą. Gotujemy w mundurkach przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na blachę.
  3. Główkę czosnku przekrawamy na pół i obie części wciskamy między ziemniaki.
  4. Całość posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
  5. Blaszkę z ziemniakami wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po tym czasie ziemniaki wykładamy na duży półmisek, wyciskamy na nie upieczony czosnek i mieszamy. Całość można udekorować dodatkowymi gałązkami rozmarynu.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA