Feta i mięta to pyszny farsz do tych trójkącików. Jeśli jednak nie przepadasz za tym połączeniem, polecamy np. szynkę dojrzewającą z mozzarellą i szpinakiem.
Składniki:
1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
200 g dobrej fety
kilka listków mięty lub melisy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka listków tymianku
1 żółtko
czarnuszka
słodka papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.
Zioła ze sklepu szybko ci więdną? Są na to sposoby:
Pizza w wersji mini sprawdzi się w sam raz, jako przekąska. Obok talerza z takimi ślimaczkami, możesz postawić kilka dowolnych sosów.
Składniki:
Ciasto:
750 g mąki
350 ml wody
2 g suchych drożdży
50 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
60 g pulpy pomidorowej
100 g mozzarelli do pizzy
8 listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220 st. C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.
Autor: Ernest Jagodziński
Wolisz ciągnący się ser? Ta przekąska jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
ser mozzarella
mąka
jajko
łyżka bułki tartej
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka chili
łyżeczka suszonej bazylii
olej do głębokiego smażenia
ketchup
Sposób przygotowania:
Trochę słodkie, trochę słone. Idealne, jeśli lubisz ser pleśniowy.
Składniki:
2 gruszki (klapsy, konferencje)
150 g mąki
100 g obranych, zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g gorgonzoli
100 g masła
2 jajka
250 g jogurtu
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z masłem, jajkami, jogurtem i solą. Łączymy z mąką z gruszkami, ale nie mieszamy za długo - ciasto powinno być grudkowate. Napełniamy nim foremki na muffinki i pieczemy 25 minut w 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Na początek coś dla wielbicieli brokułów. Jeśli chcecie, do masy na babeczki możecie dodać nieco mięsa z kurczaka albo pokrojonej cienko, paprykowanej kiełbasy.
Składniki:
1/2 kg brokułów
4 jajka
szklanka kremówki
sól
gałka muszkatołowa
łyżka masła
3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i wysypujemy parmezanem. Następnie wlewamy masę do foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut. Wbity w środek nóż po wyjęciu powinien pozostać czysty (babeczki mogą się delikatnie trząść - zetną się do końca w czasie stygnięcia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, okrawamy wokół brzegu i wyjmujemy z foremek. Podajemy na sucho albo z jogurtowym lub pomidorowym sosem.
Do przygotowania tych maleńkich kanapek warto użyć gotowego chleba w krążkach. Będzie szybciej i zmarnujesz go mniej, niż gdybyś wycinał kółeczka z większych kromek.
Składniki:
200 g twarożku
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej bazylii
100 g pestek dyni
kiełki rzodkiewki lub brokuła
sól czosnkowa
pieprz
krążki pieczywa wycięte z większych kromek (mogą być też kwadraty)
Sposób przygotowania:
Twarożek utrzyj z jogurtem. Zmiksuj pestki dyni (trochę odłóż do dekoracji), natkę i listki bazylii. Stopniowo dodawaj twarożek z jogurtem. Miksuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Na kromeczki pieczywa nakładaj porcje pasty i przykrywaj suchymi kromeczkami. Na wierzch nakładaj jeszcze trochę pasty i posypuj pestkami dyni oraz kiełkami (wcześniej dokładnie wypłukanymi).
Wolisz warzywne przekąski? Na kolejnych slajdach zebraliśmy takie, które mogą przypaść ci do gustu.
Składniki:
Sos:
1 łyżka sklarowanego masła
1 łyżeczka startego imbiru
szczypta chilli
po 1 łyżeczce kurkumy i mielonego kuminu
1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
150 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
chilli
Kulki:
300 g ugotowanych w mundurkach
obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
150 g warzyw (kukurydza z puszki lub ugotowana; gotowana marchewka; rozmrożony i obgotowany zielony groszek)
1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1 łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki chilli
sól
60 g posiekanych orzechów (włoskie; laskowe; nerkowce) lub migdałów może być mieszanka
łyżka posiekanych rodzynek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Robimy kulki. Rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je, pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynek. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180 st. C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.
Zwykłe kanapki w nieco lepszym wydaniu. Goście będą zachwyceni!
Składniki:
2 bagietki
30 dag żółtego sera
2 łyżki francuskiej musztardy
4 łyżki 22-proc. śmietany
25 dag kiełbasy pepperoni
do przybrania czarne oliwki
oliwa
Sposób przygotowania:
Bagietki pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z musztardą i śmietaną. Na każdej kromce rozsmaruj pastę serową, ułóż plasterek pepperoni i udekoruj plasterkami oliwek.
Autor: Anna Wrońska
Smażona marchewka nabiera jeszcze więcej słodyczy. Podaj ją z ulubionym sosem (nie musi być miętowy, wystarczy jogurtowy), a stanie się świetną przekąską.
Składniki:
Dip:
1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru
po sporej szczypcie soli i pieprzu
Oraz:
olej do głębokiego smażenia
6 białek
1,5 szklanki tartej bułki
4 duże marchewki obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.
Mamy też coś dla amatorów owoców morza. Takie krewetki są pyszne również ze słodkim sosem chili (możesz kupić gotowy).
Składniki:
12 krewetek tygrysich
2 litry oleju ryżowego lub rzepakowego do głębokiego smażenia
Dip:
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka pasty wasabi
sok z 1/2 limonki
1/3 pęczka kolendry
sól
pieprz
Tempura:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki panierki panko (można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną)
200 ml piwa
Sposób przygotowania:
Krewetki obieramy z pancerzy i dokładnie oczyszczamy (pamiętajmy o usunięciu szarej nitki - przewodu pokarmo-wego), pozostawiając ogonki. Przygotowujemy dip, mieszając majonez z wasabi, sokiem z limonki i połową bardzo drobno posiekanej kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki tempury - powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej do 180 st. C. Maczamy krewetki w tempurze i smażymy w oleju przez 2-3 minuty na złoty kolor. Gotowe krewetki przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dipem, posypane resztą posiekanej kolendry.
Autor: Tomek Woźniak
Jesteś fanem jarmużu? Jest pyszny nie tylko z piekarnika.
Składniki:
280 ml jasnego piwa
125 g mąki
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
olej do głębokiego smażenia
12 umytych i osuszonych liści jarmużu
gruba sól morska do posypania
kilka cząstek cytryny do podania
Sposób przygotowania:
Robimy ciasto, miksując piwo z mąką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 30-40 minut do napęcznienia. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej trochę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć, można smażyć. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w cieście i porcjami wkładamy do gorącego oleju. Smażymy po pół minuty z każdej strony, wyjmujemy, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu posypujemy liście grubą solą morską. Podajemy z cząstkami cytryny, które wyciskamy na jarmuż bezpośrednio przed zjedzeniem.