Jak rosną rośliny, które kupujemy w sklepach? Największe zaskoczenie - dwuletni por

Brukselka, kakao, imbir, por - te produkty zna chyba każdy. Jednak tak jak mleko nie bierze się z kartonów, tak i rośliny nie zawsze rosną w sposób, jaki sobie wyobrażamy. Wybraliśmy 10 produktów, których wygląd w różnych stadiach wzrostu był dla nas zaskoczeniem.
rośliny rośliny Alan_Lagadu / Getty Images

Brukselka

Wiemy, jak rośnie sałata czy kapusta, jednak mało kto zastanawia się nad tym, jak prezentuje się brukselka, zanim trafi do sklepów. Otóż najpierw musi wyrosnąć łodyga, która dochodzi nawet do 100 cm wysokości, i to z niej dopiero wyrasta kapusta warzywna brukselka, zwana potocznie... brukselką.

Zobacz również: Myślisz o powiększeniu rodziny? Jedz brukselkę. Poprawia płodność!

rośliny rośliny istock.com

Kakao

Kakao to tak naprawdę zmielone ziarna owoców kakaowca - drzewa rosnącego głównie w  tropikalnych regionach wzdłuż równika. Ziarna po zebraniu się rozgniata, następnie usuwa z nich łuski. W końcowej fazie są one palone i mielone. W takiej wersji kakao trafia do nas.

nerkowiec nerkowiec istock.com

Orzeszki nanercza zachodniego

Potocznie zwane orzechy nerkowca to tak naprawdę nasiona jabłek nanerczowych - owoców drzewa nanercza zachodniego. Jeden owoc ma zazwyczaj tylko jedno ziarno, które otacza toksyczna, żrąca substancja. Na samym wierzchu znajduje się łupina, również pokryta trującą żywicą.

Jadalne są również same owoce. Gdy są dojrzałe, ich miąższ jest bardzo soczysty i słodki.

rośliny rośliny istock.com

Imbir

Imbir występuje w ponad osiemdziesięciu odmianach! To, co jemy, to oczywiście korzeń imbiru. Pozostała część rośliny składa się z wysokiej łodygi (nawet do 1,5 m). Na końcach pędów rozkwitają gęsto kwiaty wydzielające intensywny zapach.

rośliny rośliny cgshoots / Getty Images/iStockphoto8BIM%

Karczochy

Karczoch nie jest warzywem, jak się popularnie uważa, a rośliną zielną należącą do rodziny astrowatych. Gdy zakwitnie, nabiera fioletowych barw. Jednak wtedy już jest on niezdatny do jedzenia.

rośliny rośliny superoke / Getty Images/iStockphoto8BIMPPAdobed

Ziarna kawy

Ziarenka kawy w swojej pierwotnej wersji zdecydowanie różnią się od tych, które widujemy na co dzień. Drzewo kawowca osiąga mniej więcej 2 metry wysokości. Kilka razy w roku wydaje wiele owoców, na pierwszy rzut oka przypominających nasze rodzime wiśnie. Ich miąższ jest intensywnie kwaśny i niezdatny do spożycia. W środku każdego z owoców znajdują się pestki i to one stanowią właśnie popularne ziarna kawy.

rośliny rośliny georgeclerk / Getty Images8BIM0

Goździki

Drzewo goździkowca to duże, majestatyczne drzewo, które osiąga nawet 15 metrów wysokości. Jego pąki mogą mieć kolor żółty, zielony, różowy lub czerwony.

Znane przez nas goździki to jeszcze nierozwinięte i ususzone pąki.

rośliny rośliny fotolinchen / Getty Images/iStockphotoC

Por

Por to roślina cebulowa, dwuletnia. W pierwszym roku tworzy cebulę i liście, a w drugim długie pędy kwiatostanowe z baldachowatymi kwiatostanami w kolorze różowym lub jasnozielonym. Zazwyczaj uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną - dla cebuli i liści.

rośliny rośliny istock.com

Ananas

Ananasy rosną na grubej, wysokiej na metr łodydze. Z łodygi dodatkowo wyrastają liście: długie i sztywne. Co ciekawe, ananas owocuje tylko raz w życiu, więc po zerwaniu owocu roślinę się wyrzuca.

szparag szparag istock.com

Szparagi

Szparagi zielone, białe i fioletowe należą do tego samego gatunku. Różnią się jedynie sposobem uprawy. Zielone wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i dzięki słońcu nabierają kolorytu. Białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne.

Fioletowe wyrastają jedynie kilka centymetrów nad ziemią.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.