Nie masz fistaszków? Nie przejmuj się. Po prostu dorzuć do ciastek taką samą ilość innych, ulubionych orzechów lub suszonych owoców (większe warto wcześniej nieco posiekać).
110 g masła
200 g cukru białego lub trzcinowego
1 jajko
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180 st. C na złoty kolor.
Masz foremki do ciastek? W takim razie czas urządzić sobie ucztę! Jeśli masz dzieci, zaproś je do wspólnego wycinania.
150 g masła
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Masło zagniatamy z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Można zmiksować składniki w malakserze. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty, układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (większe trochę dłużej, mniejsze krócej). Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, stopioną czekoladą albo przełożyć ulubionym dżemem.
*w wersji kakaowej 50 g mąki trzeba zastąpić 50 g kakao.
Autor: Zofia Różycka
Kto powiedział, że ciasteczka z czekoladą muszą być okrągłe? I kto powiedział, że musi być w nich gorzka czekolada? Wolisz mleczną lub białą? Użyj właśnie ich. Będzie pysznie!
250 g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki brązowego cukru
2.5 szklanki pszennej mąki
3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
12 kostek czekolady
Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z płatkami, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. Pieczemy 20 minut, studzimy, kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady.
200 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
A może wolisz ciasteczka cytrynowe? Są pysznym dodatkiem do kubka czegoś ciepłego. Polecamy zwłaszcza do herbaty i gorącej czekolady.
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania
1 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki masła
1 rozkłócone jajko
1 łyżka soku z cytryny
W naczyniu miksera lub robota kuchennego mieszamy mąkę, cukier, 3 łyżki cukru pudru, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy do czasu, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy i miksujemy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w plastikową folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 120 st. C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 2,5 cm i układamy je na natłuszczonej blasze w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem.
Są tacy, który nie wyobrażają sobie słodyczy bez czekolady. Dla nich mocno czekoladowy przepis na około 35 pysznych ciasteczek.
400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
150 g cukru
Przepis na 35 szt. ciasteczek. Suche składniki zmieszaj w misce. Czekoladę najpierw zetrzyj na tarce lub połam na drobne kawałki, a następnie roztapiaj najlepiej w metalowej miseczce umieszczonej nad parującą w garnku wodą. Ważne! Dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Do suchych składników dodaj żółtka, masło i czekoladę, zamieszaj łyżką, a potem ugniataj ręką. Zagniecione ciasto włóż na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą foremki wycinaj serduszka i przenoś je ostrożnie szerokim nożem na posmarowaną masłem blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz około 12 minut.
Autor: Dorota Biały
Przepadasz za marcepanem? Te kruche ciasteczka uwiodą cię swoim migdałowym smakiem.
(na 15-20 ciastek)
250 g mąki pszennej (typ 500)
150 g miękkiego masła
100 g marcepanu
50 g cukru
kilka kropli olejku migdałowego
1 żółtko
szczypta soli
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W malakserze miksujemy krótko wszystkie składniki, tak by powstało zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii lub pergaminu na grubość 1/2 cm. Wykrawamy okrągłe ciastka i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.
A może coś bardziej orzeźwiającego? Krem cytrynowy bardzo lubi towarzystwo słodkich, maślanych ciasteczek.
Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym - składniki:
175 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
Krem:
60 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka (o średnicy około 3 cm). Piecz 12-14 minut na złotobrązowy kolor. Wszystkie składniki kremu ubij na puszystą masę. Smaruj nim ciasteczka i sklejaj je po dwa.
Autor: Zuzanna Wiciejowska i Karol Okrasa
Masz ochotę na coś innego, niż zwykłe ciasteczka z mąki pszennej? Jeśli posiadasz mąkę jęczmienną, polecamy Ci te proste ciastka. Zrobisz je ekspresowo, a przy tym możesz serwować tak, jak lubisz - zarówno na słodko, jak i na słono.
500 g mąki jęczmiennej
750 g płatków jęczmiennych
125 g masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
1 l maślanki
Mieszamy wszystkie składniki, rozsmarowujemy masę na wyściełanej pergaminem blasze. Zaznaczamy nożem kwadratowe porcje. Pieczemy 20 minut w 200 st. C. Kroimy i podajemy ciepłe - na słodko z dżemem lub na słono, posmarowane masłem i oprószone szczyptą soli ziołowej.
Sok malinowy do ciasta? Sprawi, że wypieki będą różowe i pachnące owocowo.
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki soku malinowego
konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia. Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.
Autor: Aneta Kosiba