Najlepsze naturalne, domowe sposoby na przeziębienie. Niech się schowają wszystkie inne wspomagacze!

Jesienią i zimą łatwiej dopadają nas wszelkie choroby. Kiedy czujemy się gorzej, chętnie sięgamy po domowe sposoby. Które naprawdę pomogą na przeziębienie? Sprawdzamy i mamy dla was kilka przepisów.
Syrop z cebuli można robić zarówno z dodatkiem miodu, jak i cukru Syrop z cebuli można robić zarówno z dodatkiem miodu, jak i cukru Fot. Shutterstock

Syrop z cebuli

To chyba jeden z najbardziej znienawidzonych (zwłaszcza przez dzieci), ale i najbardziej skutecznych domowych sposobów na przeziębienie. Jest też stosunkowo tani - w najprostszej wersji wystarczy jedynie cebula, nieco cukru i woda, by uzyskać domowy środek o zbawiennym działaniu.

Swoje właściwości syrop z cebuli zawdzięcza obecności fitoncydów - substancji, które potrafią hamować rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i które często nazywa się 'naturalnymi antybiotykami'. W cebuli i czosnku są to związki siarkoorganiczne, które nadają tym warzywom charakterystyczny, ostry zapach (m.in. dwusiarczek alilo-propylowy). Dodatkowo występująca w cebuli kwercetyna ma właściwości przeciwzapalne.

Syrop z cebuli - przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z cebuli (odciskamy za pomocą sokowirówki; opcjonalnie można dodać kilka ząbków czosnku)
  • 1/2 szklanki miodu
  • sok z cytryny (dla złagodzenia smaku syropu)

Sposób przygotowania:

Sok z cebuli wymieszaj z miodem i poczekaj, aż się połączą. Opcjonalnie dodaj do smaku nieco soku z cytryny. Syrop przyjmujemy trzy razy dziennie. Za każdym razem po jednej łyżce.

Masło czosnkowe Masło czosnkowe Fot. Shutterstock

Masło czosnkowe

Wiecie, że można połączyć pyszny smak z działaniem leczniczym? Dobrym przykładem jest tu masło czosnkowe, za którym przepada każdy wielbiciel tego warzywa o charakterystycznym aromacie.

Czosnek to jedna z roślin, której korzystny wpływ na nasze zdrowie został dobrze przebadany i udokumentowany (więcej na ten temat). Wszystko dzięki temu, że zawiera pochodne siarki, zwłaszcza alliinę, która odpowiada za mocny zapach czosnku. Gdy niszczymy tkanki warzywa, na przykład rozgniatając ząbki, alliina uwalnia się i zmienia w bakteriobójczą, antybiotyczną allicynę, która wspomaga m.in. odkażanie dróg oddechowych.

Masło czosnkowe - przepis

Składniki

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą i pieprzem. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj. Możesz jeść od razu albo uformować w wałeczek i owinąć folią spożywczą lub pergaminem. Masło możesz wykorzystać nie tylko do smarowania pieczywa. Gdy je roztopisz, nada się również np. do polewania upieczonych warzyw lub mięsa.

Napój imbirowy Napój imbirowy Fot. Shutterstock

Napój imbirowy

Jesienią i zimą chętnie sięgamy po rozgrzewające przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć imbiru, który sprawdzi się i w słodkich, i w wytrawnych daniach. Z jego dodatkiem można również przyrządzić napój, który może pomoc nam zwalczyć przeziębienie.

Podobnie, jak w przypadku cebuli i czosnku w imbirze znajdziemy również fitoncydy o korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Swoje lecznicze właściwości (m.in. przeciwreumatyczne, ale też odkażające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne) zawdzięcza jednak przede wszystkim olejkowi eterycznemu, którego głównymi składnikami są zingiberen, zingiberol, borneol, cytral, kamfen, limonen. Dlatego właśnie najkorzystniejsze działanie ma świeży korzeń imbiru, który bez trudu znajdziemy w większości marketów w naszym kraju.

Napój imbirowy - przepis

Składniki:

  • kawałek imbiru o długości ok. 2 cm
  • 1 litr wody

Dodatkowo:

  • cytryna (w plasterkach lub w postaci świeżo wyciśniętego soku)
  • miód

Sposób przygotowania:

Imbir zetrzyj na tarce, zalać wodą i gotować przez około pięć minut. Następnie odstawić na około 30 minut i przecedzić. Pić jedną szklankę trzy razy dziennie. Podawać z miodem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (uwaga, trzeba go wyciskać na krótko przed podaniem, ponieważ wraz z upływem czasu "ucieka" z niego witamina C).

Złote mleko Złote mleko Fot. Shutterstock

Złote mleko

Kilka lat temu na stronach poświęconym kulinariom - zarówno w naszym kraju, jak i na świecie - furorę zaczął robić napój zwany "złotym mlekiem". To mleko (w zależności od upodobania i diety - krowie lub roślinne) z dodatkiem kurkumy w postaci proszku lub startego, świeżego kłącza.

Kurkuma z zewnątrz nieco przypomina imbir, w środku zaś jest intensywnie pomarańczowa. W postaci sproszkowanej wchodzi w skład znanej i często używanej przez nas mieszanki curry, która nadaje potrawom żółtej barwy i orientalnego aromatu.

Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Dzięki kolejnemu fitoncydowi - kurkuminie - ma bowiem działanie przeciwzapalne, antywirusowe, a także antyoksydacyjne. Warto jednak jeść (lub pić) ją z ostrymi przyprawami, takimi jak chili czy pieprz, które zwiększają przyswajalność kurkuminy.

Złote mleko - przepis

Składniki:

  • kawałek kłącza kurkumy o długości ok. 2 cm
  • ok. 0,5 litra mleka (może być zwierzęce lub roślinne)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • szczypta chili lub ostrego pieprzu
  • ewentualnie inne ulubione przyprawy, np. cynamon, anyż, kardamon

Sposób przygotowania:

Obrane kłącze zmiksuj z pozostałymi składnikami. Po tym czasie jest gotowe do wypicia. Jeśli chcesz, możesz je lekko podgrzać.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.