8 prostych sposobów, aby warzywa i owoce dłużej pozostały świeże

Pomidory przechowujesz w lodówce, a ziemniaki zostawiasz w siatce pod blatem w kuchni? Błąd! Zobacz, co możesz zrobić, aby zapobiec wyrzucaniu zgniłych warzyw i owoców.
Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Nie myj warzyw i owoców przed włożeniem ich do lodówki

Większość produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców, wymaga przechowywania w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Niestety nie wszystkie lubią aż tak niskie temperatury, jakie oferuje lodówka. To nie koniec. Z pośpiechu lub z niewiedzy pakujemy wszystko do jednego pojemnika, nie bacząc na efekty. W rezultacie co tydzień wyrzucamy niezdatne do jedzenia owoce i warzywa. Oto 8 łatwych do wdrożenia trików, dzięki którym przedłużymy żywotność naszych zakupów.

Warzywa i owoce umyj bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli są wyjątkowo brudne, w piachu lub ziemi, przeczyść je tylko papierem lub czystą szmatką. Wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i szybszemu psuciu się produktów.

Zobacz również:

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Pod przechowywane owoce i warzywa podkładaj papierowy ręcznik lub ściereczkę

Materiał wchłonie wilgoć, dzięki czemu owoce i warzywa dłużej pozostaną świeże. Dotyczy to głównie soczystych, delikatnych produktów, jak truskawki czy brzoskwinie, ale także sałaty i ziół.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Awokado owijaj papierem, a następnie wkładaj do foliowej torebki

Zakupiwszy niedojrzałe awokado, pozostawiamy je w temperaturze pokojowej i czekamy, aż zmięknie. Jednak istnieje ryzyko, że w tym czasie zacznie się psuć. Aby tego uniknąć, owijamy owoc papierem i czekamy, aż dojrzeje. Dopiero wtedy wkładamy je do torebki foliowej i umieszczamy w lodówce.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Pamiętaj, że nie wszystkie warzywa i owoce przechowuje się w lodówce

Papryka, ogórki, pomidory, bakłażany nie powinny być przechowywane w lodówce, gdyż, paradoksalnie, sprzyja to szybszemu ich psuciu. Najlepiej, jeśli umieścimy te warzywa w pojemnikach, trzymanych w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Końcówki bananów owijaj folią

Banany przechowujemy w temperaturze pokojowej (w lodówce szybko ciemnieją). Żeby jednak wydłużyć ich świeżość, owiń ich końcówkę folią. Po co? To właśnie tędy banan wydziela najwięcej etylenu - gazu przyspieszającego dojrzewanie owoców.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Niektóre warzywa lubią wilgoć

Niektóre warzywa, takie jak brokuł, kalafior czy szparagi, warto częściowo trzymać zanurzone w szklance z wodą. Ważne jednak, aby wodę zmieniać często (przynajmniej raz dziennie). Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Pomidory układamy szypułkami do góry

Pomidory trzymamy w zacienionym, przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej, najlepiej szypułkami do góry (inaczej mogą przebić miąższ pomidora, a wtedy warzywo łatwiej zapleśnieje). W lodówce pomidory tracą szybko smak i sprężystość.

Jak przedłużyć życie warzyw i owoców Jak przedłużyć życie warzyw i owoców graf: Marta Kondrusik

Ziemniaki, cebulę i czosnek chowaj do papierowych toreb

Ziemniaki, cebula i czosnek źle znoszą przebywanie w nasłonecznionym miejscu. Jeśli nie mamy piwniczki, można w zastępstwie chować je do papierowych toreb, posiadających otwory wentylacyjne (można je wyciąć samodzielnie). W ten sposób zapewnimy im cień i tym samym lepsze warunki do zachowania świeżości przez dłuższy czas.

Więcej o: